CuracaoNieuws | Ontslagen om vragen om fooi

Persbureau Curacao

Volgens de rechter staat vast dat er gebedeld werd om fooi

Oranjestad – Een ober op Aruba is ontslagen omdat hij bedelde om een fooi. Visrestaurant Aqua Grill rekent standaard 15% service charges op de rekening, maar kreeg klachten omdat een van de obers om meer vroeg.

Volgens de rechter staat vast dat er gebedeld werd om fooi. En als dat van de baas niet mag, dan mag het ook echt niet. Ontslag terecht gegeven, aldus de rechter.

Bron: CuracaoNieuws

14 Reacties op “CuracaoNieuws | Ontslagen om vragen om fooi

 1. @Jan: in 1 zin dan:
  Fooi is geen recht, maar moet je verdienen door je werk beter te doen dan verwacht.

 2. @LaStiwz

  Probeer gewoon een keer in 5 zinnen te zeggen wat je bedoeld.

 3. @Jan: lezen Jan, lezen. Na het woordje “en” staat nog iets.

 4. Wat een sh reacties toch weer ,
  ‘Dat iemand bereidt is te werken voor etc’;
  Laten we blij zijn dat er mensen voor een hongerloon willen werken wAnt als zij niet werken hebben jullie ook weer wat.
  Misselijk volkje, en ja de gemiddelde NL is zo gierig als de neten. Ons kind werkt in echt een top rest hier waar tips niet incl is, en ja zij is blij met de tips die soms 50 per avond kan zijn, maar let wel dan moeten er nauwelijks Europese NL zijn. Zo is het helaas.

 5. La Stiwz heeft 100% gelijk. De baas van het restaurant moet zijn personeel betalen, niet ik.

  Nergens, niet bij de super en niet bij de garage, betaal je extra voor (goede) service, maar in de horeca wordt het wel verwacht. En als klant doe je er meestal aan mee om niet als gierig gezien te worden, maar het is grote onzin.

  En dan inderdaad de service charge. Ik heb er een hekel aan als die in kleine lettertjes op de menukaart staat zoals in het voorbeeld van La Stiwz, maar helemaal uit den boze is wanneer het NIET op de menukaart staat en vervolgfens wel in rekening wordt gebracht.

  Ik heb daar ooit over geklaagd bij Denny’s dat dat deed. Inmiddels ook failliet.

 6. @Jan: nix gierigaards. Ik geef zelden (nooit) fooi.

  Het is niet mijn zaak dat iemand bereidt is om te werken voor een minimum in de hoopfooi te krijgen. Het Amerikaanse systeem snap ik helemaal niet.

  Ik koop iets voor tien gulden. Verwacht dan niet van mij dat ik 11,- of 12,- gulden ga betalen.

  Dat doe jij ook niet in de Cinema, bij Vreugdenhil of Kooyman.

  Als ik ga eten/drinken, verwacht ik dat de service tenminste goed is. Zo niet, dan krijgen ze dat te horen. Zo wel, dan betaal ik wat ik moet betalen.

  Jij laat zeker ook een huis bouwen van 500 k en geeft dan 10% fooi?

  Als ik een lomito bestel van ANG 40,- wil ik hem voor dat bedrag gebakken hebben, met frietjes en andere trutzooi, vanuit de keuken tot op de tafel. Zet anders op de kaart dat ik deze zelf moet gaan halen. Maar ga er alsjeblief niet vanuit dat ik blij moet zijn dat deze gebracht wordt met een smile en alle egards en dat ik daar dan extra voor moet betalen.

  Oporto in het Waaigat probeerde me dat vaker te flikken. In kleine lettertjes onder op de kaart zetten: exclusief 15% service charge.
  Nooit hoeven te betalen voor die service charge als ik de opmerking maakte dat ik mijn lomito zelf wel bij de keuken ging halen als deze klaar was.

  p.s.: ze zijn nu wel failliet.

  p.p.s.: als de service meer dan goed is, ben ik best bereid een extra duit in het zakje te doen, maar verwacht het niet. Dat is m.i. de essentie van een fooi. Doe het beter dan goed.

 7. Wat een reactie weer v. Clapas wAt een zieke Vogel zeg!
  Iets most toch niet goed zitten in de bovenkamer.
  Overigens zijn de meeste obers afhankelijk vd fooien daarop is bun salaris gebaseerd. Er zijn idd bedrijven waar het inbegrepen is, juist om te voorkomen dat gierigaards nix achterlaten en dat zijn dr nogal wat.

 8. DAAROM heerlijk als je in een restaurant ZELF je eten af kan halen bij de keuken (melding dat je bestelling klaar is met zo’n kastje dat gaat knipperen) en je drankje ZELF bij de bar. In veel landen mogelijk! Bedelend personeel is enorm irritant en toch nooit tevreden.
  Wat te denken van die horde bedelende inpakkers bij supermarkten hier op Curacao : voor compleet nutteloos ‘werk’. Hebben die nu echt niets beters te doen?

 9. Beflapas gaat in 2019 door met waarmee hij pas 31 december in 2018 gestopt is.

  Wat een eikel.

 10. @ Dino (Eerst vragen hoe de salaris van de betrokken ober wordt opgebouwd.
  Zeer waarschijnlijk is het salaris sterk afhankelijk van de fooi).

  Dat is toch het probleem van de restauranteigenaar en niet van mij! Of vraagt Dino bij de tire service ook hoe het salaris van de monteur is opgebouwd?

 11. Ik zelf geef zelf geef nooit een fooi, nou dat is niet helemaal waar. Als ik in mijn favoriete uitgangsgelegenheid dicht bij Hato ben, geef ik wel een fooi als de service goed was.

 12. @hans, Vaak is er al een tip of service fee inbegrepen.

  Als je wilt mag je de cassiere ook een fooi geven hoor!

 13. @Hans,
  Eerst vragen hoe de salaris van de betrokken ober wordt opgebouwd.

  Zeer waarschijnlijk is het salaris sterk afhankelijk van de fooi

 14. Heb dat in de US meegemaakt, dat een ober mijn fooi te weinig vond en kwam klagen.

  Diensten van de ober moeten in de prijs van het produkt zijn inbegrepen. Ik ga juist naar een restaurant om niet zelf te hoeven koken en lopen.

  Waarom zou een ober een fooi moeten krijgen en de cassiere in de supermarkt niet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *