Defensie-minister onderstreept belang kustwacht

DEN HAAG — Defensie-minister Jeanine Hennis Plasschaert heeft in het verslag van haar werkbezoek aan de Benedenwindse eilanden het belang van de Koninklijke Marine en de Kustwacht voor het Caribisch Gebied nogmaals onderstreept.
De minister bezocht Curaçao, Aruba en Bonaire van 3 tot en met 7 maart toen een eenheid toevallig ook een drugstransport onderschepte.

In haar verslag voor de Tweede Kamercommissie voor Defensie noemt ze het Verdrag van San José, waarin de drugsbestrijding in de regio en de samenwerking binnen het Koninkrijk geregeld zijn.

“Het belang van dit verdrag als grondslag voor gericht optreden tegen drugssmokkelaars werd eens te meer duidelijk tijdens mijn bezoek. Middelen van de Commandant der Zeemacht in het Caribisch Gebied, onder operationele aansturing van de kustwacht, werden ingezet om een verdacht vaartuig te onderscheppen. Dit leidde tot de succesvolle aanhouding van drie verdachten en de vangst van ruim 1450 kilo drugs”

, schrijft ze. Ook in de gesprekken die de minister had met de gouverneurs van Curaçao en Aruba werd benadrukt hoe belangrijk de aanwezigheid van de krijgsmacht wordt gevonden.

Hennis-Plasschaert noemt verder de hulp van de marine voor Saba, dat in maart met een tekort aan water kampte en de bijdrage van Defensie aan de opleiding van jongeren.
Zowel premier Daniel Hodge van Curaçao als premier Mike Eman van Aruba noemde de sociale vormingstrajecten belangrijk voor de aanpak van de jeugdproblematiek.

“Ik heb in de daaropvolgende dagen bij de betrokken jongeren ook zelf het enthousiasme kunnen constateren voor de kans die hen op deze wijze geboden wordt om hun eigen toekomst te verbeteren”

, aldus de minister.

Ook over de kustwacht is de minister tevreden, schrijft ze.

“Zowel tijdens het vaarprogramma als bij rondleidingen over de steunpunten ben ik onder de indruk geraakt van het enthousiasme en de deskundigheid waarmee het (veelal) lokale personeel uitvoering geeft aan zijn taken.
Zij leveren daarmee een belangrijk aandeel in het succes van de kustwacht en geven zichtbaar invulling aan het motto van de kustwacht: samen sterk

, schrijft ze.
Hennis-Plasschaert gaat verder niet in op de staking van kustwachtpersoneel in maart.
Mogelijk komt dat onderwerp wel ter sprake tijdens het debat over de kustwacht, dat voor 16 mei gepland staat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *