CuracaoNieuws | Loterijkoning niet meer welkom bij MCB-bank

Met vonnis | Persbureau Curacao

Loterijenbaas Robbie dos Santos tijdens zijn arrestatie in 2014 wegens verdenking van de moord op politicus Helmin Wiels in 2013 | Antilliaans Dagblad

De MCB en de aan haar gelieerde banken hoeven niet in zee met rekeninghouder Robbie dos Santos en zijn gok/loterijbedrijven. Eerder zegde de bank de rekeningen van Robbies lottery, aanverwante bedrijven per eind deze maand op en dat mag volgens de rechter.

In kort geding eisten de gokbedrijven van Dos Santos dat zij beschikking zouden houden over hun rekeningen.

Risico

Reden voor de banken om de relatie te beëindigen is een gewijzigde inschatting van de integriteitsrisico’s verbonden aan de loterijbedrijfstak in het algemeen.

MCB verwijst hierbij naar aan de aangescherpte regelgeving en richtlijnen van henzelf, van de Centrale Bank, van andere toezichthouders, van hun Canadese aandeelhouder en van hun buitenlandse correspondentbanken.

Veroordeling

Maar bovenal is de opzegging ingegeven door de strafrechtelijke veroordelingen in 2016 van Dollar, Dos Santos, Jamaroma en The Money Game voor onder meer belastingontduiking, witwassen en valsheid in geschrifte in verband met illegale loterijen. Daarbij is gebruik gemaakt van rekeningen bij de MCB op Curaçao en de WIB op Sint-Maarten.

Volgens de rechter is voldoende aannemelijk geworden dat voortzetting van de bancaire relatie voor MCB en WIB reputatierisico’s meebrengen, die nadelig kunnen zijn voor hun bedrijfsvoering en in strijd komen met eisen op het gebied van financiële integriteit. De contractsvrijheid van de banken en hun belang bij beëindiging van de contractuele relatie met Dos Santos c.s. dienen zwaarder te wegen dan hun belang bij voortzetting van die relatie.

Dit laatste geldt ook als zou moeten worden aangenomen dat Dos Santos, zoals hij stelt bij geen enkele andere bank in Curaçao of Sint Maarten meer welkom is.

Bron: CuracaoNieuws

Naschrift KKC

Kern vonnis: “De contracts-vrijheid van MCB en WIB en hun belang bij beëindiging van de contractuele relatie met eisers dienen zwaarder te wegen dan het belang van eisers bij voortzetting van die relatie (..) Aan dit oordeel kan niet afdoen dat Dos Santos inmiddels als statutair bestuurder is opgevolgd door zijn dochter Stephanie Dos Santos, ten aanzien van wie geen bezwaren gelden, en dat onder haar bestuur naar eisers stellen grote verbeteringen zijn aangebracht in de bedrijfsvoering op het gebied van professionalisering, automatisering, transparantie en omgang met de toezichthouder. Feit blijft immers dat het loterijbedrijf nog steeds wordt uitgeoefend door en voor de strafrechtelijk veroordeelde (rechts)personen met wie MCB en WIB rechtens niet tegen hun wil zaken behoeven te blijven doen.”

2019 03 19 – Vonnis Kg Robbie’s Lottery en Smartplay vs MCB en WIB by Black Lion on Scribd

7 Reacties op “CuracaoNieuws | Loterijkoning niet meer welkom bij MCB-bank

 1. Hij kan het proberen in Portugal of andere koloniale ex-staten van Portugal.

 2. Abraham Mossel

  Als al die gok tentje’s langs de weg en in de mondy eens in de brand gingen, zijn er hele familie’s elke dag met een volle ijskast, maar door dat er leningen aan bejaarde en mensen met een Shel pensioen worden gegeven tegen 20 % woeker rente, blijft het aso zooitje draaien, als je in het narren, schip lening schip,kom je er nooit meer uit. noem nu geen P partij. anders word je niet geplaatst

 3. Abraham Mossel

  @ Plasje, de verguningen staan niet op zijn naam, maar op zijn dochter en SXM op Jamo zijn half broer die ook al in het hok zit, en net zoals kuwas en Burny voor 26 jaar achter het bekende slot gaan, het wachten is alleen nog op de gevangenis verlenging van 26 jaar van het zogenaamde slacht offer Gerrit de Raaf ( dief) Cova moet ook oppassen heb ik gehoord wegens geheimen ISLA dollar tekens.

 4. @ericlapas, goeie commentaar! Helaas kijkt onze overheid naar werkgelegenheid. Robbie dreigt vaak dat als hij stopt honderden mensen hun baan zullen verliezen. De volgende vraag rijst bij mij op; is werkgelegenheid hoger dan de wet? Zo ja, dan moeten wij allemaal mensen in dienst nemen, want dat is een vrijbrief om de wet te overtreden

 5. De opzegging is ingegeven door de strafrechtelijke veroordelingen van Dos Santos voor onder meer belastingontduiking, witwassen en valsheid in geschrifte in verband met illegale loterijen. Gek genoeg is dit voor de overheid geen reden om zijn vergunning in te trekken.

 6. De MCB dreigt haar correspondent bank te verliezen als ze grote criminelen als Robbie dos Santos als klant houd.

  Alle reden dus om hem buiten te zetten. Zou ik ook doen als mijn dochter met deze low life thuis zou komen.

 7. Prima! Weg ermee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *