26.9 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

DasKapital | Belastingparadijzen zijn er vanaf nu in twee smaken

HomeMediaDasKapital | Belastingparadijzen zijn er vanaf nu in twee smaken
Supertof onderzoek: Bovenal gebruiken grote bedrijven de vele dochterbedrijven (en in Nederland ook coöperaties) om hun winsten neer te laten ploffen in belastingparadijzen als de Maagdeneilanden, Jersey en Curacao.

Vandaag gooit de UvA een ‘big data-onderzoek‘ op de webs naar belastingontwijking over de hele wereld. Het onderzoek is uitgevoerd door politicologen en mensen met verstand van computers. Twee bevindingen volgen uit het onderzoek: 1) de definitie van belastingparadijs mag wat aangescherpt. 2) Geld dat geparkeerd staat op de Bahama’s is in een kwart van de gevallen eerst langs de Zuidas gestroomd, c.q. de rol van Nederland is iets groter dan we dachten/hoopten/beweerden.

Tot die wijsheid kwamen de onderzoekers nadat zij de belastingroutes op bedrijfsniveau analyseerden. In plaats van naar geaggregeerde data op nationaal niveau te kijken, hebben ze per bedrijf gekeken naar de eigendomsstructuren, dochterbedrijven, geldstromen, alles. Daar zijn ze een jaar mee bezig geweest.

De onderzoekers keken bijvoorbeeld naar Anheuser-Busch InBev. Van wie is dat bedrijf eigenlijk en hoe zit het met de bijbehorende 680 ‘legal corporate entities’ in 60 landen. Maar ook naar de Britse bank HSBC met 828 entiteiten in 71 landen. En zo verder bij in totaal 98 miljoen entiteiten. En toen wisten ze hoe het geld stroomt*.

Goh! Belastingparadijs
Bovenal gebruiken grote bedrijven de vele dochterbedrijven (en in Nederland ook coöperaties) om hun winsten neer te laten ploffen in belastingparadijzen als de Maagdeneilanden, Jersey en Curacao.

Die belastingparadijzen steken overigens niet onder stoelen of banken dat ze belastingparadijs zijn: de omvang van de geldstromen overtreft een miljoenmiljard keer de omvang van de plaatselijke economie. En niemand hoeft er serieus belasting te betalen.

De onderzoekers stuitten ook op Taiwan, dat eindigde op plek nummer 2 van belastingparadijzen (hele lijst). Deze landen noemen de onderzoekers sink-ofc’s, waarbij sink staat voor eindbestemming en en ofc voor offshore financial center.

Maar dat is nog niet alles
Nu is er ook nog een groep ‘conduit-ofc’s’, oftewel doorstroomlanden. Deze zijn er om geld fiscaalvriendelijk van normale landen naar de sink-ofc’s over te boeken. Komt-ie: ‘Gezamenlijk sluizen deze landen 47% van de offshore-investeringen van bedrijven naar sink-OFC’s. Nederland en Groot-Brittannië zijn daarbij de grootste spelers met respectievelijk 23% en 14% aandeel, gevolgd door Zwitserland met 6%, Singapore met 2% en Ierland met 1%.‘ Het aardige is dat deze vijf landen de taken en de geografie aardig verdeeld hebben.

De Engelsen hebben hoofdkantoren, wij verzorgen de administratie van de (tussen)holdings. En zo voorts. Wat deze vijf landen gemeen hebben, is een sterke rechtsstaat, belastingverdragen en ze zijn fiscaal erg vriendelijk zijn voor internationale geldstromen (royalties, rente, etc.).

Voor de goede orde en in plaatje hierna: Luxemburg is een sink-ofc (in rood rondje met afko LU) dat zijn geld voornamelijk ontvangt (want zie dikke vette pijl) van conduit-ofc Nederland (in groen rondje en u weet afko zelf):

conduitofcsinkofc.jpg

En nu?
De onderzoekers adviseren om bij de aanpak van belastingontwijking goed het verschil in de gaten te houden tussen conduit- en sink-ofc’s. Dus tussen de Nederlands en Luxemburgen van deze wereld. En niet alleen tropische eilanden zijn paradijs: ‘(…) ofc’s [zijn] niet uitsluitend kleine, exotische eilanden met weinig mogelijkheden om te reguleren. Belangrijke ofc’s zijn hoogontwikkelde landen die de middelen hebben om in te grijpen als ze daarvoor zouden kiezen‘.

Ten slotte stellen de onderzoekers voor om verder te bouwen op hun netwerkanalyse. Dat biedt veel meer inzicht dan de officiële nationale statistieken (dus NL en Taiwan groter dan verwacht). Het hele onderzoek hiero. En ons archief belastingontwijking daaro.

* Terzijde: dat multinationals bestaan uit vele entiteiten is niet gek. In elk land waar een bedrijf actief is, heeft het wel een plaatselijke bv’tje. Daarnaast spreiden bedrijven hun eigendommen wereldwijd om risico’s in te dammen. Als de Donald officieel gek blijkt, dan zijn er nog bezittingen in het VK. Als het VK omvalt door Brexit, dan heb je ook nog wat in Taiwan.

Bron: DasKapital

1 reactie

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties