30 C
Willemstad
• vrijdag 26 april 2024 11:00

DAE: Spoor van schulden

89 Miljoen (waarvan 27 miljoen aan Korpodeko) plus 35 miljoen aan Girobank

Nelson RamizWillemstad – De failliete luchtvaartmaatschappij DAE heeft een spoor van financiële schade achtergelaten: minimaal 89 miljoen gulden aan schulden plus nog eens een vordering van 35 miljoen gulden van Girobank.

Advertentie

Dutch Antilles Express bv werd in februari 2005 op Bonaire opgericht, door voormalig eigenaar Niek Sandmann, en had sinds mei 2007 haar statutaire zetel op Curaçao. FOTO ARCHIEF
Dutch Antilles Express bv werd in februari 2005 op Bonaire opgericht, door voormalig eigenaar Niek Sandmann, en had sinds mei 2007 haar statutaire zetel op Curaçao. FOTO ARCHIEF

Bij elkaar opgeteld 124 miljoen gulden.
Zo blijkt uit het faillissementsverslag van Dutch Antilles Express (DAE) bv, dat deze week door de curatoren Paul van de Laarschot en Mirto Murray bij de rechter- commissaris is ingediend.

,,Bij de huidige stand van de boedel is het niet waarschijnlijk dat aan preferente en concurrente crediteuren een uitkering zal worden gedaan”, schrijven zij.

Tot die concurrente schuldeisers hoort ook ontwikkelingsbank Korpodeko, die 26,9 miljoen claimt.
DAE werd tot aan het faillissement formeel geleid door Steve Sloop, voorheen sales manager die vanaf februari 2013 tot het einde op 30 augustus 2013 statutair directeur was, maar de facto stond de buitenlandse consultant Nelson Ramiz aan het roer.
Hij werd daarvoor als de redder binnengehaald met de optie om de noodlijdende maatschappij over te nemen, als het weer goed zou gaan.
Ramiz huurde een deel van de DAE-vloot van zichzelf, namelijk van zijn Falcon Air in de Verenigde Staten.
DAE heeft ruim 124 miljoen aan schulden aan meer dan 600 crediteuren – en volgens de curatoren worden nog steeds ‘vrijwel dagelijks nieuwe vorderingen ingediend’, maar het vliegbedrijf had/heeft vrijwel niets.
Het had geen onroerende zaken (alle locaties werden gehuurd); de roerende zaken bestonden uit vliegtuigonderdelen, gereedschap, kantoormeubelen, computers, telefoons en voertuigen, die onderhands zijn verkocht; en er is slechts iets meer dan 8.000 gulden aan debiteuren geïncasseerd.

,,Helaas blijkt dat de aangetroffen administratie niet compleet is en dat de debiteuren vaak een hogere tegenvordering hebben”, schrijven de curatoren.

Het faillissement werd uiteindelijk door eerst tien en later volgden nog eens elf personeelsleden aangevraagd.
DAE had al twee maanden haar personeel niet meer volledig kunnen betalen en werd op meerdere luchthavens geweerd.
In totaal zouden de werknemers nog 3,3 miljoen aan salaris moeten krijgen.
De belastingontvanger ‘mist’ nog 7,9 miljoen aan niet betaalde belastingen en premies, terwijl de Sociale Verzekeringsbank (SVB) 6,9 miljoen tegoed heeft.
630 Crediteuren hebben totaal 43,3 miljoen aan vorderingen ingediend.
De Girobank heeft zijn vordering nog niet (officieel) ingediend.
Naast de vorderingen van deze concurrente schuldeisers claimt Korpodeko een bedrag van 26,9 miljoen en stelt zich daarbij op het standpunt voorrang te hebben op de verkoopopbrengst van de roerende zaken, de banksaldi en bij de inning van vorderingen op debiteuren.

,,Wij delen dat standpunt niet, merken Korpodeko als concurrente schuldeiser aan en zijn in overleg met Korpodeko teneinde een oplossing in der minne te bereiken”, aldus Van de Laarschot en Murray.

Zoals gesteld, menen zij dat ‘het niet waarschijnlijk is dat aan preferente en concurrente crediteuren een uitkering zal worden gedaan’.
Girobank, waarvoor sinds vorige maand de noodregeling door de Centrale Bank van toepassing is, heeft voor de ongeveer 35 miljoen die DAE aan de bank verschuldigd is tot zekerheid van verhaal van haar vordering wegens verstrekte leningen en diensten, alle verkoopopbrengsten van in Venezuela bij DAE gekochte vliegtickets overgedragen gekregen.

,,Er wordt gepoogd de gelden te incasseren”

, merkt het faillissementsverslag op, zonder te vermelden wat er (eventueel) in Venezuela te halen valt.

Verschil van mening met Korpodeko
Over de eigendom van de vorderingen op debiteuren (voor zover niet gecedeerd aan de Girobank), de roerende zaken en de tegoeden bij de diverse banken van DAE ‘bestaat een verschil van mening tussen de curatoren met de stichting Korpodeko’, aldus het faillissementsverslag.
Korpodeko stelt zich op het standpunt dat aan haar tot zekerheid voor verhaal van haar vorderingen wegens aan DAE verstrekte leningen, alle vorderingen op debiteuren zijn gecedeerd, dat de roerende zaken aan haar fiduciair zijn overgedragen en de saldi op alle bankrekeningen haar toekomen.
Eenzelfde standpunt hanteert Korpodeko ten aanzien van de verkoopopbrengsten van DAE in Venezuela, voor zover deze niet zijn gecedeerd aan de Girobank.
Dutch Antilles Express bv werd in februari 2005 op Bonaire opgericht, door voormalig eigenaar Niek Sandmann, en had sinds mei 2007 haar statutaire zetel op Curaçao. Sandmann verkocht een paar jaar terug zijn aandelen aan Arnold Leonora, die ex-gezaghebber Stanley Betrian als mededirecteur aanstelde, maar Leonora zelf vertrok al snel en liet de boel noodlijdend achter.
Korpodeko, die al een aanzienlijke vordering had, ontfermde zich over de maatschappij en als ‘juridisch eigenaar’ stelde de ontwikkelingsbank Gianni Schob aan als statutair directeur, maar feitelijk nam Ramiz – eveneens op verzoek van Korpodeko en met de zegen van Girobank – het heft in handen.
Niet formeel statutair, maar wel in de dagelijkse praktijk.
Ramiz is intussen vertrokken.
De curatoren Van de Laarschot en Murray stellen in een volgend verslag ‘meer aandacht te besteden aan bestuurdersaansprakelijkheid’.

Bron: Antilliaans Dagblad

Advertentie

back home

Gearchiveerd als

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Meer recente reacties