DasKapital | Belastingdienst: Nederland is absoluut geen belastingparadijs

Hard vechten tegen het imago van Nederland als belastingparadijs, ‘een naam die we niet verdienen’ | Hollandse Hoogte

Op de drempel van het nieuwe jaar doet de Belastingdienst nog een moedige poging om met een ietwat opgevijzeld imago 2019 in te gaan. Het was immers andermaal, met een heerlijk eufemisme, een bewogen jaar voor de fiscus.

Zo was er onder andere weer gedoe met de Belastingtelefoon, ging het allemaal niet zo lekker met de schenk- en erfbelasting plus de ICT in algemene zin, en dreunde de iets te gortige vertrekregeling nog na. In een interview met de Telegraaf begint staatssecretaris Menno Snel met het verlagen van de verwachtingen voor komend jaar. De werkelijkheid is dat er ‘complexe en hardnekkige problemen‘ zijn en volgend jaar is zeker niet alle problematiek uit de wereld.

Het recept: niet te snel te veel willen oplossen. ‘Ik vertraag een beetje, doe een stapje terug in het ambitieniveau, maar uiteindelijk met als doel om die aanpassing beter te laten zijn.’ Eenvoud dus, en kunnen we dan niet meteen door naar een simpeler belastingstelsel met een minder groot toeslagencircus? Dat het stelsel beter kan is iets waar Snel het absoluut mee eens is, maar ‘dat is niet iets wat ik even met een paar mensen kan verzinnen‘. Klaarzetten voor een volgende coalitie wil hij het wel, maar meer kunnen we tijdens de termijn van Rutte III niet verwachten.

Iets wat de stas overigens ook blijft doen is het vechten tegen het imago van Nederland als belastingparadijs, ‘een naam die we niet verdienen‘. Prompt verschijnt er vanochtend ook een speciaal Hollands zwart lijstje van belastingoorden – naast de EU-lijst waar slechts vijf landen op staan – om te laten zien dat het ‘menens is met onze strijd tegen belastingontwijking‘. Snel komt daarom met zestien extra landen, waaronder de Kaaimaneilanden, de Bahama’s en Saudi-Arabië (dat nu helaas wel heel erg boos is). En nee: daar staat Nederland zelf dus niét op.

Bron: DasKapital

Een Reactie op “DasKapital | Belastingdienst: Nederland is absoluut geen belastingparadijs

  1. Rookgordijn door minister Snel. Achter de schermen wordt het belastingparadijs nog steeds gefaciliteerd en wordt advies gegeven om constructies op te zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *