DasKapital | Hoekstra: De Antillen zijn leeggeroofd en daar kan ik niets aan doen

Wopke Hoekstra – Minister van Financien | ANP

Gaan wij voorspellen dat binnenkort van uw belastingcenten een half miljard moet worden doorgeschoven naar de Antillen.

Zoals u weet was tot voor kort het financieel toezicht aldaar in handen van de mafia Emsley Tromp, de voormalige centralebankdirecteur die met een salaris van €849.000 per jaar meer verdiende dan Knot en Draghi tezamen. Onder zijn leiding bleek 80% van de pensioenen op Curaçao en Sint-Maarten verdwenen. U las meer over de ongeveer €600 mio aan pensioengelden die de Iraans-Amerikaanse zakenman Hushang Ansary als eigenaar van Ennia in zijn zak stak hier.

Vandaag krijgt onze minister Wopke Hoekstra van Financiën de vraag of De Nederlandsche Bank heeft zitten tukken. Hadden zij in samenwerking met de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) niet eerder handelend moeten optreden? Nou nee, zegt de Wopmeister. ‘Ten tijde van het land Nederlandse Antillen (tot 10 oktober 2010) was de Bank Nederlandse Antillen (BNA) verantwoordelijk voor het toezicht op financiële instellingen op alle eilanden in het Caribisch deel van het Koninkrijk (waaronder Ennia), uitgezonderd Aruba. DNB had destijds geen formele toezichtrol in het land Nederlandse Antillen en was daardoor niet betrokken bij het financieel toezicht op Ennia. Sinds de staatkundige hervormingen van 10 oktober 2010 is de CBCS verantwoordelijk voor het prudentieel toezicht op Ennia’ en DNB doet alleen wat kruimelwerk op Saba, Bonaire en Sint-Eustatius.

En zelfs dat is nog lastig vertelt Hoekstra die naar het Antilliaans Dagblad verwijst. DNB heeft ooit geprobeerd in te grijpen (Ennia heeft ook een dochtermij op Bonaire), maar Ennia wist de rechter zo gek te krijgen om uit te spreken dat alleen de CBCS zich met Ennia mocht bemoeien. De CBCS was toen nog in handen van Tromp.

En voor het overige heeft DNB te maken met geheimhouding en valt deze zaak geheel onder de verantwoordelijkheid van Curaçao en Sint-Maarten, want dat zijn binnen ons Koninkrijk net als Nederland autonome landen. Totdat de portemonnee getrokken moet worden om straatarme gepensioneerde rijksgenoten te hulp te schieten, maar dat vertelt Hoekstra er vandaag dan nog maar even niet bij.

Bron: DasKapital

6 Reacties op “DasKapital | Hoekstra: De Antillen zijn leeggeroofd en daar kan ik niets aan doen

 1. Petrus J. MEIJER Jr.

  Stelletje boeven zijn het. Ze zouden eigenlijk moeten rotten in een vies hok opgesloten. Zéér abnormaal hoge salarissen, en dan ook nog stelen? Maar laten we maar hopen dat “Lucifer” spoedig deze vrienden van hem komt ophalen, om hun te “belonen” met veel vuurwerk. Want naar de bajes gaan ze blijkbaar zeker niet. Die is voor arme drommels bestemd, allemaal feitelijke slachtoffers van deze schoften!

 2. hopi tristu pa nos pueblo tin ku pasa miseria door die e hende korupto nan aki. ki dia ta bini husticia.

 3. Schat dat ieder ogenblik Curacao ook ten onder zal gaan (hoop het niet) Kijk maar naar onze buurland Venezuela door wanbeleid en corruptie moeten velen vluchten.
  Nederland moet ook niet alleen maar toe kijken maar orde scheppen door aanwijzing te geven aan het land Curacao.
  Wanneer gaan al deze criminelen berecht worden?Iedereen weet toch wie ze zijn.Plukse wet hanteren een voorbeeld functie.
  Misdaad kan niet meer lonend zijn.

 4. Buiten deze zakkenvuller Trop zijn er meer hier op het eiland die in verhouding met Nederland buitensporige salarissen verdienen, dus wordt het ook hier de hoogste tijd dat daar ingegrepen wordt , dan kunnen misschien de water en elektra en UTS rekeningen en die van andere overheids NV’s ook omlaag naar internationale maatstaven.

 5. En Ralph ‘Bentley’ Palm, onder wiens leiding dit allemaal kon gebeuren vaart komend weekend weer op zijn luxe jacht uit het Spaanse Water op, met op het dek bysides die zijn kleindochters hadden kunnen zijn.

 6. joop savaneta

  Nou gepensioneerden, haal uw buikriem maar aan want de pensioenpot is leeg geroofd. Ik vraag me alleen af waarom de heer Emsley Tromp nog niet achter de tralies zit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *