CuracaoNieuws | Regering Curaçao reageert op vluchtelingenmotie Tweede Kamer

Persbureau Curacao

Eugene Rhuggenaath | Extra

De regering van Curaçao neemt stelling genomen tegen een motie van de Tweede Kamer over vluchtelingen. Die zouden op het eiland niet volgens internationale regelgeving worden behandeld. Maar Curaçao ontkent dit en zegt dat de procedures met behulp van de Nederlandse IND de afgelopen tijd zijn aangepast.

De regering betreurt de overwegingen die vermeld staan in de motie, waarin Curaçao ten onrechte wordt beschuldigd vluchtelingen die door de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties zijn erkend, zou hebben teruggestuurd. Curaçao ontkent deze groep terug te sturen naar Venezuela.

Ongebruikelijk

Het is niet gebruikelijk om in te gaan op moties van het Nederlandse parlement, maar Curaçao vindt een integrale benadering van de crisis in het koninkrijk van belang en reageert daarom toch. Volgens de Curaçaose overheid is de Tweede Kamer niet op de hoogte van de situatie zoals die zich op het eiland voordoet, noch van de procedures zoals die daar gelden.

De motie van de Christen Unie komt onder meer voort uit een zaak die door 33 Venezolanen is aangespannen bij het Europese Strafhof in Straatsburg. Zij willen voorkomen uitgezet te worden zonder individuele toetsing; een vereiste in het internationale recht.

Advocaten die Venezolaanse vreemdelingen bijstaan hebben deze week in de media gemeld dat er op dit moment in ieder geval één Venezolaan gevangen zit in de vreemdelingenbarakken die een vluchtelingenstatus heeft van UNHCR. Pogingen om hem vrij te krijgen zijn tot nog toe mislukt.

Bron: CuracaoNieuws

Een Reactie op “CuracaoNieuws | Regering Curaçao reageert op vluchtelingenmotie Tweede Kamer

  1. Knoek-koe

    Gedetineerden, arrestanten en vluchtelingen hebben de minimale mensenrechren die ze nog wel genieten vooral te danken aan het koninkrijk, en zeker niet aan de lokale “Caribische” bestuurders

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *