DAGonline | Koffers op 100% controlevluchten open gemaakt buiten zicht reiziger

De 100%-controles gelden voor vluchten uit Suriname, Aruba, Bonaire, Curaçao, Sint Maarten en Venezuela | Amsfrank

Koffers van reizigers op 100% controlevluchten worden tegenwoordig door de Douane op Schiphol buiten het zicht van de reiziger opengemaakt en gecontroleerd. Voorheen werd dit in de aankomsthal gedaan, in het bijzijn van de passagier. Reizigers kunnen bij thuiskomst daarom een brief van de Douane in hun koffer aantreffen. Dit overkwam Vincent*, die terugkwam van een zonvakantie op Curaçao. 

Toen hij thuis kwam vond hij een brief in zijn koffer. Zijn koffer was in de bagagekelder opengemaakt door de Douane. Vincent vindt het niet fijn dat de Douane aan zijn spullen heeft gezeten zonder dat hij er bij was. Zijn koffer is privé, zegt Vincent tegen verslaggever Wouter van de Telegraaf. “En waarom kan de Douane verdachte koffers niet in de aankomsthal open maken? Dan sta je er als eigenaar gewoon naast.”

Klacht

Vincent tolereert het niet en dient een klacht in. De Douane zegt dat zij niets verkeerds hebben gedaan en volgens de wet gehandeld hebben. Het controleren van de koffers op 100% controlevluchten wordt sinds een klein jaar in de bagagekelder gedaan. Het controleren in de aankomsthal leverde volgens de Douane lange wachtrijen op. Nu worden de koffers beneden opengemaakt, zonder dat de reiziger erbij is.

Duidelijkheid

Wouter en Vincent vonden het wel zo netjes als er van te voren duidelijk gecommuniceerd wordt wat er kan gebeuren bij een 100%-controle. Daarom hebben de heren de Douane gevraagd om de reizigers beter te informeren. De Douane heeft beloofd dit te doen. “Op hun website en in de app ’Douane reizen’ staat al dat je koffer ook kan worden gecontroleerd zonder dat je erbij bent. Binnenkort wordt het ook geplaatst op de borden van de Douane bij de gates op Schiphol waar vluchten met 100%-controles landen”, schrijft Wouter.

Beiden heren zijn blij met de aanpassing. “Want die controles zijn een gegeven, maar vervelende verrassingen in koffers hoeven dat niet te zijn.”

De 100%-controles gelden voor vluchten uit Suriname, Aruba, Bonaire, Curaçao, Sint Maarten en Venezuela.

*gefingeerde naam

Bron: DAGonline

Een Reactie op “DAGonline | Koffers op 100% controlevluchten open gemaakt buiten zicht reiziger

  1. Niets nieuws hoor, ik werk vaak voor een contracteren op de luchthaven Hato en ook daar zie ik dat verdachte koffers worden open gemaakt in de bagage afdeling voor het vertrek van met name KLM en TUI.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *