DAE-zaak naar civiele rechter

logo-daeWillemstad – De bestuursrechter heeft geoordeeld dat de zaak die DAE tegen de regering aanspande bij de burgerrechter moet worden uitgevochten.  Dat heeft raadsman Arndt van Hoof van advocatenkantoor Soleana Bonapart & Aardenburg die DAE vertegenwoordigt tegenover deze krant verklaard. Inzet van de zaak was om de regering te dwingen het voor de vliegmaatschappij op te nemen bij de Venezolaanse luchtvaartautoriteit Inac die in mei een permanent vliegverbod aan DAE oplegde.

,,DAE had van de minister een vergunning, een certificaat, dat is het bewijs dat de toestellen veilig en luchtwaardig zijn.
Als de Venezolaanse luchtvaartautoriteiten desondanks een vliegverbod instellen dan laat je als regering niet over je heen lopen.”

Volgens Van Hoof kan de zaak niet alleen aan de vliegmaatschappij worden overgelaten, omdat er te veel op het spel staat.
Voor raadsvrouw Marcha Woudstra van HBN Law die minister Earl Balborda van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning vertegenwoordigde, kwam de uitspraak niet als een verrassing.

,,De rechter gaf al tijdens de regiezitting op 1 juli aan dat er geen wettelijke basis was om het besluit van de Inac hier op Curaçao aan te vechten.
De beslissing waar DAE zich tegen verzette moest niet op Curaçao maar in Venezuela aan de rechter worden voorgelegd.”

Na de regiezitting kreeg DAE de kans om bij de zitting van 11 juli de vordering te herformuleren of in te trekken.

,,Dat is niet gebeurd en de rechter deelde aan de partijen mee dat er op maandag 15 juli een uitspraak zou zijn.
Als er zo weinig dagen in acht worden genomen, dan kun je ervan uitgaan dat de uitspraak luidt dat de zaak bij een andere rechter moet dienen.”

De rechter zou eerst vorige week maandag uitspraak doen in deze zaak, maar dat werd met een week uitgesteld.
Dit had te maken met gesprekken die minister Balborda, premier Ivar Asjes, minister Stanley Palm van Economische Ontwikkeling en minister José Jardim van Financiën in het weekeinde van 13 juli voerden met een groep vooraanstaande burgers die een reddingsplan voor DAE willen opstellen.
De betrokken partijen hebben met elkaar een mediastilte afgesproken gedurende de periode dat de groep aan het plan werkt.
Van Hoof houdt er rekening mee dat de vliegmaatschappij nog even wacht met de gang naar de civiele rechter, totdat er duidelijkheid is over het reddingsplan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *