CuracaoNieuws | Zeven Venezolaanse vrouwen blijven vastzitten

Persbureau Curacao

SDKK vreemdelingenbarakken | Extra

Zeven Venezolaanse vrouwen die niet mogen worden uitgezet, mogen hun beslissing van het Strafhof in Straatsburg niet in vrijheid afwachten. Dat heeft het Gerecht bepaald. Zij worden vastgehouden op de vrouwenafdeling van de gevangenis.

De vrouwen werden op 11 april aan boord van een boot die binnen de territoriale wateren van Curaçao voer, aangehouden en in vreemdelingenbewaring gesteld op de vrouwenafdeling van gevangenis Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou.

Met toepassing van artikel 39 van het EVRM heeft het Europees Hof op 23 april 2019 bepaald dat verzoeksters niet mogen worden uitgezet naar Venezuela totdat het Europees Hof aan de hand van nog te ontvangen stukken kan bepalen of de tijdelijke maatregel wordt opgeheven.

Hiermee staat vast dat de groep Venezolaanse vrouwen in ieder geval voor 23 mei 2019 niet kan worden uitgezet, zo is ook ter terechtzitting door minister van Justitie Quincy Girigorie beaamd. In afwachting van het uiteindelijke besluit van het Europees Hof blijven de Venezolaanse vrouwen vastzitten.

Volgens de rechter kan niet worden geconcludeerd dat zij bij hun bewaring aan een onmenselijke en vernederende behandeling worden onderworpen, zoals de groep zelf beweerd.

Ook wordt rekening gehouden met het feit dat de minister ter plaatse heeft toegelicht dat verwacht wordt dat de verbouwing van de vrouwenafdeling van de vreemdelingenbarakken al in mei zal worden afgerond.

Bron: CuracaoNieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *