27 C
Willemstad
• maandag 18 maart 2024

CC | Marnix College and Albert Schweitzerschool pioneering as the first ‘language friendly schools’ in Curaçao

WILLEMSTAD - The Marnix College and Dr. Albert Schweitzerschool have achieved a remarkable milestone by becoming the first schools in Curaçao to receive the designation of 'Language...

NU | Ajacied Martha opgenomen in eerste selectie Advocaat als bondscoach Curaçao

Ar'jany Martha is vrijdag (lokale tijd) opgenomen in de eerste selectie van Dick Advocaat als bondscoach van Curaçao. Vitesse-doelman Eloy Room keert terug in het keurkorps, nadat...

Opinie | Illusies, verknopingen, een natte droom en luchtkastelen op Curaçao

Jan Huurman WILLEMSTAD – Tijdens een recente bijeenkomst van de Antillenkring deelde Jan Huurman, voormalig Inspecteur Volksgezondheid, zijn inzichten over Curaçao na vijf jaar afwezigheid. Met een focus...

NTR | Internationale vrouwendag: ‘balans houden is niet makkelijk’

Marit Severijnse In het kader van internationale vrouwendag werd op Bonaire een conferentie gehouden met als thema een gebalanceerde levensstijl. “Ook al is Bonaire een eiland waar alles op...

CC | Ministry of Finance reaches agreement with Capriles Clinic

WILLEMSTAD - The Ministry of Finance has reached an agreement with the Capriles Clinic, as announced by the ministry. The operational costs will be covered by this...

DH | Alida Francis to become Governor of St Eustatius

ST.EUSTATIUS -- Government Commissioner Alida Francis is to become the next governor of Statia in the coming months. The state secretary of kingdom relations and digitisation Alexandra van...
- Advertisement -spot_img

CuracaoNieuws | Aruba en Curaçao kijken steeds vaker naar Amerika

HomeMediaCuracaoNieuws | Aruba en Curaçao kijken steeds vaker naar Amerika

Dick Drayer

Venezolaanse bootjes wachten tevergeefs op een overtocht naar Curaçao en Aruba | Persbureau Curacao

Aruba en Curaçao richten hun pijlen op Amerika in een poging om de gevolgen van de crisis in Venezuela op de eilanden het hoofd te kunnen bieden. De premiers van beide landen zijn vandaag aan een tweedaags bezoek aan Washington begonnen.

Eerder had Curaçao in samenspraak met de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Stef Blok de Amerikanen zover gekregen Curaçao te vrijwaren van sancties die gelden voor staatsoliebedrijf PdVSA. Er staat een raffinaderij in Willemstad die geëxploiteerd wordt door Venezuela en die al maanden stil ligt. Voor de lokale markten mag PdVSA Amerikaanse ruwe olie aantrekken en verwerken voor de Caribische markt.

Dit voor Curaçao gunstige besluit is een direct gevolg van de steun die het eiland geeft aan Amerika om een humanitair steunpunt voor hulpverlening van USAID in te richten op de luchthaven van Curaçao. Een speciale commissie van het Amerikaanse congres was vorige week zelfs onaangekondigd op het eiland om de samenwerking te bespreken.

Ook op het gebied van toerisme zijn de pijlen nu steviger gericht op Amerika door het wegvallen van de Venezolaanse markt en de grenssluiting. Maandelijks komen bijna 50.000 toeristen naar Curaçao, vooral Nederlanders. Maar de tweede plek die steevast werd ingenomen door Venezuela is nu vervangen door Amerika en Canada: ruim 10.000 bezoekers elke maand.

Grensblokkade Maduro

Aruba heeft dit weekend de grenzen met buurland Venezuela vrijdag expliciet gesloten in een poging de stroom vluchtelingen naar dat eiland tegen te houden. De maatregel is ingesteld voor minimaal één maand. Het besluit is genomen in overleg met Den Haag en Willemstad.

In februari blokkeerde Maduro het verkeer met de ABC-eilanden, Brazilië en Colombia toen oppositieleider Juan Guaidó, probeerde Amerikaanse humanitaire hulp Venezuela in te krijgen.

“Ons buurland bevindt zich in een crisis van ongekende omvang. Openstellen van de grenzen zou kunnen leiden tot vergroting van de migrantenstroom, wat gevolgen kan hebben voor de openbare orde en veiligheid”, aldus een officiële verklaring uit Aruba.

 

De meeste Venezolanen komen naar Aruba via reguliere vluchten en niet via illegale bootjes. Nu de grenzen sinds februari dicht zijn, is hun aantal drastisch gedaald. Aruba wil dat zou houden.

Eén grens

 

Minister van Justitie Quincy Girigorie | Persbureau Curacao

Juist vrijdag had Venezuela de eenzijdig uitgeroepen grensblokkade naar Aruba opgeheven, maar de grenzen met Bonaire en Curaçao niet. Als reactie lieten beide eilanden meteen al weten dat er maar één grens is in het Koninkrijk.

Dat geldt overigens niet voor het deportatiebeleid van de minister van Justitie, Quincy Girigorie, zo blijkt. Die liet in een persconferentie weten dat wat hem betreft het uitzetten met behulp van het Venezolaanse consulaat van Maduro gewoon doorgaat. Curaçao weigert vooralsnog zich aan te sluiten bij het Vluchtelingenverdrag van Genève – zoals Aruba dat wel heeft gedaan-, omdat het zegt de gevolgen daarvan niet te kunnen dragen.

In plaats daarvan zegt de minister nogmaals te kijken naar interne procedures om zo niet in conflict te komen met het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens. Daarvan werd het beschuldigd door de eigen Ombudsman, Amnesty International en andere internationale organisaties.

Volgens de laatste cijfers van de Verenigde Naties en de internationale migratieorganisatie IOM zijn er momenteel 16.000 Venezolanen op Aruba, op een bevolking van bijna 112.000.

Bron: CuracaoNieuws

8 reacties

  1. @Mark
    Zo is het ook en het deel wat terug betaald moet worden, hebben de politici op de eilanden zelf voor gekozen, allemaal in het belang van het behoudt van autonomie. Wellicht Norbert dat stuk helemaal vergeten.
    @Marlon
    Dan ziet u het verschil toch wel? U geeft aan dat Frankrijk de Franse eilanden wel bedient, anders dan NL een ander land in het Koninkrijk AUA, CUR en SXM bedient.
    U begrijpt het verschil toch? U geeft het zelf aan, met de zin dat de Franse eilanden een vertegenwoordiging hebben in het FRANSE parlement. De eilanden van het Kon NL hebben expliciet voor autonomie gekozen, omdat ze denken dat ze zelf wel veel invloed hebben.
    Blijkt niet het geval te zijn en dan meteen roepen om de assistentie van NL, lijkt mij dat u dan moet kiezen voor eenzelfde model als Frankrijk, op dat moment kunt u uw argumenten bezigen en zich afvragen waarom het anders is dan Frankrijk.

  2. @Norbert George
    Ik meen dat je niet gelijk hebt met de stelling dat Nederland de schuld zou hebben overgenomen en dat Curaçao die dient terug te betalen. (waarom zou Nederland dan die schuld/tekorten hebben overgenomen. Welk voordeel zou Curaçao daar dan aan hebben? Uitgestelde betalingstermijnen hadden dan ook op de eilandelijke balans kunnen blijven staan. ) . Als ik mij niet vergis heeft(hebben) Nederland(se belastingbetalers) € 1,7 miljard de schuld van Curaçao verminderd zonder plicht tot terugbetaling door C. Correct me if I am wrong.

  3. Ruben schrijft:
    Heeft u gekeken naar de Franse eilanden? Hebben zij een eigen parlement of een eigen premier?

    Ik vraag:
    Dus ?
    Cur, Aruba en SXM hebben hun eigen premiers en parlementen.
    Martinique, guadeloupe etc hebben vertegenwoordigers in de franse parlement.
    Beiden zijn afhankelijk van hun moederland en hebben weinig te zeggen.

    Dus ?

  4. @Norbert
    Vergelijk het maar met de Franse eilanden! Kijk of ze daar het Vluchtelingenverdrag kunnen afwijzen of haalt u nu letterlijk de krenten uit de pap, de vergelijking met Franse overzeese gebiedsdelen werd hier gemaakt.

  5. @Norbert
    Inderdaad goed dat je het woord sanering noemt, een heel groot deel van niet alleen de overheid maar de gehele collectieve sector zijn deels gesaneerd. De optie was er aan Curacao om de gehele schuld te saneren, daar is echter niet voor gekozen uit autonomie overwegingen en dus door Curacao zelf aangegeven dat ze een deel terug willen betalen. Weer eens zo’n last van de autonomie of wellicht in uw ogen een lust, het verhaal wat u neerklad snijdt geen enkel hout.
    Lijkt me dat als je je als land aansluit bij het Vluchtelingenverdrag en er een plan is om deze vluchtelingen op een menswaardige manier te behandelen er hulp geboden kan worden, eveneens een manke vergelijking van Norbert, het gaat hier dus wel om een autonome bevoegdheid, immers kan Nederland het verdrag niet tekenen voor Curacao.
    En dan tot slot, over het hebben van de lusten en lasten van het Rijk, die worden naar volle maat gedragen door het Rijk, als een onderdeel van het Rijk zich buiten de internationaal aanvaardbare rechtsorde stelt door het Vluchtelingenverdrag niet te ondertekenen dan kan het Rijk daar moeilijk de last voor gaan dragen.
    U omschrijft letterlijk met uw verhaal wat het inhoud om autonoom te zijn en waar zeker niet aan wordt voldaan, maar altijd wel de LUSTEN van het Rijk lees Nederland ingeroepen moeten worden.

  6. Ruben, inspraak zonder inzicht leidt tot uitspraak zonder uitzicht.

    Nederland heeft helemaal geen schuld “kwijtgescholden”. Nederland heeft 75 procent schuld overgenomen en gesaneerd, wat betekent dat Curacao hiervoor de verplichting is aangegaan om dit gewoon terug te betalen (en hiermee reeds begonnen is).

    Bovendien is Curacao geheel “niet autonoom” wat betreft Buitenlandsbeleid. Buitenlandsbeleid is des Koninkrijk, zie Statuut. Dus afspraken etc. met o.m. de VS worden uiteindelijk door het Rijk gemaakt en dient door Curacao opgevolgt (dan wel afgewezen) te worden.

    Tot slot geldt voor wat betreft het Rijk dat het bezitten van autonomie op o.m. buitenlandsbeleid, betekent het hebben van de lusten, maar zeker ook de lasten, die het Rijk toekomen.

  7. @Marlon;
    Makkelijk inderdaad, beroepen op je autonomie als je geen inmenging wil, maar wel steeds Nederland aanhalen als je hulp nodig hebt.
    Heeft u gekeken naar de Franse eilanden? Hebben zij een eigen parlement of een eigen premier?
    Ik dacht het niet, met de autonomie komen de lasten en de lusten! Even vergeten aan te geven dat Nederland, enkel voor Curacao meer dan een miljard heeft kwijtgescholden in 2010.

  8. Wel wel. Men moet helemaal nsar de VS gaan om te bedelen.
    Niet naar nederland maar naar de VS.

    De Fransen zouden dit heel anders , met hun eilanden in de Caribbean en Fr Guyana hebben opgelost. Daar beslist Frankrijk en niet de VS.
    Maar ja nederland ? Who’s or what is that ?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties