Curaçao wil af van de gouverneur

Gouverneur Lucille George Wout | Foto Dick Drayer

Gouverneur Lucille George Wout | Foto Dick Drayer

WILLEMSTAD – Het parlement van Curaçao heeft dinsdagmiddag een motie aangenomen, waarmee het de gouverneur van het eiland buitenspel wil zetten. Die zou geen ministerbenoemingen bij wet meer mogen goedkeuren. Daarmee is de weg vrij om ministers op posten te krijgen zonder dat zij gescreend worden op integriteit.

De gouverneur van Curaçao is de vertegenwoordiger op Curaçao van de Koning der Nederlanden. Hij verdedigt de algemene belangen van het Rijk en is hoofd van de regering van Curaçao. De gouverneur heeft geen politieke verantwoordelijkheden en maakt geen onderdeel uit van het kabinet van Curaçao.

De motie is een reactie op het ingrijpen door Nederland op Sint Maarten. De Rijksministerraad in Den Haag besloot afgelopen vrijdag de gouverneur van dat eiland opdracht te geven de benoeming van het nieuwe kabinet van Theo Heyliger aan te houden totdat hij en zijn ministersploeg zouden zijn gescreend onder Nederlandse voorwaarden.

Met de motie, die ingediend werd door de voormalige premier van Curaçao, Gerrit Schotte, roept het parlement de regering op om de Staatsregeling van Curaçao, zeg maar de grondwet van het eiland, aan te passen. Een voorstel daartoe dient volgens diezelfde Staatsregeling met twee derde meerderheid te worden aangenomen.

Bron: Persbureau Curaçao

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *