CuracaoNieuws | Henk Brons betaalt grootste deel toelage terug

Persbureau Curacao

De Auditdienst van de overheid (ADR) deed onderzoek en zegt nu dat die regeling niet kan, maar dat Brons niets te verwijten valt | Persbureau Curacao

Henk Brons betaalt grootste deel onkostenvergoeding terug aan zijn ministerie. Dat schrijft minister Kasja Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aan de Tweede Kamer.

Brons declareerde verblijfsonkosten, terwijl hij nauwelijks op Curaçao was. De regeling was goedgekeurd door zijn leidinggevenden. De Auditdienst van de overheid (ADR) deed onderzoek en zegt nu dat die regeling niet kan, maar dat Brons niets te verwijten valt.

De voormalige Vertegenwoordiger zegt in de brief van de minister: “Hoewel daartoe materieel geen aanleiding bestaat, ben ik bereid op eigen initiatief en onverplicht voor de waarnemingsperiode de analogie te zoeken met de DBZV-regeling 2007 van Buitenlandse Zaken, die eerder door de werkgever niet in de beschouwing is betrokken. Ik wil namelijk op geen enkele manier, ook al was dat dat onbewust en rechtsgeldig, voordeel hebben genoten van de door de werkgever gemaakte keuzes bij het vastleggen van de afspraken rondom de arbeidsvoorwaarden.”

Het ministerie gaat de buitenlandregeling bij uitzending naar de Caribische delen van het Koninkrijk nu aanpassen. Die is volgens de Auditdienst van de overheid weliswaar passend maar kwetsbaar. De regeling voorziet volgens de onderzoekers niet goed in specifieke situaties die zich wel regelmatig voordoen.

Achttien dagen

Brons was tussen 1 januari 2015 en 1 juli 2018 vertegenwoordiger van Nederland op Aruba, Curaçao en Sint-Maarten. De laatste negen maanden was hij maar achttien dagen op zijn post in Curaçao, omdat hij inmiddels een tweede functie had gekregen als waarnemend directeur op het ministerie in Den Haag. Daarvoor kreeg hij een buitenlandvergoeding van 41.745 euro, zo berichtte de NOS in november.

De onderzoekers vonden nog 10 andere gevallen van ambtenaren die misschien onterecht teveel geld hebben gekregen. Die worden verder onderzocht.

Bron: CuracaoNieuws

7 Reacties op “CuracaoNieuws | Henk Brons betaalt grootste deel toelage terug

 1. @Abraham Mossel : Vandaag brabbel Je minder, dus minder Dronken en toch fantaseren over een Man’s bil om Jezelf wat aan te hogen ?
  Niks meer te voegen.

 2. Abraham Mossel

  @ Gyril kikker in je bil!!, het had totaal geen nut voor Gerrit de Raaf om te vluchten, dat doen alleen mensen die denken totaal geen toekomst meer te hebben en een Narcis en pahtologische beroeps leugenaar heeft die insteek niet, op Curacacrim is het een wonder als er een politici kan zeggen ik heb een schoon geweten, in NL kan je ze op twee handen tellen. ps: Gyril welke nl politici heeft nl ontvlucht?

 3. De 1ste Minister President van Land Curaçao sinds 2010 zit in Gevangenschap. Is dat al niet meer dan Terugbetalen ?
  Ik heb mijn discussies gehad met MFK, maar hier laten sommigen van Jullie mij dit meest verse Voorbeeld aanhalen.
  Men had het vaak over Politici in NL die Eer aan Henzelf doen door af te treden na bekend worden van Onrechtmatige Daden, Gerrit Schotte is Het Eiland Nooit gevlucht.

 4. Dit zou een politicus van Curacao nooit doen!

 5. Trots op Curacao

  Hij had het niet hoeven te doen! Zie G.S.

 6. De uitslag van het audit onderzoek nam meer tijd in beslag dan gewenst volgens de minister. De uitslag was toen al bekend, alleen moest Brons bewogen worden om het geld vrijwillig terug te betalen. Anderd gezegd: de onderhandelingen met Brons en minister duurden langer dan gewenst.

 7. Triest dat hier publieke ophef voor nodig was.

  Uit zichzelf had Brons, die wist dat hij fout zat, dat nooit gedaan.

  Brons is een laf schijthuis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *