CuracaoNieuws | Makelaars en autohandelaren moeten zich melden bij Financial Intelligence Unit

Persbureau Curacao

Geen focus op Egaminglicentiehouders, trustkantoren, fiscalisten en accountants

Makelaars en autohandelaren op Curaçao moeten zich melden bij de Financial Intelligence Unit Curaçao (FIU) en hun eigen toezichthouder. Volgens de anti-witwaswetgeving dienen alle meldplichtigen zich te registreren.

Afhankelijk van de sector kan dat zijn de FIU afdeling Toezicht, de Centrale Bank of de Gaming Control Board. Daarnaast dienen alle meldplichtigen zich ook te registreren bij de Afdeling Analyse van de FIU, die de meldingen van ongebruikelijke transacties ontvangt.

Meldplicht

Het Openbaar Ministerie en de Financial Intelligence Unit Curaçao zijn in november gestart met een project om de registratie van meldplichtige personen en instellingen bij de FIU te bevorderen. Voorlopig focust men op een groep makelaars en voertuighandelaren. Het project heeft als doel om het meldgedrag en het cliëntenonderzoek van meldplichtigen te verbeteren.

De FIU als toezichthouder heeft in totaal negen van de meer dan twintig meldplichtige beroeps/bedrijfssectoren onder haar toezicht. Het betreft onder andere makelaars, voertuighandelaren, notarissen en administratiekantoren. Anders dan bij de andere toezichthouders, kent de FIU haar ondertoezichtgestelden niet al door een vergunning of ontheffing af te geven.

Hetzelfde geldt voor het Analyse-onderdeel van de FIU. Opdat alle Toezichthouders zicht hebben op wie zij toezicht moeten houden, is eind 2015 de registratieplicht wettelijk ingevoerd. Of een organisatie onder het toezicht van de FIU valt, kan op de website van de FIU worden bekeken.

Ongeacht wie de toezichthouder is, dienen alle meldplichtigen zich wettelijk ook bij het Analyse-onderdeel van de FIU te registreren. De FIU als analyse-organisatie heeft door de registraties een beter zicht op het meldgedrag van de verschillende sectoren. Zij kan kan hierdoor ook de verschillende toezichthouders beter daarover informeren.

Vervolging

Geven personen en instellingen geen gevolg aan hun registratieplicht, dan kan dit leiden tot vervolging door het OM. Het niet-registreren is namelijk een strafbaar feit. Op overtreding staat maximaal één jaar gevangenisstraf of maximaal 100.000 gulden geldboete, dan wel beide straffen open. In geval van een misdrijf (opzet) is maximaal vier jaar gevangenisstraf of een geldboete van maximaal 1.000.000 gulden dan wel beide straffen mogelijk.

Bron: CuracaoNieuws

2 Reacties op “CuracaoNieuws | Makelaars en autohandelaren moeten zich melden bij Financial Intelligence Unit

  1. Weer duidelijk dat het (Nederlands) OM werkelijk de touwtjes in handen heeft op Curacao. En als je niet danst volgens die touwtjes, oeps, dan zwaait er wat. Luister dagelijks maar naar de preek van Servos. Ik heb mijn Kia Picanto maar direct afbesteld, trouwens.

  2. Fred Schiedam

    Ik hoop dat dit ook geldt voor personen die schade-auto’s inkopen uit de Verenigde Staten (en na import aan derden doorverkopen).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *