Curacao.nu | Curaçao moet in de strijd tegen Corona slimmer meten

Persbureau Curacao

Dr. Eline van den Broek, biostatisticus en gezondheidseconoom

Curaçao moet in haar strijd tegen corona-besmetting beter en slimmer meten. Dat zegt Dr. Eline van den Broek, biostatisticus en gezondheidseconoom, als professor verbonden aan het Larner College of Medicine van de Universiteit van Vermont (USA).

In de basis komt het probleem op Curaçao neer op een gebrek aan kwalitatief bruikbare data om iets over de verspreiding van het virus te zeggen en daar maatregelen op te baseren. “Curaçao moet het aantal Corona-gevallen meten en dan niet onder de zieke mensen die zich door jouw casedefinitie toch al melden, maar je moet het aantal gevallen onder je hele bevolking meten door te testen”, zegt Van Den Broek.

Cijfers

De professor in Vermont heeft goed nieuws voor Curaçao. “Je hoeft niet de hele bevolking te testen voor wetenschappers om een cijfer te produceren waar je wat mee kunt.”

Met deze cijfers kun je extraheren naar je bevolking, zodat je iets kan zeggen over corona-besmetting onder je mensen. Terwijl het testen onder de zieke of oudere bevolking, die in het ziekenhuis of thuis zijn opgenomen aan de hand van de nu gehanteerde case-definitie, eigenlijk leidt tot een vergelijking tussen appels met peren. “Dan kun je als epidemioloog beter zeggen: ik weet het niet.”

Het mooie is, volgens Van Den Broek, dat we op basis van representatieve cijfers causale verbanden kunnen ontdekken. “Bijvoorbeeld welke demografische elementen spelen een rol? Maar ook welke omgevingsfactoren en hoe hebben die invloed op de epidemiologie van de verspreiding van Corona? Je kunt wel zeggen: het virus grijpt om zich heen, maar we willen allemaal weten, waarom die persoon wel en waarom die ander niet?

Zekere voor onzekere

De strategie die Curaçao nu kiest, is om draconische of verregaande maatregelen te nemen – voor iedereen – in een poging om besmetting met het covid-19 virus te voorkomen. “Dat is het gevolg van het gebrek aan bruikbare data op het eiland. En dus neemt epidemioloog Izzy Gerstenbluth maar het zekere voor het onzekere en adviseert een lockdown.”

Dat is volgens Van Den Broek te billijken, maar hij moet ook vooruit denken en voorstellen ontwikkelen om te gaan investeren in ‘meten is weten’. “Je kunt zieke mensen blijven testen wat je wil, en je kan blijven benoemen hoeveel gevallen er zijn bijgekomen – dat is niet perse verkeerd -, maar het kan zoveel beter.

Van Den Broek zegt dat deze aanpak, waarvoor Gerstenbluth kiest, wellicht nu veel draagvlak krijgt in de samenleving, al was het maar om de angst weg te nemen en paniek te voorkomen. Maar dat dat sentiment snel over is als de eerste mensen op straat komen te staan omdat ze gewoon geen brood meer kunnen betalen. “Dan gaan mensen daar heel anders over denken en dat hoeft niet heel lang te duren.”

Beleid

Izzy Gerstenbluth | Persbureau Curacao

Gerstenbluth zou volgens Van Den Broek gewoon hardop moeten zeggen dat Curaçao massaal moet investeren in een representatieve steekproef onder de hele populatie en daarin gaan testen. “Daarmee kunnen er betere berekeningen kunnen maken over het verloop van het virus op het eiland, waar de overheid vervolgens beleid op kan maken. De deskundige zegt het dan. Maar zolang die dat niet gaat zeggen, zal dat ook niet gebeuren.”

Het scenario dat zich met de voortzetting van het huidige beleid kan aftekenen – zeg twee weken verder – is dat de eerste Curaçaoënaars geen boodschappen meer kunnen doen omdat ze geen werk meer hebben, honger gaan lijden, rond gaan struinen; de criminaliteit neemt toe, aldus Van Den Broek. “En dan gaat de overheid paniek beslissingen nemen, want die staan dan voor hele andere problemen.”

Vraag is waarom Gerstenbluth c.s. met deze wijsheid niet aan de slag gaat. Volgens Van den Broek is dat waarschijnlijk een kwestie van geld en mankracht. “Dat zien we althans vaak, maar is een minder valide argument. Een kwestie van keuzes maken en prioriteiten stellen. Zet in op testen, al lijkt het niet het meest prangende, maar ik verzeker je dat je daar over twee weken heel anders over gaat denken.”

lees ook:

——

Eline van den Broek-Altenburg, PhD, voormalig journalist – onder andere op Curaçao – en adviseur gezondheidsbeleid in het Nederlandse en Europese parlement, is momenteel professor aan het Larner College of Medicine aan de Universiteit van Vermont, USA. Volg haar op Twitter op @E_line en #ReDoTheMath

Bron: Curacao.nu

25 Reacties op “Curacao.nu | Curaçao moet in de strijd tegen Corona slimmer meten

 1. William. normaal met griep 34 miljoen besmetten.
  En nu lbijna geen doden.
  Loodvergiftiging by cop.
  is daar gevaarlijk.
  In chicago. loodvergiftiging is bijna de eerte doodsoorzaak onder kinderen onder de 20
  Mensen willen niet zien wat de wereld is.
  Biafra maakten we grapjes over.
  De best foto ging naar een van honger stervend meisje war en gier naast zat.
  die afrikaan pleegde zelf moord. Omdat hij wel een foto maakte maar niks deed.
  Wij deden niks met ruanda.
  Wij deden niks met Isis
  Wij doen in het
  Wij doen niks met al die vluchtelingen
  Dat jongetje face down verdronken.
  Wij
  Wij deden niks toen china 30 miljoen mensen verloor aan honger in de 70tiger jaren. Interesserde ons niks.
  Dios laat ons nu zien hoe dat voelt.
  En zij zijn slimmer dan wij.
  Zij hebben een geheugen en eer van duizende jaren.
  Zij hadden eerder een muur dan trump.
  Die muur was er niet alleen om tegen te houden maar was er voor transport.
  En die staat er nu nog.

 2. Meloen. ik hoor wederom alleen maar negatief.
  Hopi scuma tikkie chokelate.
  En jij snapt niks van jachten. Die varen niet. Sukkel.
  Die liggen stil in een haven om te showen als een pauw met veren.
  Met een paar lekkere wijven er op die rondjes lopen in badpak.
  Niet dat hij er iet s mee doet nee. Om te laten zien dat hij kan.
  Maar ik merk aan alle kanten. Jij hebt geen levenservaring.
  Niks. Jij kent geen rijken. Jij bent daar nooit geweest.
  Je hebt nooit risico’s genomen.
  Als jij zegt in zo.n miljonairs blad.
  Hier moet je zijn dan komen ze.
  Al is het alleen maar om de eerste te zijn.
  En die jongens hebben lef.
  Zo zijn ze groot geworden.

  Maar dank je wel.
  Je houd me bezig ook
  Zonder jou had ik nooit al deze dingen geschreven.
  Dus ga door. Geef repliek op de beste manier die je kan.
  en dan doe ik dat ook.
  Dat virus gaan we verslaan en ik weet al hoe.

 3. Mevr. Eline van Den Broek kan Dr. Gerstenbluth ook gewoon bellen als ze hem wat wil doorgeven

 4. Zojuist op Reuters gelezen dat in de US het 100.514de geval bekend is.
  Tot op heden het hoogste in de wereld.
  Dus ja, we staan nog slechts aan het begin!

  https://www.worldometers.info/coronavirus/country/us/

 5. Joep Meloen

  @ Ambulant,

  Daar gaan we weer, allerlei proefballonnetjes, maar geen enkel is doordacht.

  Dat van de tienduizenden miljonairs die nu wel naar het eiland zouden willen komen is er ook zo eentje.
  Hoe denk je dat de meeste miljonairs en miljardairs rijk zijn geworden ? Allemaal door de loterij te winnen ?
  Niet echt, dat zijn ze geworden door hun bedrijven en laten veel van die bedrijven momenteel gewoon stilliggen oftewel het laatste waar ze nu aan zitten te denken is op vakantie gaan, terwijl hun bedrijf down the drain gaat.

  Chinese miljonairs ? Serieus ? Die gaan globaal 20 uur in het vliegtuig zitten om op deze smerige rots te gaan zitten ? En ja, het is smerig, dat weten alle toeristen ons te melden, het vuil op straat is alle toeristen een doorn in het oog.
  Maar heb je er ooit aan gedacht dat ook deze miljonairs momenteel niet willen reizen vanwege corona ?
  In Rusland kopen de rijken massaal alle apparatuur voor corona behandeling op, zodat ze zelf kunnen worden geholpen als dat nodig is. Ergo, ook daar staat hun hoofd niet naar vakantievieren.

  En de jachten ?
  Wellicht eens wat informeren over de yacht en charterbusiness. Momenteel liggen vrijwel al die jachten ook stil, de meeste schepen hebben geen boekingen en het seizoen voor hen ziet er dan ook somber uit. Dus ook daar komen momenteel geen toeristen.

  Waarom de jachtindustrie nooit op Curacao zou kunnen werken ?
  Heel simpel, het vaargebied is hier zeer beperkt, beetje langs de kust, dan houdt het wel op. Ga je eenmaal wat verder op zee dan heb je hier te maken met een hoge, maar korte golfslag, welke zeer oncomfortabel is. Koppel dat aan het feit dat er niet veel te zien is hier en dan weet je dat super- en megajachten hier niets te zoeken hebben. Alleen als uitwijk tijdens het orkaanseizoen (als ze dan al niet in de Middellandse Zee liggen) of op doorvaart naar een ander gebied of wachten op een eventuele koper (zoals Tatoosh hier doet). En dat dit correct is blijkt wel uit het feit dat je ze hier amper ziet.

  Ergo, het zijn leuke proefballonnetjes, maar meer gebaseerd op wishful thinking dan op de realiteit en kennis van de markt. Je roept maar wat en gaat er voor het gemak meteen vanuit dat dit een mega succes zal gaan worden.
  Dat laatste is dus niet het geval.
  We zitten nu met de hele wereld in een behoorlijke crisis en daar gaan wij, met ons kleine eilandje, niet aan ontkomen. We kunnen het alleen wat makkelijker voor onszelf maken door het eiland zo snel mogelijk virusvrij te krijgen, zodat we weer naar een ietwat normaal leven toe kunnen.

  Italië vandaag weer 919 doden, Spanje 569, Nederland 112 en in Nederland moet men zelfs al patiënten gaan overbrengen naar Duitsland omdat men niet genoeg capaciteit in Nederland heeft. Aantal besmettingen in Nederland ? Net 8600, maar laten het er maar eens 10 x zoveel zijn, dus 86.000, dan is dat nog maar net de helft van onze bevolking en nu al kan heel Nederland het niet aan in de ziekenhuizen. Hoe zouden wij dat op gaan lossen ?
  Kortom, hou nu eens op met alleen maar kritiek leveren, terwijl je al hebt aangegeven zelf geen ideëen te hebben. Probeer eens constructief te zijn en denk dan je plannen ook goed door. Kom niet aan met totaal irrealistische plannen, gebaseerd op stevig duimzuigen. Daar hebben we namelijk niet zo heel erg veel aan.
  In een andere topic heb ik al aangegeven wat ik als een mogelijke oplossing zie, eentje die ook nog financieel is onderbouwd. Maar of die zal gaan werken hangt ook alleen maar af van de duur van deze crisis. Gisteren hoorde ik dat men in de VS al zit te denken aan 1,5 jaar en dat is voor ons veel te lang.

 6. All the Coronavirus Statistics Are Flawed

  Are we winning the war against COVID-19? In the fog of pandemic, we simply don’t know.

  ttps://www.theatlantic.com/ideas/archive/2020/03/fog-pandemic/608764/

 7. Meten is weten.
  Daar is alles mee gezegd eigenenlijk.

 8. En Meloen wees gerust.
  Elke keer als ik hier wat schrijf dan was ik eerst m.n handen.

 9. Meloen wel eens van Dodo mentaliteit gehoord.
  Wij zijn een piep klein eilandje.
  En China is 1,5 miljard. Met de meeste miljonairs en miljardairs.
  Dan heb je India en Rusland nog en nog een half miljard in zuid Amerika.
  Het duurste jacht kwam uit rusland heb zelf ik gezien op Curacao.

  Ik weet percentages is niet je sterkste punt maar. 0.001% van 1,5 miljard. Reken dat eens uit. 100 miljoen Chinezen zijn zeer vermogend. 1 percent zouden wij niet eens aan kunnen.
  5 landen zitten dicht. Noord europa mag nog steeds vliegen en gloof me die willen graag hun land ontvluchten. De rest van de wereld ook.

  Maak gewoon reclame en kijk wat er gebeurt.
  “Mooiste eilandje in de Caraïben is Corona vrij, zoekt gasten die heerlijk onbekommerd verzorgd willen worden en je kan onder voorwaarden naar binnen. Hoe slechter het gaat hoe meer reclame je moet maken.
  En nu zitten we niet in een down conjunctuur maar een corona economie. Je kan het niet uitgeven want je zit opgsloten.
  Nou geloof me die miljonairs kunnne vast weg en willen dat ook.

  Dat grote groepen van alles en nog wat aangrijpen om niet in de crowed te komen. Dat is me meer dan duidelijk. Nou doe me een lol geef hun het goede voorbeeld. Begin jij nou eens met je zelf op te sluiten
  Maar gaan niet lopen zeuren over mensen die er geen problemen mee hebben en willen werken om hun familie te kunnen ondersteunen.

  Lekker econoom bent je verder . Keniaanse theorieën op school gehad zeker vroeger. De kosten en marginale opbrengst van 1 eenheid meer. Een overheid die de kosten moet opjagen door uitgaven en die de belasting omlaag moet halen. Nou die overheid hebben we al jaren. Kijk wat dat heeft gebracht. Volslagen achterhaald.

  Vraag en aanbod is wat een economie stuurt in een globaal markt. Goedkoop transport. Schaarste bij een hoge vraag en de belangrijkste geen gebrek aan Liquide middelen bij de consument.
  Nou geloof me dat zit er aan te komen.

 10. Ja, ja, ja in Nederland vallen ze als mussen van de bomen.

 11. Joep Meloen

  Voor iedereen die nog altijd denkt dat de toeristen morgen op de stoep staan zodra de maatregelen worden teruggedraaid heb ik nieuws………….die gaan echt niet komen.

  En deze juffrouw is statisticus, geen epidimoloog.
  We weten inmiddels dat er hier 2500 tests op het eiland zijn, meer niet. Daarnaast weten we ook dat alle landen op de hele wereld op zoek zijn naar meer tests en ze zijn vrijwel niet te krijgen. Dus dan kun je wel hard roepen dat er meer moet worden getest, maar leg dan ook even uit hoe dat zou moeten.

  Vervolgens is er een groot verschil tussen testen en maatregelen nemen. Met testen kun je alleen uitvinden of iemand het heeft en ja, die persoon kun je dan apart zetten. Dus laten we zeggen dat we het hele eiland gaan testen, niet 1 keer, maar meerdere keren, zoals het dus ook moet wanneer je zeker wilt zijn. Dat zijn 450.000 tests en dan moet je maar hopen dat alle illegalen ook komen testen, doch die kans schat ik niet hoog in.
  Hoelang denken we dat we daarmee bezig zullen zijn ? 1 dag of toch wel een paar weken ? Juist, een paar weken en gedurende die tijd zul je de bewegingsvrijheid moeten beperken, anders heeft het ook weinig zin. Je kunt immers nu worden getest en een uur later loop je tegen iemand aan die het virus heeft, raak je besmet, maar komt de test negatief terug.

  Uit haar betoog blijkt dat het haar niet gaat om het totaal aantal positieve gevallen te vinden, het gaat haar om een statistische bepaling oftewel ze wil graag een testpopulatie hebben op basis waarvan een conclusie kan worden getrokken hoeveel mensen nu wel of niet corona hebben. En op basis daarvan zou dus beleid kunnen worden gemaakt.
  Dat is heel fijn van haar, maar waarom is dat nodig ? Het is algemeen bekend dat corona zich kan verspreiden via overdracht van de ene op de andere persoon. Zo is het overal ter wereld gegaan, dus ook hier. Zou je dan 1 of 2 cases rond laten lopen en iedereen aansteken dan zitten we hier dus ook in no-time met veel gevallen. Containment is dus nu het belangrijkste, zorgen dat er geen verdere mensen worden besmet.

  Hoe dan ook, voor het eiland is het lood om oud ijzer. Tegen de tijd dat we genoeg tests op het eiland hebben binnengekregen (en vanuit de hele wereld weten we al dat daar lastig aan is te komen) zijn we al een week verder, dan nog alle tests uitvoeren, dan analyseren en zo zijn we dus al snel 2 a 3 weken verder. Kun je net zo goed de huidige maatregelen vasthouden en wanneer er dan over 2 weken geen nieuwe besmettingen bij zijn gekomen weet je dat je nagenoeg coronavrij bent. 100 % zekerheid gaat je niet lukken, maar die ene procent moet je maar accepteren.
  Oftewel, deze statisticus heeft een leuk idee, maar practisch gezien gaat het niets voor het eiland betekenen. Waarom ze dan ook met dit idee komt is mij een raadsel. Niet echt doordacht als je het mij vraagt.

  En dat is de rode draad bij velen, men roept maar iets, maar denkt totaal niet na over de consequenties.
  De horeca moet weer open ! Natuurlijk, en waar gaan we de toeristen vandaan halen ? Die paar sneks en bars die dan opengaan zullen geen soulaas bieden voor het grootste deel van de werknemers, namelijk de werknemers die in de hotels werken. Bovendien draaien veel restaurants en bars op toeristen, die er dus niet zijn.
  Dus het opengooien van de horeca klinkt wel leuk, maar gaat niet veel uithalen. Sterker nog, het gaat alleen het faillissement van velen nog een klapje versnellen. Ze gaan dan open, moeten weer drank en eten inkopen (oftewel kosten), electriciteitskosten gaan weer stijgen, personeelskosten gaan weer oplopen, huur moet weer worden betaald en vervolgens komen ze er achter dat ze niet genoeg klanten hebben.
  Want wat Ambulant, Wim en nog een aantal hier vergeten is dat velen op het eiland helemaal geen trek hebben in samenscholingen van mensen nu dat men weet dat corona hier op het eiland is. Dan staan zij er dus met nog een paar vrienden, maar dat is het dan wel. De rest van de klanten zit gewoon thuis, die hebben zoiets van ‘bekijk het maar, ik wacht wel even totdat het eiland virusvrij is’.

 12. Dikke deur, er wórdt op Curacao getest, in het ziekenhuis. Iedereen die opgenomen wordt, wordt getest. Uit die cijfers kom je ook heel wat te weten. Er is volgens Gerstenbluth nog niemand positief getest door het ziekenhuis. Daar kun je conclusies uit trekken. Nogmaals, ik hoop op test voor iedereen, maar op hoge poten eisen dat er getest wordt zoals Drayer deed gisteren, geeft geen pas. Drayer zou die toon nooit aan durven slaan ten opzichte van Rutte of het RIVM.

 13. Er is nog steeds voldoende capaciteit.
  Maar als je mensen een maand op de ic laat liggen ja dan druppeld het langzaam vol.
  Mensen worden nu ook op de ic gehouden terwijl ze ook op een kamer kunnen liggen. Maar ja de angst.
  Cpaciteit genoeg. En anders maken ze het wel. Het leger kan ook mee doen en je kan ook schiven met afdelingen. Net als in het CMC

  Je blind staren op doden en besmettingen … Is niet de weg.
  De usa heeft elk jaar gemiddeld rond de 34 miljoen besmettingen aan griep.
  Over hart en vaat ziekten en dementie ga ik het niet eens hebben.
  Tssen de 20 en 70+.000 griep doden elk jaar.
  We weten nu niet eens wat daar nog de effecten zijn.
  En ja meloen die liggen statistisch vrij goed vast. Sars niet. Dat is nog steeds gis werk.

  Gerstenbloed doet t helmaal niet verkeerd.
  Maar die prof. ze moet iemand aanspreken. En je kan moeilijk iets tegen Ruggenaath zeggen of die jodocus minsiter van gezondheid….
  Draaier zoekt een ander geluid en richt het tegen de eerste spreker /voorzitter
  Net als in het parlement in de hoop dat de rest iets hoort.
  Gerstenbloed weet ook wel hoe de vork in de steel zit.
  Maar ja.

  De ploeg er om heen de een is nog idioter dan de andere. En let wel. Wie zit achter die hele groep.
  Alle maal oudjes met geld zat. Die denken alleen aan zich zelf. Met een gevulde koelkast en vriezer die de hulpjes gaan halen.
  en die parlementaries hebben ook miljoenen pensioenen en top salarissen.
  Laten ze dat ook maar eens op 30% zetten. Die hoeven zelf niet naar de super markt. Nee die sturen hun hulpjes.

  Wat het punt is wel laten ons nu volledig leiden door emoties. En verliezen volslagen uit het oog wat we aan het slopen zijn.
  Zoals iemand anders zegt muggen bestrijden met handgranaten.

  Sars gaat niet weg en elk jaar een nieuwe net zoals het al jaren is.
  En je blind staren en op kloppen van ouderen die overlijden is paniek media.

  De angst laat dat mensen ook nog eens niet genezen.
  De angst maakt veel zieker.

  Als ik jou een placebo pil geef waar suiker in zit en ik zeg, het is het krachtigste nieuwe medicijn tegen Sars. Dan geneest 30% meer.

  Als 60% van de arbeids bevolking geen inkomen heeft. Kijk dat is super gevaarlijk.
  Want dan gaat echt alle controle weg vallen. Honger laat zich niet stoppen, op de middelandse zee blijven ze komen ondanks dat 20% verzuipt.
  En vergeet niet we hebben ook nog miljoenen overburen zonder geld werk en eten.

 14. Ze is biostatisticus. @ Frida

  Knaphandig in statistieken, cijfertjes, steekproeven en populaties in relatie tot bv epidemieën.
  Dat is haar expertise, en is een vak apart.

  Ze gaat niet direct over het bestrijden van de ziekte, maar over het meten van de manifestatie ervan.

  Daar kan namelijk heel makkelijk meegerommeld worden, vooral bestuurders kunnen dat goed, vaak omdat ze er zelf niet zoveel verstand van Cijfertjes, hebben, laat staan de interpretatie ervan.

 15. Deze Eline van den Broek heeft een geheel andere expertise.Zij is geen epidemioloog, ook geen viroloog,ook geen microbioloog.Het zou veel beter zijn dat in plaats de aanpak van Dr. Gerstenbluth te kritiseren, zij zich in Vermont of beter in de U.S.A. zou bemoeien om daar te helpen met het bestrijden van de corona crisis gezien dat daar op dit moment meer dan 80.000 patienten geinfecteerd zijn en zeer, zeer veel doden.

 16. dikke deur

  @ Anton, ze zegt letterlijk ““Je hoeft niet de hele bevolking te testen voor wetenschappers om een cijfer te produceren waar je wat mee kunt.”

 17. Er is geen enkel Westers land dat iedereen test. Niet de VS, niet Nederland, niet Duitsland. Dus waarom op hoge poten eisen van Gerstenbluth dat hij dat wel moet doen?

  Begrijp me niet verkeerd, ik kan niet wachten totdat we allemaal getest worden. Maar vanwaar die arrogante toon?

 18. De beste stuurlui staan in ieder geval niet aan het roer.!
  100% mee eens!
  Zeker niet voor de miljoenensalarissen en pensioenregelingen.
  Daar zou je wat meer van verwachten!
  Ik heb het dan over de bestuurscultuur in zijn algemeenheid uiteraard.
  Maar dat mag niet gezegd worden natuurlijk.
  De huidige standaard vindt de gesettelde orde prima!

 19. Er bestaat een “gezonde” of “juiste” jaloezie. Maar in dit geval leest men duidelijk de “onjuiste” of “ongezonde” jaloezie van Eline van den Broek. Eline moet beseffen wat de juiste kijk is op de talenten en bekwaamheden van de verschillende gedachten van Gerstenbluth als persoon. Maar Eline moet ook beseffen wat de juiste kijk is op de talenten en bekwaamheden van andere verschillende personen die zich bezighouden met de corona uitbraak. Eline moet de verschillende meningen bezien als de verschillende leden van een menselijk lichaam, zoals de hand, het oog en het oor. Deze lichaamsdelen staan met elkaar in verbinding en ondersteunen elkaar, helpen elkaar en hebben elkaar nodig. Eline, in plaats van jaloers te zijn op iemand wegens zijn toewijzing en/of prestaties in dienst om de corona te bestrijden, dien jij jezelf met hem (Gerstenbluth) te verheugen. Jouw jaloezie vormt ongetwijfeld ook een factor waardoor andere helpers en medewerkers in een team steeds in een woordentwist kunnen geraken over de vraag wie de grootste en beste onder hen is. Je “straalt” gewoon in je neiging tot afgunst Eline. Je hebt vriendelijke aanmoediging nodig om nederig te zijn en gelijkgezind te zijn door jouw hulp samen met anderen. Tot slot, uit jaloezie kan de verleiding bestaan hier met anderen over te praten en de juistheid van de aanstelling van de desbetreffende persoon (Gerstenbluth) door bittere jaloezie en twistgierigheid in je hart hebt, te betwijfelen. FOUT. Dus verwijder die bittere jaloezie uit je hart Eline. Stel je voor, iemand zonder liefde is „een nul”, ondanks de werken die hij/zij misschien verricht…………………………………………

 20. ‘De beste stuurman staan aan wal’

 21. ……”Beter (lees: efficienter) en slimmer (lees: strategischer) meten, maar dat vergt visie strategische organistatie, en vooral inspanning.

  Iets waar je de meeste ministers maar zeilden op kunt betrappen, tenzij ze er natuurlijk aan kunnen verdienen. Dan staat ze vooraan om te vertellen hoe hard het allemaal nodig is ( rubberen drempels, uitheemse (palm)boompjes die na een tijd afsterven, vangrailtonnetjes, mondkapjes en zonnecel lantaarns )

  Misschien kan een consultant van Suzie dat allemaal uitvoeren voor een miljoentje …

 22. In Nederland had Mark Rutte het ook over slimme manier van aanpak zoals groepsimmuniteit…..Nu moeten patiënten naar Duitsland om behandeld te worden…..want er is geen plek meer en het aantal besmettingen en doden nemen alsmaar toe…..Over slim gesproken….

 23. Goh meloen..
  Nou hoor het eens van iemand anders ook
  Stop met die onzin.
  Kinderen weer naar school en start met werken. Wachters bij de poort erbij en langzaam openen.
  Voordat de honger en chaos uit breekt.

 24. Volgens mij wordt de rol van dr. Gerstenbluth een beetje overschat, wij zagen het al bij de laatste persconferentie toen Camelia-Römer het had over dat Gerstenbluth niet de enige adviseur is. In dit land mag je een expert zijn maar de politici moeten altijd met de eer kunnen strijken.

  Alles lijkt erop dat dr. Gerstenbluth flink gemuilkorfd wordt door de regering. In Nederland worden mensen van het RIVM publiekelijk door parlementariërs ondervraagd.

  Maar ja, wij hebben een parlement van het niveau, Eleonora, Pisas, Constancia (die notabene mondkapjes heeft gestolen) , Plet, Calmes, Doran, Cordoba, e.a. daar wint je geen oorlog mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *