Deken wil advocaat Sulvaran schorsen

Klacht wegens recente uitlatingen ingediend

orde van AdvocatenWILLEMSTAD — De Deken van de Orde van Advocaten, Caroline Fiévez, heeft vandaag een klacht ingediend bij de raad van toezicht tegen de advocaat Eldon ‘Peppie’ Sulvaran. “Advocaat Sulvaran heeft de grenzen van het betamelijke ernstig overschreden en daarmee de gedragsregels van de advocatuur geschonden”, zo luidt de klacht tegen Sulvaran. De raad van toezicht, oftewel het tuchtcollege voor advocaten, is verzocht Sulvaran als advocaat te schorsen.

Advertentie

Aanleiding tot de klacht zijn de recente uitlatingen door Sulvaran in de rechtszaal en in de verschillende media, aldus Fiévez.
De gedragsregels houden onder meer in dat een advocaat zich in woord en geschrift niet onnodig grievend behoort uit te laten en het vertrouwen in de advocatuur niet schaadt.
De Deken verwijt Sulvaran zich onnodig grievend te hebben uitgelaten jegens personen met een (ambtelijke) functie.
Ook wordt Sulvaran verweten maatschappelijke instituties ongefundeerd te bekritiseren waardoor belangrijke pijlers van het land ten onrechte aan het wankelen kunnen worden gebracht.
De Deken betrekt daarbij mede de impact en reikwijdte van de uitlatingen door Sulvaran gelet op zijn bekendheid bij het brede publiek als advocaat.
De door Sulvaran gedane uitingen lijken geen enkel ander doel te dienen dan het eigen politieke ideaal dat hij nastreeft, aldus de Deken in haar klacht.

Rechtszaal geen politieke arena
Sulvaran riep in een zitting eind vorig jaar tegen een rechter ‘Sodemieter op’, noemde begin dit jaar diezelfde rechter in de pers een crimineel, publiceerde naar aanleiding van het afgewezen wrakingsverzoek van 6 januari jl. in de Amigoe van 8 januari het opiniestuk ‘en beschuldigde vorig jaar de president van de Centrale Bank ervan door en door corrupt te zijn.

Ook het Openbaar Ministerie zou volgens de advocaat niet deugen.”

Het pleidooi van 9 januari jl. in het door Bankpresident Emsley Tromp aangespannen kort geding tegen Fundashon Kòrsou Fuerte i Outonomo (KFO), de stichting van Sulvaran, is een politiek manifest.
Politiek bedrijven in de rechtszaal past een advocaat niet, zegt Fiévez middels een persbericht.

Een advocaat heeft recht op vrije meningsuiting maar dient rekening te houden met zijn maatschappelijke positie en mag daarbij niet gezagsondermijnend zijn. Het pleidooi tegen Tromp is een politiek manifest waarbij de rechtszaal wordt misbruikt als politieke arena.”

De raad van toezicht is ingesteld bij de Advocatenlandsverordening 1959 en heeft als doel het beteugelen van misslagen door leden van de eigen beroepsgroep.
De raad van toezicht schorste in het verleden eerder advocaten die zich grievend tegen rechters en andere bij de rechtspleging betrokkenen, hadden uitgelaten.
Gelet op de discussies die door de uitlatingen van Sulvaran zijn ontstaan, is de raad van toezicht verzocht de klacht met voorrang en op korte termijn te behandelen.
Advocaat Sulvaran laat desgevraagd weten dat hij zich over de klacht zal beraden en zo spoedig mogelijk met een reactie hierop zal komen.
Zijn reactie was voor het ter perse gaan van deze krant nog niet beschikbaar.

Zie ook: Persbericht

bron: Amigoe

Advertentie

back home

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *