28 C
Willemstad
• zaterdag 20 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Defensie | Update orkaan Irma: Luchtbrug vanaf Eindhoven

HomeMediaDefensie | Update orkaan Irma: Luchtbrug vanaf Eindhoven
Luchtbrug vanaf Eindhoven | Koninklijke Marine

De situatie in Sint Maarten is dusdanig ernstig dat aanvullende eenheden, water en voedsel benodigd zijn. Door orkaan Jose is er een kleine ‘window of opportunity’ waarin de eenheden ingezet kunnen worden en de bevoorrading afgerond kan worden.

Daarom vertrekt vanavond vanaf militaire vliegbasis Eindhoven een KDC-10 en een C-130 Hercules transporttoestel van de Koninklijke Luchtmacht naar het Caribisch Gebied om hulpgoederen en extra militairen in te vliegen. Het gaat hier om ruim 100 mariniers van de Marine Spearhead Task Unit, een snel inzetbare eenheid voor onverwachte inzet en 8 genisten van de Koninklijke Landmacht.

De militairen worden ingezet voor hulpverlenende en ondersteunende taken. Daarnaast wordt water en voedsel meegenomen, waar 40.000 mensen vijf dagen van kunnen worden voorzien. Er is sprake van grootschalige verwoesting van infrastructuur en inwoners beschikken niet over stromend water. Er is dringend behoefte aan hulpgoederen en extra ondersteuning om de hulpverlening op gang te brengen. Ook kunnen militairen worden ingezet om de openbare orde te herstellen.

De transporttoestellen vliegen naar Curaçao. Vanwege de schade aan het vliegveld op Sint Maarten wordt de C-130 ingezet om de goederen tussen het getroffen gebied en Curaçao te vervoeren. Dit tactische transportvliegtuig is geschikt om op primitieve en slecht bereikbare start- en landingsbanen te kunnen landen.

Luchtbrug vanaf Eindhoven | Koninklijke Marine
Luchtbrug vanaf Eindhoven | Koninklijke Marine

Bron: KoninklijkeMarine

Naschrift KKC

Eerder bericht 5 uur geleden:

UPDATE ORKAAN IRMA

Orkaan Irma is met verwoestende kracht de eilanden Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten gepasseerd. Direct na de passage hebben Nederlandse militairen op alle drie de eilanden voetpatrouilles uitgevoerd en heeft de maritieme NH-90 helikopter van Zr.Ms. Zeeland een verkenningsvlucht gemaakt om te zien waar de nood het hoogst is. De eilanden Saba en Sint Eustatius zijn getroffen door Irma, maar de schade lijkt vooralsnog mee te vallen in vergelijking met Sint Maarten. Sint Maarten is zwaar geraakt door de orkaan. Er is nauwelijks elektriciteit en stromend water. De infrastructuur op het eiland is er slecht aan toe: het vliegveld en de haven zijn onbereikbaar. Juist deze aanvoerroutes zijn cruciaal in het bieden van humanitaire noodhulp.

Zodra het licht wordt op de eilanden, gaan onze mariniers en genisten van de landmacht aan de slag om de infrastructuur te herstellen en de openbare orde te bewaken. De marineschepen Zr.Ms. Zeeland en Zr.Ms. Pelikaan zijn inmiddels nabij en leveren vanaf zee ondersteuning aan de operaties op het land. Zij kunnen voorzien in extra mensen, voertuigen, hulpgoederen en drinkwater.

SXM orkaan-Irma airport landingsbaan bij Maho | Koninklijke Marine
SXM orkaan-Irma haven | Koninklijke Marine
SXM orkaan-Irma kapotte daken | Koninklijke Marine
SXM orkaan-Irma kapotte daken | Koninklijke Marine
SXM orkaan-Irma kapotte daken | Koninklijke Marine
SXM orkaan-Irma Philipsburg | Koninklijke Marine
SXM orkaan-Irma container haven | Koninklijke Marine
SXM orkaan-Irma kapotte daken | Koninklijke Marine

 

 

 

5 reacties

  1. Korsou Honesto,

    Spijt me zeer, maar een reactie die werkelijk nergens op slaat.
    Ten eerste is St Maarten een autonoom land oftewel ze bepalen zelf hoe ze zich voorbereiden en ik moet zeggen dat St Maarten de afgelopen jaren veel heeft gedaan. St Maarten is vele malen beter voorbereid dat heel Curacao, ze nemen orkanen tegenwoordig zeer serieus.
    Het vliegveld is gebouwd op een Cat 4 orkaan, maar wanneer je dan eentje krijgt van de buitencategorie dan valt daar niets meer tegen te doen. De kracht van deze orkaan is zo buitenproportioneel dat je gerust mag spreken over overmacht.

    Ten tweede, de hulp van defensie moet door het eiland zelf worden ingeroepen en daar liggen de plannen al decennialang voor in de kast. Bij defensie weet men wat men moet doen, doch velen vergeten dat defensie de afgelopen 15 jaar volledig is uitgekleed door de politiek in Den Haag. Ook MB Parera is leeggehaald, er werkt nog maar een derde van het personeel dat er ooit was. Men moet dus roeien met de riemen die men heeft.
    Het is standaard bij defensie dat men vooraf wat eenheden stuurt, maar het laatste dat je wilt is het hulpverlenend personeel bloot gaan stellen aan een orkaan. Ze gaan daar heen om te helpen, niet om zelf slachtoffer te worden. Dus is het standaard dat de hulp pas begint nadat de orkaan voorbij is getrokken. Ook dat is vast protocol.
    Is de orkaan eenmaal voorbij dan wordt de schade geinventariseerd en gaat men prioriteiten stellen. Men verwacht dat de overheidsinstanties van St Maarten daar aan mee kunnen helpen. Denk aan het personeel van de elec, water, brandstof, brandweer, politie etc etc.
    Echter, dat is nu allemaal weggevallen en om het nog erger te maken, alle communicatie is ook nog eens uitgevallen.

    Om kort te gaan, men was goed voorbereid op een bomaanval met conventionele bommen, maar niet op een atoombom en dat laatste hebben ze op hun dak gekregen.
    Vanaf de zijkant is het makkelijk kritiek leveren en dat is ook goed wanneer het onderbouwde kritiek is. Maar kritiek leveren omdat het leuk staat, maar nergens op slaat en totaal niet onderbouwd is…………………dat gaat veel te ver.

  2. Zo zie je maar weer hoe belangrijk een rampenplan is en op deze punt hebben ze op Sint Maarten tekort geschoten. Al was de magnitude van deze ramp moeilijk voorstelbaar had Nederland verzuimd om op de eerdere oproep van de minister van Sint Maarten terzijde gelegd.

    Ze hadden moeten leren van de vorige grootte orkaan op Sint Maarten om een goede rampenplan te maken. Maar ja ik hoop dat ze nu wel iets hadden geleerd en ook een soort rampenfonds te creëren.

    Sint Maarten is klein en heeft maar 31.000 inwoners dus een ruimte waar iedereen kan gaan schuilen tijdens zo’n ramp is niet moeilijk om te bouwen.

  3. Het is altijd fijn om te lezen dat Nederland zijn plicht doet. Wat ik mij aan erger is, waarom zijn er geen vaste afspraken met midden en zuid Amerikaanse landen om in geval van calamiteit sneller hulptroepen te mobiliseren?

  4. Goed te horen dat defensie de zaak groot aanpakt. Ondanks alle bezuinigingen en meerdere inzetplaatsen zijn ze toch nog in staat dit op te pakken. Zoals het er nu uitziet zijn ze prima voorbereid, weten hoe ze het aan moeten pakken en kan de hulp snel op gang komen.
    Nu maar hopen dat veel van de zware apparatuur op St Maarten niet te zwaar beschadigd is, die zullen ze hard nodig hebben.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties