CuracaoNieuws | ‘Standbeeld voor Tula in de binnenstad’

Persbureau Curacao

Koko wil juist een apart standbeeld, bij voorkeur op het Hendrikplein in Punda | Persbureau Curacao

Er moet een standbeeld voor Tula komen in de binnenstad. Dat vindt journalist Julius Koko, die daarvoor een commissie heeft opgericht.

Het monument aan het Rif, het huidige Tula-monument is een herinnering aan de slavenopstand in 1795 en is veel breder van opzet. Koko wil juist een apart standbeeld, bij voorkeur op het Hendrikplein in Punda.

Bron: CuracaoNieuws

30 Reacties op “CuracaoNieuws | ‘Standbeeld voor Tula in de binnenstad’

 1. De Arowakken
  De allereerste bewoners van Curacao
  Zij waren hier voor de:
  1. Spanjaarden
  2. Nederlanders
  3. Portugeze Joden
  5. Afrikanen
  6. Alle anderen

  Verdienen deze natieve, inheemse,
  oorspronkelijke kinderen van Curacao
  dan geen herdenkingsteken?

  In de vorm van een Standbeeld, Plein, Museum?
  Waarom worden deze originele bewoners van Curacao
  volledig genegeerd door de politiek?
  Is het misschien omdat
  er geen stemmen mee te winnen zijn?

 2. Er moet een standbeeld komen voor Lapas, CR, Henk, Esther, Herman Behr (man’s man), Toin Knipping (met zijn McDonald filialen van Amicorp), Tico D’abreu de Paulo, en Leo Rigaud….goeie namen die opvallend genoeg niet genoemd worden ra,ra,ra….

 3. Curacao revisited

  @Graai: Tula had waarschijnlijk gegokt op een lucratief consultancy contract na de opstand.

 4. Graai & de Raaf Consultants

  Ironisch genoeg zijn de slaven uiteindelijk niet door Tula bevrijd maar door een proclamatie van de Nederlandse koning 68 jaar later.

  Tijdens de opstand hebben verschillende mensen nog op Tula in proberen te praten om ondanks de moed van Tula, de opstand te staken.

  Zo was er een Pater Jacobus Schminc, die aan Tula vroeg of hij er wel verstandig aan deed om door te gaan met de rebellie, waarop Tula waarschijnlijk iets had geantwoord in de trend van: “Mi Mes por”

 5. Graai & de Raaf Consultants

  @CR Misschien kunnen ze ook een standbeeld van Alcala Walle bij de luchthaven plaatsen, zonder de airport tax bijdrage van deze vrouw was Curacao Airport allang failliet geweest.

  En het 2e standbeeld + volgtijdelijk onderhoud van Tula graag 100% financieren met de donaties van (ex) staatsbedrijf Grootverdieners als Sluis, Tromp, Geus, etc.

 6. Curacao revisited

  @Graai: als je verder bedenkt dat het cruise toerisme van Peter Stuyvesant ook nog CO2 neutraal was (in tegenstelling tot de reizen van minister Walle) dan is een standbeeld zeker op zijn plaats

 7. Graai & de Raaf Consultants

  @ CR Een gezonde dosis Ironie en bijtende spot mag best!

  Zo zeggen ze ook dat de Premier van Curaçao de uitstraling van een groot staatsman heeft zolang Suzy er niet bij staat.

 8. Ik vind dat Gerrit Schotte ook een standbeeld verdient. Hij heeft eigenhandig het land in de economische afgrond gestort en bijna overgeleverd aan de maffia.

 9. Curacao revisited

  vergeet ook niet dat Peter Stuyvesant een van de eerste was die cruise reizen toegankelijk maakte voor budget reizigers.

 10. Graai & de Raaf Consultants

  Waar is het standbeeld van Peter Stuyvesant gebleven?

  Of we de man nou aardig vinden of niet, hij is onlosmakelijk verbonden met de Curaçaose geschiedenis alsmede de wereldstad de we nu New York noemen waar hij ook Governeur was.

  In New York zijn er een straat, een middle en high school, een stadspark, woningcomplex en een stadswijk vernoemd naar Stuyvesant.

  Als een man als Godett, die de halve stad heeft afgebrand (met zijn achterban) , flink geplunderd heeft in s’lands financiën, het land beroerd bestuurd heeft en de arbeider compleet vergat toen hij aan de macht kwam, een standbeeld verdient;

  Dan verdient het beeld van Peter Stuyvesant – de Curaçaoënaar die de spreuk “hijos de Curaçao” als eerste in de mond nam – ook een plekje ergens achter in een museum tuin, al is het maar om te weten wat hij allemaal op zijn kerfstok heeft en dat hij ooit in zijn capaciteit als Gouverneur gevochten heeft voor deze eilanden tegen de vijanden.

  De geschiedenis van Curaçao is niet alleen van Curaçaoënaars die er uitzien als Tula en Godett, maar van alle Curaçaoënaars.

  Dus een museum plein of tuin met standbeelden van allerlei zwarte, bruine, gele en witte historische figuren is een prima idee.

 11. Drechi pa bosnan Tur

  @CR:
  Opinies zijn net als een anus: Iedereen heeft (of had) er een! 🙂 🙂
  Jij hebt er ook een. Geweldig CR. En je gebruikt hem ook, en wel dagelijks hier op KKC!!!!

 12. Curacao revisited

  @Drechi het is wel vanwege deze kapteins dat de neger YDK nu allerlei hooggeplaatste functies kan uitvoeren die hij nergens anders in de wereld zou kunnen doen. Zie jij de Geus, Sluis, Martinas of andere YDK in het buitenland carrière maken? Wees blij dat deze kapteins deze negers de kans hebben gegeven op een stage mogelijkheid in het buitenland

 13. Drechi pa bosnan Tur

  @CR:
  He ja…. Begin een inzamelingsactie niet… Begin in Jan Sofat: weet je zeker dat jullie niet een, maar meerdere parken, of nog beter, een hele “Avenida de Proceres” aan kunnen leggen, beginnend in Pietermaai bij de Boogjes, langs de kust richting Pensstraat (dat gedeelte waar WIJ Curacaoenaars wonen , dus na Hotel Avila sla je over, en je gaat na Marie Pompoen vrolijk weer verder richting Jan Thiel.
  Geweldig CR. Succes ermee hoor 🙂
  Nee, van mij kan je maar een ding krijgen, en je weet best wat dat is 🙂 🙂

 14. Abraham Mossel

  Elke keer weer zijn er nep figuren die over de verrot geslagen slaven ruggen belangrijk willen doen en daarbij ook nog eens hun zakken willen vullen, Bah om misselijk van te worden.Die KoKo zie ik als een soort lijken pikker, weet je wel net zoals die gieren in de woestijn!.

 15. Drechi pa bosnan Tur

  @Brian: en Roy Robbers:
  “Ja, ik wil een standbeeld van Tula!
  En als zijne eminentie Brian (bo di dos nomber ta “Chupado” podise?) of wat je aanspreektitel dan ook moge zijn, vindt dat dat niet mag, dan is dat dan weer een typisch voorbeeld van “jammer dan Brian!”
  Wat jij aanbidt moet jij weten.
  Enne… Roy: volgens mij leef jij ook nog in de tijd van Roy Robbers, op je paard, met je verwijfde halsdoek, en de Indiaan waarvan je vond dat hij je mindere was. Die Tonto ja….. maar die tijden zijn al lang vervlogen…..

 16. Curacao revisited

  eens met Drechi: deze kapiteins zorgden voor entrepreneurship, export en werkgeldeenheid (de negers hadden in Afrika niets te doen, en in de nieuwe wereld was de kans op een baan veel groter voor ze). Meerdere standbeelden zijn op zijn plaats

 17. @Drechi, Tula heeft mensen vermoord. en jij wil een standbeeld van hem hebben?

 18. ” We mogen van deze “Hoge Dames en Heren” natuurlijk Tula niet vereren” @Drechi

  Met alle respect voor Tula!

  Maar als men op dit eiland echt waardering voor Tula zouden hebben dan zou het huidige standbeeld bij Rif niet omgeven zijn door zoveel rotzooi, zwaar vervuilde mangroves, zwerf, dysfunctionele of afwezige verlichting en verwaarloosde wandel -infrastructuur.

  Voordat je een tweede tula monument plaatst, eerst maar het reeds bestaande monument de verzorging gunnen die het verdient.

 19. Drechi pa bosnan Tur

  @Allen:
  We mogen van deze “Hoge Dames en Heren” natuurlijk Tula niet vereren: we zouden daarvoor in de plaats bijvoorbeeld een standbeeld van een Jan Pietersz-Coen, of op aangeven van ons aller Brian hier, (weer) een Peter Stuyvesant beeld moeten aanbidden, of een Piet Hein, of voor mijn part zelfs een standbeeld van een van de kapiteins van de slavenschepen die medemensen vanuit Afrika hierheen transporteerden in de binnenstad plaatsen… Misschien allemaal samen op het Wilhelminaplein een idee??

 20. Ook een standbeeld voor Peter Stuyvesant?

 21. Laatst was deze man bij Direct TV, in het programma ‘Bonochi ku Hendrik’ te gast.

  Tot mijn verbazing zag ik dat het programma door Hendrik de Windt werd gepresenteerd. Toen dacht ik gelijk Hendrik de Windt? Is dat niet de man van Tumba en een grote hoeveelheid coke in de kofferbak van een Ferrari?

  Hendrik de Windt bleef in de uitzending Julius Koko aanmoedigen om de politiek in te gaan. Aangezien het programma ‘Bonochi ku Hendrik’ een satirisch programma is, dacht ik dat het wel op z’n plaats is als hij de kijker laat weten dat het als satire bedoeld is.

 22. Curacao revisited

  er moet een standbeeld komen voor de 4 overheids directeuren, Steven en Gilbert Martina, Betrian en Suzy zodat de bevolking iedere dag weer kan zien welke YDK “rol modellen” onze samenleving heeft

 23. Moet er weer iemand geld verdienen met het erecteren van het zoveelste monument dat vervolgens door zwerfvuil en onkruid wordt onteerd, op kosten van een staatskas die reeds volledig leeggefactureerd is.

 24. Leuk hoor zo een initiatief, maar dan zonder subsidie of ander gebruik van belastinggeld, ik denk dat daar even geen ruimte voor is en dat `even` kan wel eens heel lang gaan duren. Dus laat maar zien of het dan nog steeds de moeite waard is.

 25. Esther nos mes por .

 26. Koko –>> Journalist?

 27. Ik begin zo langzaamerhand in de richting van renaissance van Julieus Koko te geloven. Volgens mij was hij tijdens de slavenopstand in 1795 erbij, Blijkbaar heeft hij Tula heel er goed gekend en zelfs meegevochten!!!!!.
  Hoorde hem op radio MAS zeggen dat Tula toentertijd 4 talen vloeiend kon spreken, hij wist precies wat er gaande was in Haiti en Frankrijk. Ondanks dat er in die tijd geen e-mails,telefoons,telegraaf etc. bestonden, was hij van alles op de hoogte.
  Wilde graag horen welke talen deze Tula sprak, hoe of in welke vorm hij op de hoogte werd gesteld van alle berichten.
  Maar ja, wijselijk heeft Junny Jozef ” de racist” zijn mond stijf dicht gehouden.
  Volgens mij is Tula meer een heilige dan een katibu.
  Kos pa llora,

 28. Afgelopen 10 jaar.

 29. Wat heeft de afschaffing van de slavernij ons gebracht? We hebben de afgelopen jaar de meeste corrupte en incompetente regeringen en parlementen in de geschiedenis van ons koninkrijk gehad.

 30. Trots op Curaçao

  Zet er dan gelijk een beeld bij van de schoolmeester Sabel die vastgebonden achter een paard door Pedro Wacao liggend vanaf st cruz naar Fontein over het diabaas werd gesleept. Louis Mercier mag er ook bij staan schietend op het heftig opengetrokken lichaam van de schoolmeester. Hebben we het hier over oorlogmisdaden of niet! Maar ja, dat kan je Tula natuurlijk niet aanrekenen, want tenslotte wist hij van niks…. Deze executie was trouwens in Fontein, daar waar toen Tula ook was. Srebrenica in het klein.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *