DasKapital | ING huurde advocatenkantoor in als toezichthouder. DNB vindt het best

Ralph Hamers ING Bank | HH

Wat een land, lieve mensen. Een bananenrepubliek willen we Nederland niet noemen, maar een staat met tandeloze toezichthouders zijn we wel. Onze vrinden bij het FD hebben nog iets dieper gegraven in de beerput die de witwasaffaire bij ING is.

De bank tikte een boete van €775 mln af vanwege de poreuze witwascontrolesystemen. In fatsoenlijke landen neemt op zo’n moment de bestuursvoorzitter verantwoordelijkheid en stapt op. Ralph Hamers bleef zitten. Net als de rest van de ING-bestuurders en afdelingshoofden. Ja, financieel directeur Koos Timmermans moest weg.

Maar pas nadat er druk kwam vanuit ‘stakeholders‘ (het gepeupel en hun vertegenwoordiging). Waarom heeft DNB niet hertoetst of de bestuurders wel geschikt zijn voor hun zware taak? Dat recht hebben ze wanneer een financiële instelling (herhaaldelijk) de wet overtreedt. Iets waar het Stevie Wonder-toezicht van ING toch wel voor kwalificeert.

Welnu, ING had het chique advocatenkantoor Stibbe ingehuurd (de bank is trouwe klant) om een ‘management assessment’ uit te voeren. De conclusie luidde in de woorden van de krant: ‘dat niemand binnen de bank actief of verwijtbaar beleid heeft gevoerd dat leidde tot de tekortschietende controles.‘ Ach, ja dat gapende gat in die controlesystemen was er ineens. Kan gebeuren.

Waarom zou je in tijden waarin banken moeten voldoen aan allerlei ‘Know Your Client’-regels überhaupt iemand verantwoordelijk maken voor het monitoren van (systemen die speuren naar) dubieuze geldstromen? DNB vond het allemaal prima, want scheelt weer ingewikkeld onderzoekswerk.

Zo’n advocatenkantoor doet ook iets met wetten en in dit kleine landje ‘heb je elkaar toch nodig’. En zo mocht iedereen bij ING blijven zitten, al dan niet op een andere positie. Wel met de voorwaarde dat ze vanaf nu braaf iets prevelen over ‘maatschappelijke verantwoordelijkheid‘.

Update: Tweede Kamer vindt het niet best. CDA wil weten of hertoetsen nog mogelijk is. Hamers mag woensdag bij een (al geplande) hoorzitting de TK van zijn competentie overtuigen.
Update 2: DNB: voor een hertoetsing moet je niet bij ons, maar bij de ECB wezen

Bron: Das Kapital

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *