Curacao.nu | Curaçao mag 30 miljoen extra lenen in Nederland

Persbureau Curacao

Raymond Knops heeft daarvoor groen licht gegeven op basis van de rapportage van de Voortgangscommissie Groeiakkoord. | Antilliaans Dagblad

Curaçao kan een beroep doen op een extra leenfaciliteit van dertig miljoen gulden in Nederland. Ook kan de technische assistentie vanuit Nederland voor het Groeiakkoord voortgezet worden.

Staatssecretaris Raymond Knops heeft daarvoor groen licht gegeven op basis van de rapportage van de Voortgangscommissie Groeiakkoord.

Daarin was afgesproken dat Curaçao het pakket maatregelen in het groeiakkoord verwerken zou in de begrotingswijziging 2019. Dat is gebeurd. De Staten hebben in november de begrotingswijziging goedgekeurd en de Landsverordening tot vaststelling van deze begrotingswijziging is inmiddels getekend door de Gouverneur en de Minister van Financiën.

De tweede voorwaarde was dat het Groeiakkoord breed gedragen zou worden door politiek Curaçao. Ook aan deze voorwaarde is inmiddels voldaan. De Staten hebben in oktober met 11 stemmen voor en 4 stemmen tegen ingestemd met het Groeiakkoord.

De aanvraag voor de lening dient wel de gebruikelijke toetsing van het College financieel toezicht te doorlopen, schrijft Knops. Daarnaast dient een strategische investeringsagenda te worden opgesteld waaruit blijkt dat de voorgenomen investeringen voldoen aan criteria van economische rentabiliteit, in het licht van de doelstellingen van het Groeiakkoord.

Groeiakkoord

Op 12 juli 2019 hebben Curaçao en Nederland een onderlinge regeling afgesloten. Die kreeg de titel Groeiakkoord, naar hersteld vertrouwen en voor een welvarend Curaçao). In het Groeiakkoord zijn afspraken vastgelegd die moeten leiden tot duurzame gezonde overheidsfinanciën, structureel hogere economische groei, een efficiënt en slagvaardig overheidsapparaat en duurzame verbetering van de kwaliteit van het leven op Curaçao.

De voortgang van het Groeiakkoord wordt gemonitord door een gezamenlijk ingestelde voortgangscommissie. Deze commissie rapporteert, conform artikel 14 van het Groeiakkoord, per kwartaal over de voortgang van de afspraken uit het akkoord aan beide regeringen.

Rapportage

In maart 2020 zal de voortgangscommissie haar volgende rapportage uitbrengen, over het vierde kwartaal van 2019. Hierbij zal ook de reactie van het Cft op de vierde uitvoeringsrapportage 2019 van Curaçao worden betrokken.

Download hier:

Bron: Curacao.nu

12 Reacties op “Curacao.nu | Curaçao mag 30 miljoen extra lenen in Nederland

 1. Jullie kan van nederland geld lenen of een fonds geld vragen via stichting fondsen vragen verzamelen voor de ferry catamaran varen abc eilanden met spoed dank je wel groetjes uit ned

 2. NL let op uw saeck!

 3. LET OP: Geld lenen……………..kost geld. maar niet voor het bestuur. Die kunnen wel het geld uitgeven (of verkwanselen) en dan gaat de schuld meegenomen worden naar hun opvolgers die dan weer kunnen zeggen dat het niet hun schulden zijn en uiteindelijk eindigt de rekening met een verhoging van de belasting dus de rekening gaat dan weer betaald worden door? Ja wel niet de bestuurders. Let op geleend geld geeft gemakkelijk uit, zeker als je het niet terug hoeft te betalen

 4. Elke regering leent er op los, ook en deze.
  Hebben ze weer speel en spatruimte.
  Makkelijk voor een regering om leningen aan te gaan, met de wetenschap dat iemand anders de uitspattingen en verkwistingen terug moet betalen

 5. LET OP: Geld lenen……………..kost geld.

 6. Leningen zijn leuk, maar…………………ooit moet je ze gaan terugbetalen en dat zie ik zo snel nog niet gebeuren.
  Ruggenaath c.s. schijnen nog steeds niet te willen begrijpen dat bezuinigen op hun eigen kosten en die van de ambtenaren echt noodzakelijk is. Ze willen doorgaan met pot verteren, doorgaan met snoepreisjes en onderwijl moet de bevolking het gelag betalen.
  Dat houdt een keer op.

 7. 30 miljoen voor wat en voor wie ?
  Vreemd , heel vreemd .

 8. In het Groeiakkoord zijn afspraken vastgelegd die moeten leiden tot duurzame gezonde overheidsfinanciën, ik zie alleen voorbeelden van het tegendeel.
  structureel hogere economische groei, tja, volgens mij gaan we minimaal 3% krimpen en ik verwacht de krimp beduidend groter.
  een efficiënt en slagvaardig overheidsapparaat en duurzame verbetering van de kwaliteit van het leven op Curaçao. Het enige waar het bestuur slagvaardig in in is wanprestatie en de portemonnee spekken van zich zelf en aanhang.
  Ik zie dus geen enkele voorwaarde waar aan voldaan wordt. En dit gaat dan weer 30 miljoen + rente worden dat verdeeld gaat worden en wat de bevolking weer op moet hoesten. Dus moeten we blij zijn met deze belastingverhoging in wording?

 9. Curacao revisited

  Godzijdank: Reinald Curiel kan komend jaar lekker naar Rotary happy hour met zijn cbcs vriendjes

 10. 30 miljoen die we eerst weggegooid hebben in de volgegraaide zakken van Etienne Ys, aandeelhouders, consultants en advocaten.

 11. De links naar de voortgangsrapportages werken niet….

 12. Die 30 miljoen hebben we hier weggeven aan een flut luchtvaartmaatschappij…. Het is hier dweilen met de kraan open.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *