CuracaoNieuws | ConocoPhillips wordt betaald en heft beslag op

Persbureau Curacao

ConocoPhillips | REUTERS/Toru Hanai

ConocoPhillips heeft een regeling getroffen met PdVSA voor de betaling van 2 miljard dollar aan compensatiegelden. PdVSA accepteert het vonnis en zal een eerste betaling doen van 500 miljoen dollar.

Het restant wordt per kwartaal over een periode van 4,5 jaar betaald. ConocoPhilips heft het beslag op dat gelegd is op diverse installaties en tegoeden op de Caribische eilanden.

Bron: CuracaoNieuws

10 Reacties op “CuracaoNieuws | ConocoPhillips wordt betaald en heft beslag op

 1. @Meloen,
  Nederlands is inderdaad een moeilijke taal. Mij hoef je nergens van proberen te overtuigen, ik ken ‘de klappen van de zweep’. Blijf jij maar ‘fixeren’ op Maduro, terwijl de Nederlandse overheid zijn afgezanten ‘warm’ onthaalt. Maduro heeft Curaçao helemaal niet nodig, andersom wel. Venezuela heeft ‘ons’ geholpen toen Shell haar biezen pakte en diet dat nu nogmaals. Ik herhaal opheffing beslag heeft niets met eieren voor wat dan ook te maken.

 2. @ Hoedanook,

  Ik krijg het idee dat we precies hetzelfde zeggen, alleen heb je dat niet door.
  De hele beslaglegging, en dat heb ik reeds een aantal maanden geleden opgemerkt, is om de Venezolanen tot betalen te dwingen. Een uitspraak van een rechter is 1 onderdeel, maar de uiteindelijke betaling ook afdwingen is een andere zaak.
  Maduro wilde niet betalen, betwistte de hele uitspraak van de rechter. In Venezuela valt er dus niets te halen, geen rechter zal daar PdVSA tot betalen dwingen. Dus dan blijft er maar 1 optie over en dat is op alle buitenlandse onderdelen en tegoeden beslag leggen. ConocoPhilips wist ook dat er geen 2 miljard kon worden opgehaald door de beslagleggin, maar men kon PdVSA wel vrijwel compleet lamleggen. Maduro dacht slim te zijn en stuurde geen tankers meer deze kant uit. Kon ook niet, want alles wat hier in onze wateren zou verschijnen zou direct onder het beslag komen te vallen.
  En door dat lamleggen kwam hier ook de hele haven en ISLA tot stilstand, logisch want zonder olie is het lastig werken voor de ISLA en voor de olietankers. Alleen jammer dat, door de ellende in Venezuela, ook Damen Shipyards getroffen wordt. De schepen mijden Venezuela en komen dus ook niet meer hier voor onderhoud. Flinke tegenvaller zullen we maar zeggen.

  Maduro trachtte nog middels allerlei handigheidjes onder de beslaglegging uit te komen, hij heeft nog verplichtingen naar andere klanten, maar uiteindelijk moest ook hij inzien dat dit niet haalbaar was. Dikke kans dat verzekeraars en / of eigenaren van schepen niet zoveel zagen in het overladen op zee. Bovendien kun je op die manier op geen enkele manier nog een normale dagproductie draaien.
  En wellicht hebben de Chinezen en Russen dat ook nog even gemeld aan Maduro, waardoor hij ging inzien dat het aloude gezegde: ‘you can run, but you can’t hide’ ook hier opging.
  En daarmee dwong ConocoPhilips Maduro tot de onderhandelingstafel en kwam men tot een regeling oftewel Maduro koos eieren voor zijn geld.

  Ergo, in feite zeggen we precies hetzelfde, maar dat dringt kennelijk niet helemaal door.

 3. @Meloen,
  Volgens mij is het mogelijk om ‘incentives’ te creëren zodat er een “akkoord” wordt bereikt. Nogmaals, geen eieren voor wat dan ook, het bedrag dat ConocoPhilips eist stelt relatief niets voor. Het belemmert wel een heleboel activiteiten zijdelings van de relatie PDVSA ConocoPhilips. Om dezelfde reden heeft ConocoPhilips USA geen beslag gelegd, maar op de eilanden, door een Nederlandse rechtspersoon van ConocoPhilips. Ook dat de betaling over 4+ jaar is gespreid is opmerkelijk. Dit soort zaken worden strategisch gevoerd al naar gelang de omstandigheden wordt de tactiek aangepast. E.g. men kan beslag leggen op een bankrekening en de (wettige aandeel van de) saldo opeisen, maar vervolgens wordt de salaris niet meer op de rekening gestort (wordt anders gerout). Hoe worden de overige gelden geint?
  Maar goed, geloof jij maar dat transport en overslag van geen betekenis zijn t.a.v. de dispuut.

 4. Conoco Philips heft beslag op PdVsa kan dus rustig doorgaan met de vervuiling. Jammer dan ben nu weer in een nachtmerry belandt.
  Mijn gezondheid ging juist de goede kant op.Had weer zin in het leven kon echt
  opgelucht ademen halen is dit allemaal voorbij?Hoop van niet.

 5. Wij zijn weer Jan met de korte naam,waarom niet
  beslag leggen op Venezolaanse eigendommen ter waarde v/d gelden ten behoove van Inselair?Venezuela weigerde de 100 miljoein $te betalen toch?

 6. @ Hoedanook,

  Het opheffen van het beslag heeft niets te maken met het rerouten van de olie. Het is niet zo dat ConocoPhilips maar heeft besloten het beslag op te heffen omdat er geen schepen meer komen.

  Het beslag is opgeheven omdat men een akkoord heeft bereikt met PdVSA over de betaling van die 2 miljard. Zolang PdVSA zich aan die voorwaarden houdt zal er geen beslag meer worden gelegd. Lapt PdVSA echter de afspraken aan zijn laars dan zal het beslag er weer snel zijn.

  Ik heb destijds al geschreven dat die 2 miljard ongeveer 1 maand productie is bij het huidige dagelijkse productieniveau in Venezuela. Dat valt nog te overzien en wanneer men de productie weer op kan krikken, middels de investeringen door China en Rusland, zullen het minder dagen olieproductie zijn.
  Het verbaasde mij destijds al dat PdVSA niet meteen afspraken heeft gemaakt met ConocoPhilips om die 2 miljard te betalen. Of dachten ze echt dat ze er onderuit zouden kunnen komen ?

  Voor Curacao zal het goed nieuws zijn, de ISLA kan weer in bedrijf, KTK kan weer aan het werk en met hen ook Damen Shipyards.

 7. Conoco heeft dan z’n beslag opgeschort, maar hoe zit dat met de andere schuldeisers die o.a. op citco beslag gelegd hebben, er waren voor 65 miljard aan beslagen?

 8. @Meloen,
  Misschien jou niet opgevallen, maar er amper verkeer in de haven. O.a. olie-overslag uit Venezuela wordt anders gerout. Beslag van ConocoPhilips van de baan, nu weer de raffinaderij aan de praat. Niets eieren voor wat dan ook, gewoon geopolitieke tactiek.

 9. PdVSA kiest dus, zoals verwacht, eieren voor hun geld.
  Zullen wel in olie betalen, want geld hebben ze niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *