Daling in aantal aangehouden drugskoeriers

Drugs

Daling in aantal aangehouden drugskoeriers

WILLEMSTAD — De afgelopen drie jaar is een sterk afnemende trend waarneembaar met betrekking tot het aantal aanhoudingen op Hato. Uit het jaarverslag 2013 van het Openbaar Ministerie blijkt dat het aantal aangehouden drugsverdachten vorig jaar met 22 procent is gedaald ten opzichte van 2012.

Vorig jaar werden in totaal 173 personen op het vliegveld betrapt in het bezit van drugs.

Hiervan werden 125 met een dagvaarding heengezonden om voor de rechter te verschijnen, terwijl 49 verdachten in verzekering werden gesteld.

In 2012 kregen 161 verdachten een dagvaarding en werden 70 verdachten opgesloten. Dat is bijna de helft van het aantal opgesloten verdachten in 2010. Van de 404 verdachten, werden 169 in verzekering gesteld en kregen 235 een dagvaarding.

De reden hiervan kan liggen in het feit dat de cellencapaciteit drastisch is afgenomen nadat het cellencomplex op Hato op 6 februari 2012 door het politiekorps KPC gesloten werd, in verband met de onhygiënische situatie daar.

De Douane heeft tijdens controles op het vliegveld Hato vorig jaar, 155.275 gram cocaïne kunnen onderscheppen, waarvan 119.775 gram onderweg was naar Nederland en 23.500 gram naar Duitsland.

Daarnaast is er op Hato in totaal 39.100 gram marihuana en 7020 gram hasj aangetroffen en in beslag genomen.

Aanscherping beleid

Verder zal het OM binnen afzienbare tijd het beleid aanscherpen ten aanzien van koeriers die op de luchthaven met verdovende middelen worden aangetroffen.

Op dit moment geldt nog als beleid dat koeriers die voor het eerst in aanraking komen met justitie voor het overtreden van de drugswet en minder dan 2500 gram uit- of invoeren, met een dagvaarding worden heengezonden.

Slechts de koeriers die meer dan 2500 gram transporteren, of personen die reeds eerder voor druggerelateerde zaken met justitie in aanraking zijn gekomen, worden aangehouden en in verzekering gesteld.

In de toekomst zullen echter alle koeriers die verdacht worden van het vervoeren van verdovende middelen via de luchthaven – ook de koeriers die voor het eerst in aanraking komen met justitie en minder dan 2500 gram vervoeren – aangehouden en opgesloten worden. Vervolgens worden zij tijdens de Hato-zittingen van maandagmiddag berecht.

Deze aanscherping van het beleid moet gezien worden als voortvloeisel van het algemene beleid van het OM om veel voorkomende (en daardoor overlast veroorzakende) vormen van criminaliteit harder aan te pakken.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *