CuracaoNieuws | Leerdam: theatervoorstelling over leven Winnie Mandela

Door Persbureau Curacao

Het nieuws een theaterstuk over Winnie Mandela te produceren maakte regisseur John Leerdam bekend in het tvprogramma Tijd voor Max | Foto Nico van der Ven

Amsterdam – De op Curaçao geboren regisseur en oud-politicus John Leerdam gaat een theatervoorstelling produceren over Winnie Mandela, de deze week overleden Zuid-Afrikaanse anti-apartheidsactiviste.

,,Ik loop al dertig jaar met dat idee rond. Ik ben toen begonnen met de research en ik ben gaan zoeken naar een geschikte schrijver. Maar degenen die ik wilde hebben waren allemaal bezet. Bovendien werd in de loop der jaren de situatie rond Winnie steeds complexer. Er kwam steeds weer een issue bij die je in een voorstelling niet onbesproken kan laten”, aldus Leerdam. ,,Vervolgens werd ik voorzitter van de PvdA in Amsterdam en daarna lid van de Tweede Kamer en kwam ik er helemaal niet meer aan toe.”

Na zijn vertrek uit de Kamer pakte hij de draad als regisseur en producent weer op met de door hem opgerichte Stichting Julius Leeft. ,,We hebben toen eerst de Koningin van Paramaribo gedaan. Daarna zijn er andere stukken gekomen waaronder één over Nelson Mandela. Een paar maanden geleden zeiden we tegen elkaar: We moeten het idee voor een voorstelling over Winnie weer oppakken. En dan komt het bericht dat ze is overleden.”

Voor Leerdam – die voorzitter is van OCAN – is het duidelijk wie die hoofdrol moet vertolken: Helen Kamperveen. ,,Wij beginnen klein met een monoloog waarbij ‘Winnie’ vertellend terugblikt op haar roerige leven. We willen ermee toeren langs kleine zalen, maar er ook mee naar de Caribische delen van het Koninkrijk en Suriname. Er is ook belangstelling vanuit Zuid-Afrika. In een later stadium wil ik het uitbouwen tot een muziektheaterstuk.”

Bron: CuracaoNieuws

10 Reacties op “CuracaoNieuws | Leerdam: theatervoorstelling over leven Winnie Mandela

 1. hoedanook

  @Brain S,
  Wat voor “clubje” denk je dat ‘Apartheid’ vormde? Daarom stelde Nelson Mandela, toen hij president werd, aangaf een ‘commissie waarheidsvinding’ in. De opzet was verzoening en geen wraak. Echter niet iedereen is verzoeningsgezind.

 2. The “Mandela United football club” was allegedly responsible for a great deal of violence and intimidation in Soweto during the late 1980s. The club reportedly set up a “kangaroo court” at the back of Winnie Mandela’s home where “opponents of the struggle” were judged and punished. Club members did not in fact play football, but were accused of a series of murders, rapes and abductions between 1987 and 1989. Winnie Mandela claimed ignorance about the club’s activities, although it operated from her home and several people testified at the TRC hearings that she was party to the violence.

  Leuk clubje van Winnie!

 3. Sate Batata

  Rare jongen die Jablabla Leerdam.

  Deze vrouw staat voor terreur, agressie, arrogantie, corruptie, mismanagement, diestal, afpersing, kidnapping en moord …

  zelfs Nelson begreep dat.

 4. dikke deur

  @ ericlapas, dat er slachtoffers vallen is nog wat anders dan dat er mensen onder afschuwelijke pijnen doodgemarteld worden. Die vrouw was een gangster; wat je aan het denken zet over haar heiigverklaarde echtgenoot. Die ook zijn “kill the boers” zingende opvolger in het zadel hielp.

 5. ericlapas

  Beste @Brian, Het waren moeilijke tijden en in een oorlog vallen éénmaal slachtoffers. Vergeet niet dat Stompie een verrader was.

 6. Abraham Mossel

  Ik hoor deze psychopaat en pahtologische beroeps leugenaar in de twee kamer het volk van Nederland nog voor liegen, met Bla Bla bonBla die ken ik wel, heb laatst nog met hen gesproken, Bal bobla bestond helemaal niet, je moet toch wel een plaat voor je kop hebben om als nog op tv te durven verschijnen, ik zou onder een boom weg kruipen en er nooi meer onderuit kruipen als ik hem was, maar ja wat kan je verwachten van één Fake en Nep YDK Leerdam.

 7. Waarschijnlijk doet Jablabla ook mee.

 8. En hierna toneelstuk over Grace Mugabe, Desi Bouterse en Idi Amin.

 9. Stompie Moeketsi krijgt een bijrol neem ik aan?

 10. Ik wel zien hoe Winnie zei dat we mensen moesten verbranden met een autoband en vuur. En de ontvoering en moord van een 14 jarige waarvoor ze de order gaf. De veroordeling van fraude.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *