DasKapital | Verrassend! ING betrokken bij Russisch witwasschandaal

De bank met een Stevie Wonder-toezicht | Illustratie Volkskrant

Maandag, toen Sergio Ramos zichzelf nog een slimme jonge vond, berichtte Trouw in drievoud over de witwaszaak die gaat onder de naam Troika Laundromat. Geld van uit bekende Russische fraudezaken (zoals de Magnitsky-affaire) werd gemengd met privé-vermogens van Russische oligarchen.

Dit geld werd vanaf rekeningen bij de Russische Troika Bank via twee Litouwse banken en talloze bedrijven in belastingparadijzen richting Europa en Verenigde Staten gestuurd. De twee Litouwse banken, Ukio en Snoras, werden eerder al gesloten wegens falend witwastoezicht. Een miljard euro kwam via de Baltische banken terecht in Nederland bij Amsterdam Trade Bank en GarantiBank. De laatste betreft de Nederlandse dochter van de Turkse GarantiBank, de eerste is een dochter van de Russische Alfabank en kent u mogelijk nog van zijn rol in een ander Russisch-Baltisch-Europees witwasschandaal. Het geld dat dit keer Nederland is binnengestroomd werd onder meer gebruikt voor de bouw van luxejachten voor een Russische senator. Uiteraard bij het Brabantse Heesen. Hofleverancier van vaartuig voor despoten. In de wirwar van dubieuze constructies die werd opgetekend miste eigenlijk nog maar één ding: de naam van ING. De bank die €775 miljoen moest aftikken vanwege Stevie Wonder-toezicht. Want kwamen die verdachte geldstromen immers niet uit het nabije oosten. Gisteren, daags naar de publicatie, begonnen de aandelen van ING en ABN weg te zakken op de beurs. ABN wuifde de onrust weg, want het betrokken onderdeel is in 2008 achtergebleven bij RBS. ING hulde zich in stilzwijgen. Gelukkig legt Trouw vandaag uit hoe de vork in de Russische steel zit.

ING liet honderden miljoenen euro’s passeren van dubieuze bedrijven, ‘terwijl de bank wist dat de bedrijven mogelijk betrokken waren bij witwassen‘ (Blendle). De bank deed in 2009 melding bij de Belgische toezichthouder over één van haar klanten: Het Cypriotische Popat Holdings dat werd aangestuurd door de Russische Troika Bank en rekeninghouder was bij het Litouwse Ukio waar dan weer geld van een Panamees bedrijf werd ontvangen. Contracten die de betalingen moesten rechtvaardigen werden ondertekend door Armeense stromannen. Ondanks deze zee aan rode vlaggen hield de Russische tak van ING Popat aan als klant tot 2013. Wat de bank zelf van dit beleid vindt is onduidelijk want ING gaat niet in op ‘klantrelaties’. En ach, die 775 miljoen is toch al afgetikt.

Bron: DasKapital

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *