De Pool gevlogen

Verdachte in Scorpiozaak naar Venezuela
Andere verdachte voorwaardelijk op vrije voeten

pool-wapensWillemstad – G. de Pool senior, die op 5 oktober tijdens een huiszoeking werd gearresteerd wegens wapenbezit en drie dagen later wegens ‘op onterechte wijze verkregen bewijsmateriaal’ op vrije voeten werd gesteld, bevindt zich niet langer op Curaçao.

Advertentie

Dat heeft de woordvoerder van het Openbaar Ministerie, Norman Serphos gisteren tegenover het Antilliaans Dagblad bekendgemaakt.
Op 10 oktober werd een bevel tot bewaring afgegeven door de rechter-commissaris. Dit gebeurde nadat De Pool senior, die nog altijd verdachte is in de zogeheten Scorpiozaak, op 8 oktober door de rechtercommissaris op vrije voeten werd gesteld omdat de hulpofficier van justitie tijdens de huiszoeking op het adres van De Pool op 5 oktober geen motivatie had ingevuld. Volgens de raadsman van De Pool, Ornelio ‘Kid’ Martina, was het bewijsmateriaal hierdoor op onterechte wijze verkregen. Het OM keerde terug naar het gerecht met een betere onderbouwing van de zaak waarna een bevel tot bewaring werd afgegeven. Volgens de rechtercommissaris, die de verdachte dus vorige week nog op vrije voeten heeft gesteld, zou nu blijken dat er toch ernstige bezwaren en gronden tegen de verdachte zijn. Voorlopige hechtenis van De Pool senior werd toegelaten en de verdachte werd op 11 oktober opgeroepen om op maandag, 14 oktober, aanwezig te zijn voor behandeling van de zaak. Maandag verklaarde Martina echter tegenover de rechter-commissaris dat zijn cliënt naar Venezuela is afgereisd voor medische behandeling. Of de opgegeven reden voor zijn vertrek naar het buitenland waar is, valt te betwisten; er is hier immers geen bewijs van. Er is geen uitleveringsverdrag met Venezuela, maar het OM liet gisteren weten te zullen onderzoeken welke wegen bewandeld kunnen worden om de verdachte alsnog naar Curaçao te krijgen. Het bevel tot bewaring dat tegen De Pool is afgegeven is 8 dagen geldig. Zijn bewaring zou nodig zijn om andere getuigen in de Scorpiozaak te horen zonder dat de verdachte hier invloed op uit zou kunnen oefenen. Een andere verdachte in de zaak, U. de Jong, is gisteren voorwaardelijk op vrije voeten gesteld. Het feit dat de 17-jarige verdachte, die ook op 5 oktober in de boeien werd geslagen, geen strafblad zou hebben en naar school zou gaan, heeft geleid tot zijn vrijlating, maar dan wel onder de voorwaarde dat hij zich beschikbaar stelt voor de politie en justitie en alle gevraagde medewerking zal verlenen. Een andere voorwaarde is dat de verdachte geen strafbare feiten zal plegen. De Jong blijft ondertussen wel verdachte in de Scorpiozaak. In de zogeheten Scorpiozaak werden op 5 oktober zes aanhoudingen verricht en vuurwapens en cocaïne in beslag genomen. In deze zaak zitten momenteel nog G. de Pool junior en E. de Pool vast.

To Top

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *