DeGelderlander | A-status lonkt voor ‘Golden Girl’ Jemyma Betrian na brons op WK boksen

Remco Kock

Jemyma Betrian loert naar de Duitse Ornella Gabriele Wahner die de halve finale zou winnen op het WK boksen in New Delhi. India. © AFP

Jemyma Betrian uit Nijmegen, ze woont in Lent, kroop in India als debutante uit de schaduw van Nouchka Fontijn, Nederlands beste boksster die zilver won in haar eigen gewichtsklasse. ,,Natuurlijk ben ik hartstikke tevreden”, zegt Betrian, met de telefoon aan haar oor op een bankje op Schiphol, in afwachting van haar vlucht naar Curaçao. ,,Top drie is boven verwachting.”

Privé

Blij met brons is de Golden Girl, een bijnaam die ze vergaarde door vijf keer wereldkampioen kickboksen te worden. Een kruisbandblessure en haar olympische droom dreven haar naar de bokssport. ,,Omdat ik me pas sinds de zomer, toen ik Nederlands kampioene werd, echt op het boksen richt waren deze WK een test. Want waar staat Jemyma?”

Haar interviewen over haar bronzen plak blijkt helaas lastig. Tijdens het toernooi omdat ze ,,haar focus niet wil verliezen.” Eenmaal terug in Nederland pakt ze haar spullen om direct door te reizen naar haar geboorte-eiland Curaçao, waar haar moeder en vader wonen. Anderhalve dag na een feestelijk onthaal op Schiphol staat ze weer op de luchthaven.

,,Twee dagen eerder stond ik hier met Nouchka. We werden verwelkomd door een achter een grote bos bloemen verstopte technisch directeur van de boksbond. Mijn oom, tante en nichtjes, bij wie ik in Nijmegen inwoon, kwamen me ophalen. Erg leuk.”

Spanning

Vraag haar niet om uitvoerig over haar partijen te vertellen. ,,Ik heb in een roes gevochten. Van de eerste wedstrijd, tegen een stugge Mongoolse, herinner ik me alles nog. Van de vier wedstrijden die volgden, weet ik eerlijk gezegd weinig. Geen idee hoe dat kan. Mijn partij in de derde ronde, tegen de wereldkampioene, werd afgebroken. Vraag me dus niet in welke ronde. De halve finale verloor ik van de latere winnares, een tactisch oersterke Duitse.”

Over de sfeer in de wedstrijdhal in het gigantische Ghandi-complex zegt ze: ,,Indrukwekkend. Er deden tien Indiase bokssters mee, dat zorgde voor volle tribunes.”

Nu ga ik op vakantie, naar mijn ouders. Even helemaal niks
Jemyma Betrian

Zoals altijd was ze erg nerveus. ,,Zeker voor de eerste wedstrijden. Maar die spanning heb ik nodig om in de ring maximaal te ontladen. Want daar moet ik het doen, anders doet zij het, hè.”

Contact met de buitenwereld had ze niet tijdens het toernooi. ,,Als ik niet bokste, verbleef ik vooral in het hotel. Daar speelde ik spelletjes met het team, maar ik probeerde me vooral af te sluiten, weinig met mijn telefoon bezig te zijn. Ik belde alleen mijn ouders en vriend. Dat waren korte gesprekken. Vertelde ik hoe een gevecht was gegaan en wanneer de volgende wedstrijd was.”

,,Nu ga ik op vakantie, naar mijn ouders. Even helemaal niks. Als ik terug ben in Nederland, heb ik mijn A-status binnen. Dat betekent dat het olympisch traject begint, ik financiële ondersteuning krijg waardoor ik meer kan trainen en meer buitenlandse trainingskampen kan bezoeken.” Maar eerst Curaçao. Zon, zee en familie. ,,Daar ben ik echt aan toe”, zegt Betrian.

Jemyma Betrian Nijmegen met haar trainers en bondscoach Hennie van Bemmel (midden) © Krista Fleming

A-status op weg naar de Spelen

Hennie van Bemmel noemde haar tijdens het toernooi ‘een geschenk’. Terug in Nederland kijkt de bondscoach van de Nederlandse boksers nog eens terug op de WK van Betrian. ,,Vertelde Jemyma dat ze zonder doelstelling naar de WK ging? Als coach vertrek je nooit zonder doelstelling”, stelt Van Bemmel. ,,We mikten op het behalen van de A-status. Daarvoor moet je tot de top acht van de wereld behoren. De kwartfinale was dus ons doel. De A-status is nog niet officieel, maar met brons kan het NOC*NSF niet om haar heen.”

De A-status is nog niet officieel, maar met brons kan het NOC*NSF niet om haar heen
Bondscoach Hennie van Bemmel

 

Jemyma Betrian Nijmegen met haar trainers en bondscoach Hennie van Bemmel (midden) © Krista Fleming

,,Jemyma was als kickboksster gewend dat ze maandenlang naar een gevecht toewerkte. Dan kun je iemand tactisch helemaal uitpluizen. Deze toernooivorm, waarin je – als je blijft winnen – steeds nieuwe tegenstandsters treft, was nieuw en leerzaam voor haar. Ze heeft kunnen wennen aan het intensieve toernooiritme en het boksen tegen verschillende tactieken.”

,,Ik heb van haar genoten”, vervolgt Van Bemmel. ,,De manier waarop ze de wereldkampioene versloeg… Dat meisje was gewend vooruit te boksen, maar Jemyma overrompelde haar compleet.”

,,Het is niet dat wij haar gemaakt hebben als boksster. Haar kickbokstrainer Fred Royers heeft haar fantastisch opgeleid. Je moet zo’n overstap naar het boksen zien als een langebaanschaatser die gaat shorttracken. Voor het Nederlandse boksen is de entree van Jemyma geweldig. Dat ze geen wereldkampioene is geworden, is in mijn ogen helemaal niet zo verkeerd. Nu blijft ze jager, in plaats van prooi.

,,Als Jemyma terugkomt uit Curaçao, gaan we de route naar kwalificatie voor de Olympische Spelen bepalen. Want eerlijk is eerlijk: het WK is leuk, maar in ons vak draait alles om de Spelen.”

Bron: DeGelderlander

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *