29 C
Willemstad
• dinsdag 16 april 2024

Extra | Journaal 12 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 11, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 11 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, April 10, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 10 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 9, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Dagblad070 | ‘Betaal crisis met einde aan belastingontwijking’

HomeMediaDagblad070 | 'Betaal crisis met einde aan belastingontwijking'
Nederland is volgens ICRICT een belastingparadijs.

De rekening voor de coronacrisis moet worden betaald door een einde te maken aan belastingontwijking. Dat stellen topeconomen zoals de Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz en de Fransman Thomas Piketty in een rapport voor ICRICT, de organisatie die zich inzet voor een eerlijkere belastingstelsel.

“Er moet een einde komen aan een tijdperk van belastingparadijzen en alsmaar lagere belastingtarieven”, is de boodschap van het rapport, waaraan ook Oxfam Novib bijdroeg. Nederland is volgens ICRICT een belastingparadijs.

Volgens het onderzoek belandt wereldwijd zo’n 40 procent van bedrijfswinsten in belastingparadijzen. Dat betekent een verlies van belastinginkomsten van ruim 500 miljard dollar. De Europese Unie loopt jaarlijks bijna 25 miljard dollar aan inkomsten mis vanwege belastingontwijking door Amerikaanse bedrijven, aldus het rapport.

Bijna 40 procent van belasting op bedrijfswinsten in Nederland komt binnen dankzij aantrekkelijke belastingtarieven die kunstmatig laag worden gehouden, schat ICRICT in. Daardoor vloeit zo’n 79 miljard dollar aan bedrijfswinsten jaarlijks naar ons land, wat anders niet zou gebeuren. Het belastingtarief dat op die winsten in Nederland geldt is volgens de organisatie 13 procent.

Om een einde te maken aan belastingparadijzen moeten alle landen een belastingtarief afspreken van minimaal 25 procent. Daarmee wordt het onmogelijk voor bedrijven om hun geld weg te sluizen naar het land met de laagste belasting. Behalve voor hogere belastinginkomsten zal een wereldwijde belastingvloer ook zorgen voor minder ongelijkheid, vinden de economen.

Daarnaast adviseert het rapport belasting te verhogen voor grote bedrijven die een sterke machtspositie hebben en veel winst behalen. Als voorbeelden worden de Amerikaanse technologiereuzen zoals Amazon en Facebook aangehaald. Belasting verlagen, waar veel bedrijven momenteel voor lobbyen, is volgens de onderzoekers juist een slecht plan. Meer investeringen die bedrijven in ruil daarvoor beloven, zijn momenteel niet nodig vanwege de ingeklapte vraag naar producten en diensten, aldus ICRICT.

Een andere beslissende stap zou een nieuwe belasting op vermogen in het buitenland zijn, menen de onderzoekers. Daarmee kan de rijkdom van miljardairs deels terugvloeien naar het armste deel van de bevolking. Volgens een recent onderzoek steeg het vermogen van de rijkste Amerikaanse miljardairs tussen medio maart en medio mei met 15 procent. Tegelijkertijd verloren miljoenen mensen wereldwijd hun baan. Veelal waren dat mensen met laagbetaald werk.

Bron: Dagblad070

2 reacties

  1. Ik heb dit nooit begrepen. Als land of eiland kun je bedrijven faciliteren door infrastructuur aan te passen, versnelde vergunning procedures te implementeren, een transparante en zonder administratieve rompslomp belasting stelsel voor bedrijven te hebben. Dat vergt een investering. Tevens zorgen bedrijven voor werkgelegenheid en inkomsten. Als jij als land of eiland nu toestaat dat allerlei “dochter ondernemingen” zich vestigen, zonder dat je gedegen onderzoek doet naar de moeder maatschappij, dan ben je niet goed bezig.

  2. Geen enkel (ei)land heeft het ooit gepresteerd om een eind te maken aan belastingontduiking. Never. Let op; de meeste mensen zullen, al is het met tegenzin, toegeven dat belastingen voordelen opleveren voor de gemeenschap. Maar niemand betaalt graag inkomstenbelasting, no señor, en toch beweren maar weinig mensen dat we zonder die belasting beter af zouden zijn. Daarnaast, in veel van de gevallen waarin betaling achterwege blijft, komt dat eerder voort uit moeite met de wet en de procedures dan uit moedwillig ontduiken.Niettemin, jawel, vinden veel mensen manieren om betaling van bepaalde belastingen te vermijden. Veel bedrijven ontwijken op een “legale” manier de meeste van hun verplichtingen, zo niet alle door gebruik te maken van belastingvoordelen en boekhoudkundige kunstgrepen. Een voorbeeld; een Amerikaanse onderneming zet een firma op in een buitenlands belastingparadijs. Prachtig toch? Yeah. Maar vervolgens maakt men van de Amerikaanse onderneming een dochteronderneming van het buitenlandse bedrijf. Eindresultaat? Zo voorkomt het bedrijf dat het Amerikaanse belastingen moet betalen die kunnen oplopen tot wel 35 procent terwijl het hoofdkantoor misschien niet veel meer is dan een archiefkast en een brievenbus. Dan bestaat er ook nog volledige belastingontduiking. In een van de Europese landen( ik zal het maar zeggen: zoals Nederland), wordt belastingontduiking naar verluidt zelfs een „nationale sport” genoemd. So, what’s up doc? What’s the problem man? Kwie kwie kwie.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties