DeMorgen | Rusland ontkent dat het leeg passagiersvliegtuig naar Venezuela stuurde “om 20 ton goud uit nationale bank te halen”

Tussen Moskou en de Venezolaanse hoofdstad Caracas zijn er geen rechtstreekse vluchten. Russische media speculeren al dagen over de reden van de vlucht | Reuters

Een Russisch vliegtuig dat zonder passagiers naar Venezuela en terug is gevlogen, roept ernstige vragen op. De oppositie in het Zuid-Amerikaanse land, dat zich midden in een staatscrisis bevindt, vermoedt dat het toestel goudreserves uit het land naar Moskou heeft gebracht.

Tussen Moskou en de Venezolaanse hoofdstad Caracas zijn er geen rechtstreekse vluchten. Russische media speculeren al dagen over de reden van de vlucht

Een Russisch passagierstoestel met een capaciteit van 500 zitplaatsen zou zonder ook maar één passagier heen en weer naar Venezuela zijn gevlogen. De oppositie in Venezuela schrijft in een tweet over aanwijzingen te beschikken dat het toestel 20 ton goud van de nationale bank het land uit moest brengen. Het Kremlin heeft daarover naar eigen zeggen geen informatie. “Rusland is bereid om op alle mogelijke manieren bij te dragen om de interne politieke situatie in Venezuela op te lossen, zonder zich te mengen in de interne aangelegenheden van het land”, klinkt het.

“Ik kan enkel meedelen dat we niet over de evacuatie van Russische diplomaten, hun gezinnen en personeel van Russische bedrijven spreken”, zegt de Russische woordvoerster van Buitenlandse Zaken Maria Sakharova. Over het vliegtuig in kwestie doet ze geen uitspraken. Tussen Moskou en de Venezolaanse hoofdstad Caracas zijn er geen rechtstreekse vluchten. Russische media speculeren al dagen over de reden van de vlucht.

Vriend Maduro

Rusland is een van de weinige landen die de socialistische president Nicolás Maduro steunt. Zijn regering bevindt zich in een machtsstrijd met de zelfverklaarde interim-president Juan Guiadó. De oppositieleider geniet de steun van de de VS, een aantal Latijns-Amerikaanse landen en de Europese Unie.

Volgens Maduro sprak hij nog maar enkele dagen geleden met de Russische president Vladimir Poetin over meer onderlinge samenwerking. Het ging over sectoren als economie, handel, olie, gas en defensie. Het Russische boulevardblad Moskovsky Komsomolets suggereerde al dat “Rusland politiek asiel kan verlenen aan zijn vriend Maduro”.

Bron: DeMorgen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *