CuracaoNieuws | Specialisten pleiten opnieuw voor vrije vestiging

Persbureau Curacao

Op dit moment is 50 procent in dienst van het ziekenhuis, dat kost de belastingbetaler 13 miljoen. De andere helft heeft een eigen praktijk en dat kost 50 miljoen gulden.

Willemstad – De Vereniging van Medisch Specialisten, VMSC, pleit opnieuw een poging om vrije vestiging zeker te stellen. In het nieuwe ziekenhuis mogen alleen artsen in loondienst werken.

Op dit moment is 50 procent in dienst van het ziekenhuis, dat kost de belastingbetaler 13 miljoen. De andere helft heeft een eigen praktijk en dat kost 50 miljoen gulden.

Bron: CuracaoNieuws

13 Reacties op “CuracaoNieuws | Specialisten pleiten opnieuw voor vrije vestiging

 1. Hombre schrijft:
  het HNO heeft straks minder bedden dan Sehos waar nu al vaak geen plaats is voor electieve behandelingen…

  Ik schrijf: weer een airport debacle ?

 2. en wat als de buitenspecialist vele peperdure opnames kan vermijden?

  het HNO heeft straks minder bedden dan Sehos waar nu al vaak geen plaats is voor electieve behandelingen…

  er is ovoldoende ruimte voorzien in HNO om alle specialisten daar te laten werken…

 3. De specialist die niet aan het Sehos verbonden is zal indien nodig toch doorverwijzen naar het ziekenhuis. Gevolg; opnieuw diverse onderzoeken die in feite onnodig zijn als men direct door een ziekenhuis specialist behandeld is.
  Laten we dus maar niet spreken over extra kosten.
  De “buiten” specialisten” huren een gebouw of hebben dat in eigendom, de apparatuur die zij gebruiken voor de patiënten zijn in feite overbodig want het Sehos zal bij opening hoogstwaarschijnlijk voldoende ingericht zijn.
  Wachttijden maakt niet uit want waar je komt houd de specialist zich nimmer aan de afgesproken tijd en/of dag die je gekregen hebt voor een afspraak of dat in het Sehos is of elders.
  Zij vergeten dat het de patiënt en maatschappij veel geld kost om hen uren in de wachtruimte te laten wachten.

 4. Ja en een hamburger bij McD’s kost NAF 5 en eentje bij Omundo NAF 25. Alleen hamburgers van McD’s toestaan.

 5. bezorgde burger

  Voor een eerlijke vergelijking tss loondienst vs vrijgevestigde specialisten moet je meerdere zaken in overweging brengen ipv botweg 13 vs 50 miljoen kosten
  – productie verschillen tussen beide : poli sehos quasi verlaten na 13h … versus poli vrijgevestigde vaak tot 18u… Check wachttijden poli sehos en poli prive specialist even.
  – vrijgevestigde artsen hebben praktijkkosten: pand, personeel, apparatuur, materiaal, de loondienst artsen moeten niks afstaan van hun salaris voor praktijkvoering.
  Dus het is amateuristische vergelijking die niet bijdragend is.

  Verder de zogenaamde excessen bij vrijgevestigde specialisten: zal wel zo zijn hier en daar, ben je zo zeker dat in Sehos alles super-efficient gaat ??

 6. De Vereniging van Medisch Specialisten, VMSC, pleit opnieuw een poging om vrije vestiging zeker te stellen.

  Neen dat gaat niet meer. Fiesta a caba. Walhala a caba.

  In het nieuwe ziekenhuis mogen alleen artsen in loondienst werken.

  Klopt. Anders kunnen jullie nog altijd naar venezuela om jullie werk uit te oefenen. Of naar santo domingo. Niagara en bicicleta.
  Cabes duroooo.

 7. Dus 63 miljoen voor wat .
  Persoonlijk zou ik zeggen nooit aan beginnen .

 8. Laat de specialisten in het ziekenhuis dan eerst hun werk maar eens doen. ik heb in het laatste 2 jaar diversen specialisten gezien, Neuroloog, die me steeds terug liet komen en “vergat”mri aan te vragen omdat hij toch steeds kapot was, daardoor 1 1/2 jaar langer met hernia gelopen, Longarts die steeds maar andere medicijnen voorschreef zonder te kijken wat die voor invloed hadden, kreeg dan maar ook morfine voor als ik door de foute medicatie een longaanval kreeg, en nu internist die aangeeft dat alles goed is, terwijl ze niet eens de bloeduitslagen binnen heeft gekregen en ook weer medicatie voorschrijft met hulpstoffen waar ik allergisch voor ben. En als je de artsen op hun ‘fout’wijst ben je meteen genezen en uitbehandeld. Zelf bloeduitslagen opgevraagd, waren dus niet in orde. Gelukkig wel een goede huisarts die meedenkt, maar nu dus weer doorverwijzing naar specialist buiten het ziekenhuis. Mijn ervaring is dat die in ieder geval dat de meeste met de patiënt mee denken en niet meteen beginnen medicijnen voor beginnen te schrijven zonder een gedegen onderzoek. Nu in 2 jaar zeker 9x opgenomen geweest op eerste hulp door verkeerde medicatie

 9. @de Knokploeg. U heeft gelijk maar daar is in ieder geval bij een excess nog enige controle van de werkomgeving ….. hoop ik toch ?? In de besloten eigen praktijk is die controle zeker niet en zijn aanvullende onderzoeken in die eigen praktijk van ver over de 1000 gulden geen uitzondering! Trouwens wie stelt de tarieven vast of zijn die vrij?

 10. De vrij gevestigde specialisten declareren er vrolijk op los, het lijken wel advocaten. Telefoontje plegen ? Hup 35 NAF. Uitslag lab onderzoek doorbellen ? Hup 75 NAF. Uitslag lab onderzoek in 2 keer doorgeven ? Hup 2 x 75 NAF.

  Patiënt uitbehandeld ?
  Geen probleem, laat hem of haar gewoon 4 x per jaar voor controle langskomen, zonder tussenkomst van de huisarts.
  En zo kom je natuurlijk wel op een leuk inkomen.

  Moet wel stellen dat de 13 miljoen een beetje scheef beeld geeft. Dat zijn waarschijnlijk alleen salarissen, terwijl de vrij gevestigde specialisten ruimte, apparatuur en personeel moeten inhuren in het Sehos. Dat declareert Sehos weer bij hen.
  Zou goed zijn dat we dus het opgeschoonde bedrag te horen krijgen, zodat we een beter beeld krijgen. Maar hoe dan ook, er wordt stevig gefraudeerd met het aantal consulten.

 11. de Knokploeg

  @Rioter: in het ziekenhuis wel dan?

 12. In al die eigen praktijken van de specialisten vindt geen enkele “sociale controle” plaats op het aantal aanvullende handelingen / onderzoeken : nodig voor de patient of voor de portemonnaie van de specialist ………. Een voorbeeld : ECGsssssss a 100 gulden.

 13. Bezorgde burger

  Graag ook de productie vermelden van loondienst vs vrijgevestigde artsen aub. Zo wordt gelijk duidelijk wie hard werkt…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *