Curaçaose stemmer gaat opnieuw voor coalitie Schotte

Door  Redactie Aworaki
(foto: RNW)

De Curaçaose kiezer zal opnieuw de voorkeur geven aan de bestaande coalitie van MFK, PS en MAN als er nu verkiezingen gehouden worden. De helft weet nog niet op welke partij ze op 19 oktober gaat stemmen.

MFK en PAR blijven de grootste partijen, gevolgd door PS en MAN. FOL en PNP zouden niet terugkeren in de Staten. Dat blijkt uit een opiniepeiling die de afgelopen dagen is verricht door het bureau Curconsult in opdracht van de Wereldomroep onder 408 stemgerechtigde Curaçaoënaars.

In deze peiling krijgt de vorige week afgetreden regering van Schotte een 5,3 als rapportcijfer. Uit de resultaten blijkt verder dat de helft van de kiezers niet tevreden is over dit kabinet.

Het minst tevreden zijn de vrouwen. Kiezers van zestig jaar of ouder verlangen terug naar een regering van PAR en PNP. Vooral middel- en hooggeschoolde kiezers zijn ontevreden over het vertrekkende kabinet.

In de peiling krijgen de partijen die nu vertegenwoordigd zijn in de Staten de onderstaande percentages van de stemmen. Het gaat hier om percentages van de ondervraagden die een partijvoorkeur hebben uitgesproken. De helft van de respondenten heeft dat  nog niet gedaan: dat zijn de zogenaamde ‘zwevende kiezers’. Tussen haakjes staan de percentages die de partijen haalden bij de verkiezingen in 2010.

MFK:   31    (21)
PAR:    28,5 (30)
PS:       19      (19)
MAN:    6      (  9)
FOL:         3,5 (  7)
PNP:             3,5 (  6)

PAIS, niet vertegenwoordigd in de Staten, krijgt 4 procent van de kiezers achter zich in deze peiling, overige partijen die niet in de huidige Staten zetelen zijn samen goed voor 4,5 procent.

Driekwart van de kiezers op Curaçao wil dat er verkiezingen worden gehouden.

Conclusie
De kiezer is ontevreden over de prestaties van de huidige regering, maar wil de oppositie van PAR en PNP niet opnieuw in het zadel helpen. Het percentage MFK-kiezers stijgt in vergelijking met de verkiezingsuitslag van 2010.

Meer dan de helft van de ondervraagden kijkt de kat uit de boom en weet nog niet op welke partij ze gaat stemmen. Uit de enquête blijkt verder dat vooral jonge, gemiddeld opgeleide mannen kiezen voor de partijen die de afgelopen periode in de coalitie zaten.

_____________________________

Lees de resultaten van de enquête.

[polldaddy poll=6440583] Poll by Knipselkrant Curacao

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *