Dertig maanden gevangenisstraf na doodrijden Nederlands stel

rechtspraak-justitie-vdc-2

Dertig maanden gevangenisstraf na doodrijden Nederlands stel

Willemstad – De 34-jarige Haïtiaan die op 8 januari dit jaar een Nederlands stel doodreed op de EEGweg, is gisteren veroordeeld tot 30 maanden celstraf, waarvan 15 maanden voorwaardelijk. De proeftijd bedraagt drie jaar en ook is hem de rijbevoegdheid voor drie jaar ontzegd.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste 30 maanden waarvan 10 voorwaardelijk, maar de rechter kende 15 maanden voorwaardelijk toe, omdat rekening is gehouden met enigszins verminderde toerekeningsvatbaarheid.

,,De psycholoog acht de recidivekans bovengemiddeld tot hoog en beoordeelt de verdachte op basis van zijn lage intelligentieniveau als enigszins verminderd toerekeningsvatbaar.”

De man is veroordeeld voor tweemaal dood door schuld en eenmaal zwaar lichamelijk letsel. Het Nederlandse gezin was op vakantie, toen zij door de Haïtiaan frontaal aangereden werden. De man, die de auto bestuurde, kwam daarbij direct om het leven. De vrouw overleed later in het ziekenhuis, het zoontje verloor een teen aan zijn linkervoet, maar heeft het voorval overleefd.

,,Het zoontje is vooral door het ongeval getroffen nu hij in een klap wees is geworden. De gevolgen voor met name het kind, maar ook voor de overige nabestaanden, zijn onomkeerbaar tragisch”, zo oordeelt de rechter.

Uit het vonnis dat gisteren is gewezen blijkt dat de Haïtiaan met te hoge snelheid een gevaarlijke inhaalmanoeuvre heeft gemaakt terwijl daar niet ingehaald mocht worden.

Hij is op de verkeerde weghelft tegen de andere auto gebotst, terwijl hij geen geldig rijbewijs had en daarvoor al meerdere keren staande was gehouden door de politie. Een poging om op Curaçao zijn rijbewijs te halen is mislukt.

,,De verdachte wist dus dat hij fout zat door te rijden zonder rijbewijs, maar ook wist hij dat hij niet heeft aangetoond over de kennis en kunde te beschikken om een auto te besturen.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *