28 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 28 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, March 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, March 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

De meegenomen parlementaire zetel

HomeNieuwsDe meegenomen parlementaire zetel
Lezers Schrijven

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curaçao?
Stuur uw brief voor 17:00 uur naar emailadres: [email protected]

Wij publiceren uw brief zonder in te korten.
Vandaag laten we YVES SCHOOP aan het woord…………..

DOOR DE laatste ontwikkelingen binnen de Curaçaose politiek lees ik op de sociale sites en hoor ik hier en daar een hoop discussie over meegenomen parlementaire zetels.
In de voormalige coalitie begon het al, toen de heer Cleopa en later ook de heer Rozier hun zetel hadden meegenomen om zich als onafhankelijke parlementariërs op te stellen in het parlement en te komen tot een nieuwe meerderheid na de val van kabinet-Schotte.
Beiden werden bestempeld als zeteldieven en zij werden door demonstranten en met vandalisme belaagd.
Ik heb een en ander nader nagevraagd, daar ik van huis uit geen jurist ben, en ik ben tot de volgende visie gekomen.

Het kiesreglement van Curaçao kent een lijst van kandidaten die aan verkiezingen meedoen. Echter een kandidaat kan pas als zodanig geregistreerd worden als de kandidaat tot een politieke organisatie of politieke beweging behoort.
Vergelijkbaar met een voetballer, die niet als onafhankelijke speler in het nationale selectieteam opgesteld kan worden maar eerst tot een voetbalclub moet behoren.
Het behoren tot een club of partij dient een gemeenschappelijk doel en/of ideologie.

De Statenleden die bij wijze van algemene verkiezingen worden gekozen worden bepaald door de volgorde van de kandidatenlijst van een politieke beweging.
Onafhankelijk door welke kandidaten de stemmen worden binnengehaald krijgt de lijsttrekker als eerste kandidaat alle stemmen op basis waarvan het aantal zetels met eventuele restzetels is toebedeeld.
Na aftrek van de kiesdeler (het aantal stemmen nodig voor één zetel) voor de zetel van de lijsttrekker worden de overige stemmen doorgeschoven naar de volgende kandidaat op de lijst. Ook bij deze kandidaat wordt wederom een kiesdeler afgetrokken en verder doorgeschoven naar de volgende kandidaat enzovoort.
Conform de regelgeving is dan iedere toegekende zetel van de desbetreffende kandidaat geworden en deze wordt later bestendigd door de individuele beëdiging bij de gouverneur tijdens de welbekende plechtigheid.
Vanaf dit moment is de zetel overgeleverd aan het geweten en de politieke moraal van de zetelhoudende kandidaat.
Geen twijfel aan dat de zetel van de kandidaat is en niet van de politieke beweging, getuige het arrest van de Hoge Raad te Aruba en zelfs ook in Nederland.
In St. Maarten bijvoorbeeld is de regelgeving anders: daar worden de parlementariërs bepaald door de kandidaten die de meeste individuele stemmen halen, onafhankelijk van de positie op de lijst. Ieder partijbestuur en iedere partijleider op Curaçao, die op grond van het aantal stemmen van een kandidaat – hoe weinig deze ook mogen zijn – beweert dat de zetel van de partij is, heeft het dus bij het verkeerde eind.
Wel wordt van de zetelhoudende kandidaat/ politicus zowel door de partij als door de gemeenschap verwacht dat de kandidaat deze zetel naar eer en geweten hanteert met de nodige ethica politica ten dienste van het algemeen belang en de positieve ontwikkeling van de Curaçaose gemeenschap, en zeker niet gebruikt wordt voor persoonlijke doeleinden of nepotisme.
Met andere woorden, er bestaan geen zeteldieven!
Wel bestaan er zetelovervallers: dit is wanneer de leiding van een politieke beweging met uitoefening van (politieke) druk een zetelhoudende kandidaat tegen de eigen wil dwingt afstand te doen van zijn of haar rechtmatig verkregen zetel.
Partijbesturen c.q. partijleiders worden zetelovervallers ten bate van nepotisme en/of manipulatief politiek gedrag.

YVES SCHOOP
Curaçao

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. De volgende stelling van Yves Schoop is niet juist:
    Echter een kandidaat kan pas als zodanig geregistreerd worden als de kandidaat tot een politieke organisatie of politieke beweging behoort.
    In artikel 1 van het kiesreglement staat het volgende:
    c. politieke groepering: een georganiseerde groep die als zodanig kandidaten stelt voor de
    verkiezingen van de Staten. Onder politieke groepering wordt mede verstaan een persoon die zich als individu kandidaat stelt voor de verkiezing.
    Maximaal mogen er 21 ( het aantal te kiezen Statenleden) plus 8 dus 29 kandidaten per lijst worden ingeleverd.
    Samenvattend: een kandidatenlijst voor de Staten kan dus bestaan uit minimaal één kandidaat tot een maximum van 29 kandidaten.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties