31 C
Willemstad
• woensdag 27 maart 2024 16:16

DCLP | OM treft schikking met KPMG

250.000 NAF, waarvan 175.000 NAF wordt opgeschort

WILLEMSTAD – KPMG Accounting Advisory Services B.V. (KPMG AAS) heeft een door de officier van justitie van het Parket Procureur-Generaal van Curaçao, Sint Maarten en Bonaire, Sint Eustatius en Saba (OM) aangeboden transactie in de vorm van betaling van 250.000 NAF, waarvan 175.000 voorwaardelijk, geaccepteerd.

Het OM verwijt KPMG AAS dat zij verdachten in de strafrechtelijke onderzoeken Troja en Cymbal heeft gefaciliteerd bij de criminele activiteiten waarvoor die verdachten nu vervolgd worden.

Het draait daarbij om de familie Grynsztein uit Curaçao die wordt verdacht van het witwassen van 320 miljoen dollar.

Onderzoek Turquoise
In Nederland en Curaçao worden meerdere personen vervolgd in de zaken Cymbal en Troja. Deze personen worden vervolgd omdat zij verdacht worden van witwassen door middel van het zogenaamde “dollar-swipen” of “dollar-toerisme”. Door middel van ongeveer 1 miljoen transacties met creditcards is aan –met name Venezolaanse– toeristen gedurende de jaren 2004-2014 in totaal 320 miljoen dollar contant geld uitbetaald. Deze transacties werden in de boeken van de onderneming die hierin een spilfunctie vervulde, Carribean Distributors Group NV (CDG), verhuld als aankopen van kleding of medicijnen.

In het onderzoek Turquoise onderzoekt het OM samen met het Team Bestrijding Ondermijning (TBO) de rol die financiële dienstverleners hebben gespeeld in het faciliteren van deze activiteiten. Deze financiële dienstverleners (accountants en belastingadviseurs) zijn niet alleen ondernemingen die winst willen maken, zij fungeren ook als ‘poortwachters’ die de integriteit, stabiliteit en reputatie van de financiële sector beschermen en witwassen moeten signaleren.

KPMG AAS heeft voor CDG NV voor de jaren 2004-2009 de jaarrekeningen samengesteld. Deze jaarrekeningen hebben een belangrijke rol gehad in de modus operandi van het plegen van de strafbare feiten door de verdachten die nu vervolgd worden in de onderzoeken Cymbal en Troja. Zo zijn deze jaarrekeningen gebruikt bij het doen van fiscale aangiften winstbelasting bij de Curaçaose Belastingdienst en voor het aanvragen van pin-terminals bij Creditcard providers.

KPMG AAS stelde de jaarrekeningen van CDG NV op basis van door deze klant aangereikte gegevens alleen samen en controleerde deze niet. Het OM verwijt KPMG AAS dat zij in die jaarrekeningen nooit melding heeft gemaakt van de “dollar”-activiteiten terwijl zij daar volgens het OM wel van op de hoogte was, noch dat zij er bij CDG NV op heeft aangedrongen daar melding van te maken in haar jaarverslagen. Tevens zijn de door CDG NV gepresenteerde winstmarges in de jaarrekening niet juist. Op deze wijze heeft KPMG AAS haar poortwachtersfunctie ernstig verwaarloosd en mede ten gevolge daarvan heeft CDG NV tot 2009 meer dan 2 miljoen NAF te weinig belasting betaald.

Redenen voor een transactie
Het OM is van oordeel dat er daarnaast ook sprake is van bewijsbaar strafbaar handelen, in de vorm van in ieder geval (medeplegen) van valsheid in geschrift en medeplegen van dan wel medeplichtigheid aan het doen van onjuiste belastingaangiftes.

Het OM is van oordeel dat er goede redenen zijn om de vervolging van KPMG AAS met een transactie af te doen.

KPMG Curaçao heeft na het bekend worden met de feiten die zich tot 2009 binnen KPMG AAS hebben afgespeeld, deze zelf onderzocht en meegewerkt met onderzoek naar deze feiten, die dateren van jaren geleden. De personen die bij KPMG AAS direct verantwoordelijk zijn geweest voor hetgeen door het OM en TBO wordt onderzocht zijn al langere tijd niet meer werkzaam bij de KPMG-organisatie.

Daarbij komt dat KPMG AAS de werkzaamheden waarin de onderhavige feiten zich hebben afgespeeld al in 2016 heeft afgestoten en dat CDG NV al 9 jaar geen klant meer is; bovendien heeft KPMG AAS in de loop der jaren na 2009 zijn compliance procedures sterk aangescherpt en verbeterd.

Tenslotte heeft KPMG AAS relatief beperkte omzet gehaald op het bijstaan van CDG NV bij het samenstellen van de jaarrekeningen, het gaat daarbij om een bedrag van in totaal ongeveer 75.000 NAF, bezien over de gehele onderzoeksperiode van 6 jaar.

Inhoud van de transactie
Dit alles overwegende houdt de transactie met KPMG AAS in dat zij een geldbedrag zal betalen van 250.000 NAF, waarvan 175.000 NAF wordt opgeschort onder de voorwaarde dat KPMG AAS (of haar rechtsopvolgster) gedurende een periode van 2 jaar na verschijnen van dit persbericht geen strafbare feiten pleegt. Als KPMG AAS in de komende twee jaar geen strafbare feiten pleegt betaalt zij dus een bedrag van 75.000 NAF.

Bron: DutchCaribbbeanLegalPortal

Het OM is van oordeel dat er goede redenen zijn om de vervolging van KPMG AAS met een transactie af te doen.

7 reacties

  1. @Mossel
    Volgens mij hoefde hij niet slechts de onrechtmatig verkregen 75 mio maar terug te geven maar werd daarmee gelijk zijn belastingschuld verrekend/kwijtgecholden. Het zijn niet de slimste rechters op dit eiland helaas.Dus geen aanslag op zijn eventueel rechtmatig verkregen bezit en geen belastingachterstand meer. Criminaliteit loont hier.

  2. Weet je wat ook een schande is azijnzeikers reageerders op het strafje wat het curacaose OM heeft gegeven aan de grootste volks oplichter Gerrit de Raaf maar 3 jaar gevangenis straf heeft gegeven, dit had minimaal 10 jaar moeten zijn na als die miljoenen diefstal van het volk cq vooral het armste gedeelte, alleen al AQA RDK 200 miljoen, Trouwens Roby Dos Santos kon ook afkopen voor 75 miljoen, die 75 miljoen heeft hij gewoon terug moeten geven die hij zelf had gestolen, het heeft hem dus ook niks gekost net zoals nu met KPMG, maar bij Gerrit de Raaf en van der Dijs hoorde ik jullie niet janken, alleen als het een macaba betreft schreeuwen jullie moord en brand, of zou de beroeps bond zakkenvuller schreeuwer Errol Cova de tuinkabouter deze stukjes hebben in gezonden. ps : hoe zit het eigenlijk met de ( verzwegen ) niet opgegeven belasting inkomsten over het inkomen 2009/ 2010 minimaal 1.8 miljoen van zijn maffia baas Francisco Carolo van Gerrit de Raaf , daar staat een boete voor en die heeft hij ook gehad, 1.8 miljoen boete terug betalen, zo niet 3 jaar het gevang in zonder VI

  3. @dino en shonfefe, Dat is waar. En Ralph Palm en Lindomar Scoop rijden rond in patersbaks met tragomeisjes en lachen iedereen uit! Niemand die ze wat maakt!

  4. Schande OM, echt schande.
    Ieder willekeurige burger of familie bedrijf had het hoogste boete opgelegd gekregen en de directie gevangenis straf erbij.
    Nu krijgt KPMG een boete en worden alle betrokkenen met rust gelaten.
    KPMG bestaat niet meer op Curacao na deze zaak. Zijn van naam veranderd en betrokkenen kunnen weer de fout ingaan onder bescherming van dezelfde OM. Nogmaals schande

  5. Wederom krijgen de witteboord criminelen bescherming van het OM.
    Waar miljoenen zijn verdiend komt dan een netto boete van Ang 75.000,- en maar volhouden dat misdaad niet loont…..

    Dagelijks zien we bewijzen dat misdaad wel loont. Het is onvoorstelbaar om te zien hoe politici / ambtenaren en zakenlieden elkaar de bal toespelen en de gemeenschap uiteraard weer de rekening toegediend krijgt. Schrale troost is het feit dat we het hier in miljoenen doen en in Nederland in miljarden maar het blijft misdaad

  6. Belachelijk laag, een boete van 75,000 gulden.

    Dat is een minieme fractie van wat KPMG aan deze megafraude heeft verdiend!

    75,000 gulden! Zelfs de banden van de auto van patser partner Lindomar Scoop zijn duurder!

  7. Het OM verwijt KPMG AAS dat zij verdachten in de strafrechtelijke onderzoeken Troja en Cymbal heeft gefaciliteerd bij de criminele activiteiten waarvoor die verdachten nu vervolgd worden.

    Zonder KPMG etc kunnen criminelen geen zaken doen!
    OM moet ook deze betrokkenen bij KPMG strafrechtelijk vervolgen!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Meer recente reacties