28 C
Willemstad
• donderdag 18 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

CuracaoNieuws | PDVSA mijdt Curaçao

HomeMediaCuracaoNieuws | PDVSA mijdt Curaçao

Persbureau Curacao

Overslag op Bullenbaai, Curaçao | Foto: Bea Moedt

Het Venezolaanse staatsoliebedrijf PDVSA pompt ruwe Russische olie niet meer over bij Bullenbaai Curaçao, maar op volle zee en in laadschepen bij het naburige Cuba om inbeslagname van olie en assets te voorkomen.

Toch kan het OPEC-lidstaat minder dan 60 procent van zijn verplichtingen onder leveringsovereenkomsten met klanten op dit moment nakomen. Dat meldt persbureau Reuters.

Venezuela pompte dit jaar het laagste percentage olie naar boven in drie decennia. Gevolg van jaren onderinvesteringen en massale uittocht van arbeiders. De ineenstorting van het staatsbedrijf kan de regering van Maduro niet meer financieren en veroorzaakte een economische crisis van ongekend omvang.

ConocoPhillips

PDVSA’s problemen werden verergerd in mei, toen de Amerikaanse oliemaatschappij ConocoPhillips beslag legde op de activa van het staatsbedrijf in het Caribisch gebied ter waarde van $ 2 miljard. Een arbitragepanel bij de Internationale Kamer van Koophandel (ICC) gaf PDVSA opdracht om het contante bedrag te betalen om Conoco te compenseren voor het onteigenen van de Venezolaanse activa van het bedrijf in 2007.

Door de inbeslagnemingen verloor PDVSA toegang tot faciliteiten zoals de Isla-raffinaderij op Curaçao en de BOPEC-terminal in Bonaire, die goed was voor bijna een kwart van de olie-export van het bedrijf.

Conoco’s acties verplichtten PDVSA ook om te stoppen met het verzenden van olie op haar eigen schepen naar terminals in het Caraïbisch gebied en vervolgens naar raffinaderijen over de hele wereld. Beslaglegging dreigt op alle ladingen in territoriale wateren of buitenlandse havens.

Tanker op volle zee | foto: Dick Drayer

Tankers

PDVSA vroeg klanten in plaats daarvan tankers naar de Venezolaanse wateren te charteren en te laden vanuit de eigen terminals of vanuit verankerde PDVSA-schepen die fungeren als drijvende opslageenheden.

Met die operationele maatregel is PDVSA erin geslaagd om sinds juli ongeveer 1,3 miljoen vaten per dag te exporteren, tegen slechts 765.000 in de eerste helft van juni, volgens gegevens van Thomson Reuters en interne verzendgegevens van PDVSA zoals ingezien door Reuters.

Deze cijfers zijn nog steeds maar 59 procent van de 2,19 miljoen vaten per dag dat Venezuela contractueel verplicht is te leveren aan klanten voor die periode. Sommige schepen wachten al wekenlang in de Venezolaanse wateren om olie te laden.

Cuba

PDVSA heeft ook een route via Cuba gebruikt om de impact van de Conoco-beslagleggingen te verzachten. Die route wordt vooral gebruikt voor brandstof en niet voor ruwe olie.

Het Venezolaanse bedrijf heeft een terminal in de haven van Matanzas gebruikt als kanaal voor het exporteren van stookolie, aldus twee mensen die bekend zijn met de operaties en de verzendgegevens van Thomson Reuters. Stookolie van Venezuela wordt in sommige landen verbrand om elektriciteit te produceren.

PDVSA en de door Cuba geleide oliemaatschappij Cupet hebben Matanzas gebruikt om Venezolaanse ruwe olie en brandstof in het verleden op te slaan, maar de uitvoer van de terminal naar Aziatische bestemmingen is niet frequent. Dat komt deels omdat schepen die Cubaanse havens gebruiken later niet meer in de Verenigde Staten kunnen aanmeren vanwege het Amerikaanse handelsembargo tegen Cuba.

Curaçao

Bunkering olietanker bij Boca Sami, Curaçao | Foto: Dick Drayer

PDVSA maakt doorgaans gebruik van eigen of gehuurde tankschepen om Russische ruwe olie uit opslag in het nabijgelegen Curaçao naar Cuba te brengen. Maar nu voert het de geïmporteerde Russische olie op zee af in de wateren van de Kaaimaneilanden via deze zeevrachttransfers.

ConocoPhillips zette vorige maand zijn inspanningen voor de verzameling op peil door ambtenaren van Citgo Petroleum, PDVSA’s Amerikaanse raffinage-afdeling, te ontslaan, omdat het ten onrechte beweerde eigenaar te zijn van sommige PDVSA-ladingen.

ConocoPhillips bereidt ook nieuwe gerechtelijke stappen voor om Caribische rechtbanken ertoe te brengen de arbitrageprijs van de Internationale Kamer van Koophandel te erkennen. Als het in die inspanningen slaagt, zou het in staat zijn om de activa te verkopen om aan de uitspraak te voldoen.

Bron: CuracaoNieuws

1 reactie

  1. Is de PDVsa daadwerkelijk stil gelegd?Omwonende hebben last van zwarte neerslag in en rondom woningen en chronische hoestbuien.
    Hasta quando

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties