DasKapital | Vindt de EU Nederland wel/geen belastingparadijs? Uitslag: NEEN!

Spannond! UPDATE: NEDERLAND GEEN BELASTINGPARADIJS (en dat scheelde maar 1 stem)

— Paul Tang (@paultang) December 13, 2017

Sommige mensen noemen Nederland nog steeds een belastingparadijs, maar dat ‘historisch mogelijk verklaarbare beeld past niet bij het beleid dat Nederland tegenwoordig voert in de strijd tegen internationale belastingontwijking’.

Dat schreef staatssecretaris Menno Snel van Financiën gisteren, onderstreept met een overzicht van activiteiten die Nederland ontplooit tegen praktijken die ertoe leiden dat grote bedrijven nergens ter wereld belasting aftikken.

De timing van Snels documenten is verre van willekeurig. De Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten, dat is de PvdA van het Europees Parlement, denkt ietsie anders over Nederland. Die wil dat ons land wordt toegevoegd aan de ‘zwarte lijst’. De zwarte lijst is een ‘belastingschandpaal‘ en ‘betreft niet-EU-landen, die (bijna) geen vennootschapsbelasting heffen, niet transparant zijn en niet meewerken aan de strijd tegen belastingontwijking‘ (lijstje-pdf met zeventien landen, waaronder Panama, Mongolië, Namibië, maar geen Bahama’s. Aruba en Curaçao op de watch-list). Een land dat aan de schandpaal wordt genageld is op papier de sjaak. De EU kan allerlei strafmaatregelen opleggen waaronder kort gezegd belastingheffing op geldstromen van/naar een belastingparadijs. Bovenal is het diplomatiek niet handig. Enfin. Vanmiddag gaat het Europees Parlement stemmen over deze lijst (en nog meer aanbevelingen die zijn opgesteld naar aanleiding van de gedoetjes met de Panama Papers). De Socialisten&Democraten brengen dan onderstaand amendement in stemming waarin zij er voor pleiten om ook EU-landen tot belastingparadijs te kunnen bestempelen (NL, Luxemburg, Malta en Ierland). Als een meerderheid van het parlement daar ergens tussen 12:30 en 14:30 uur mee instemt, dan hebben we eindelijk duidelijkheid. Komt dat amendement inclusief de why.

amendement paul tang

Zuid-Korea wel een belastingparadijs en piswoest: ‘However, the EU’s decision is not in accordance with international criteria, such as the OECD, is in violation of international agreement and poses the risk of violating Korea’s tax sovereignty‘.

einde updates
====

* onderzoek UvA hier
* onhandig wereldkaartje met deel van de belastingparadijzen daar
* meer over Europees Parlement daardaar
* Trouw schrijft een mooi verhaal (€) over Paul Tang, de initiatiefnemer van het amendement

Bron: DasKapital

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *