Debat SVB met ministers er toch bij

Willemstad – De ministers Jacinta Scoop-Constancia (MFK) van Gezondheid en Hensley Koeiman (MAN) van Sociale Zaken zijn uitgenodigd om bij de Centrale Commissievergadering van de Staten over de Sociale Verzekeringsbank (SVB) aanwezig te zijn.

Met dit voorstel van FOL-parlementslid Anthony Godett is gisteren een meerderheid van het parlement akkoord gegaan, zonder overigens dat stemming nodig was.

Maar de ministers mogen alléén het woord in de Staten voeren als zij rechtstreeks een vraag gesteld krijgen, aldus voorzitter Ivar Asjes (PS).

Dit lijkt het compromis om de aangevraagde vergadering over de SVB, die al anderhalve maand geleden had moeten plaatsvinden, door te laten gaan. Eerst waren daarvoor 2 april en later 24 april geprikt. Het betreft een verzoek van oppositiepartij PAR om met de directie van de SVB te spreken, en niet met de regering.

Maar de vergadering ging dus telkens niet door.

– De eerste keer omdat minister Scoop-Constancia aanwezig was, zonder daartoe te zijn uitgenodigd;

– en de tweede keer omdat de SVB-directie niet naar het parlement wilde zonder expliciete toestemming van de minister.

PAR-lid Pedro Atacho stribbelde wat betreft het voorstel van Godett nog even tegen, met de nadruk op het feit dat het doel van de PAR-fractie is om ‘directe en concrete informatie’ van de directeur te verkrijgen.

,,Het verzoek is niet om verantwoording van de ministers, maar om besprekingen met de directeur van de SVB over de actuele situatie en toestand van de diverse fondsen die SVB beheert.”

Ook was er kort protest van Atacho tegen het voorstel om een bestaand agendapunt, gebaseerd op een verzoek van drie leden, de facto aan te passen. Het mocht niet baten, want Statenvoorzitter Asjes – die eerder zelf streng en strikt was inzake het optreden van MFK-bewindsvrouw Scoop-Constancia en het wegblijven van de SVB-directie – nam het ‘Usona-model’ als voorbeeld.

Daarbij gaf recentelijk Usona een presentatie plus uitleg, in aanwezigheid van de minister, die verder zelf niet per se het woord voerde. Aangezien Gezondheidsminister Scoop-Constancia momenteel zelf in Nederland verblijft in verband met een werkbezoek en bewindsman Koeiman van Sociale Zaken niet aanwezig kan zijn in verband met de wekelijks ministerraad, gaat de geplande vergadering van vandaag niet door, maar vindt deze op een later tijdstip plaats.

Bron: Antiliaans Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *