32 C
Willemstad
• donderdag 25 april 2024 12:52

DeTijd | ING vraagt geduld voor antiwitwasbeleid

Pieter Suy | De Tijd.be

ING-topman Ralph Hamers kwam niet met een nieuw mea culpa na de witwasaffaires bij zijn bank. ING neemt twee jaar voor nieuw antiwitwasbeleid  ©Dieter Telemans

De Nederlandse bankreus gaf maandag een uitgebreide update over de extra inspanningen om nieuwe witwasschandalen te vermijden. Maar wie had gerekend op een ‘sorry’ van topman Ralph Hamers bleef op zijn honger zitten.

ING INGA-0,25% slaagt er maar niet in om te ontsnappen uit de schandaalsfeer sinds het vorige zomer 775 miljoen euro op tafel legde om in Nederland verdere vervolging in een aantal witwasaffaires te vermijden. Sinds die monsterschikking duikt de financiële reus in het ene louche dossier op na het andere.

Zo blijkt een affaire rond de Russische en Litouwse banken Troika Bank en Unko Bankas meer vertakkingen te hebben dan werd afgenomen. Eerder deze maand tikte de Italiaanse nationale bank ING op de vingers omdat de groep jarenlang te weinig had ondernomen om de antiwitwaswetgeving te volgen. Zolang ING geen orde op zaken stelt, mag het geen nieuwe klanten aannemen in Italië. En volgens mediaberichten hangt de groep ook een nieuw gerechtelijk onderzoek boven het hoofd in Italië.

Het hoeft dan ook niet te verbazen dat de witwasaffaires veel aandacht zouden krijgen op de beleggersdag die de bank maandag organiseert in het Duitse Offenbach, nabij Frankurt. ING geeft op dat event een stand van zaken bij het nieuwe strategische plan dat de groep in 2016 had gelanceerd. Maar eerst wilde de groep duiding geven bij wat ze al had ondernomen om haar witwasbeleid aan te scherpen.

2.500 werknemers tegen witwassen

Sinds ING in 2016 het Nederlandse gerecht over de vloer kreeg heeft ING een plan opgesteld om zijn interne toezicht te verbeteren en om de regelgeving strikter op te volgen, stak CEO Ralph Hamers van wal. ‘We hebben niet gewacht om de tekortkomingen aan te pakken. Maar we rollen dat programma uit over 40 landen. Dat neemt tijd in beslag.’

8 miljard TRANSACTIES

De bank zegt jaarlijks zo’n 8 miljard financiële transacties te moeten filteren in het kader van haar antiwitwasbeleid.

Aan de Nederlandse centrale bank heeft ING beloofd dat het uiterlijk tegen 2020 alle dossiers van verdachte klanten heeft doorgekamd. Maar tijdens het beleggersevent maakte de bank duidelijk dat de interne deadline eigenlijk op eind dit jaar is gezet.

Naast een aantal structurele aanpassingen, onder meer in risicobeheer en opvolging van bepaalde processen, zet ING ook volop in op betere procedures om de identiteit van zijn klanten na te gaan. Voor die zogenaamde ‘Know Your Customer’-procedures heeft de groep wereldwijd 2.500 mensen ingezet, die 8 miljard transacties per jaar moeten doorploegen.

Meer affaires mogelijk?

Analisten wilden vooral weten of ze de komende maanden, na de ingreep van de Italiaanse centrale bank, nog meer affaires moeten verwachten. ‘Dat hoeft niet per se een precedent te zijn’, zegt Steven Van Rijswijk, die instaat voor het risicobeheer bij ING. ‘Net als alle andere banken krijgen we geregeld bezoek van toezichthouders. Maar er is nu wel meer aandacht voor het thema.’

Hoeveel het dossier in Italië ING zal kosten, kon Van Rijswijk niet vertellen. ‘We hebben daar geen geld voor opzijgezet. We hebben in Italië ook alleen het verbod gekregen om nieuwe klanten aan te werven, een boete is er niet. In de media lezen we ook dat er mogelijk een gerechtelijk onderzoek komt. Maar zelf hebben we nog geen signaal daarover ontvangen van het Italiaanse gerecht, ook niet nadat we zelf contact hadden genomen met hen.’

Bankiersbonussen

In de aanloop naar ING’s beleggersdag probeerde Hamers ook de druk op te voeren op Nederlandse beleidsmakers, die dinsdag in de Tweede Kamer stemmen over strengere regels voor bankiersbonussen. Begin vorig jaar stond Den Haag op zijn achterste poten toen bleek dat ING het salaris van zijn topman met 50 procent wilde optrekken. Na de politieke commotie die daarover was ontstaan, trok de bank haar bonusplannen uiteindelijk in.

Over zijn eigen loon spreekt Hamers niet. Maar in een interview met de Britse zakenkrant Financial Times maakte de bankentopper wel duidelijk dat de striktere bonusregels Amsterdam wel eens zuur kunnen opbreken om na de brexit bankiers weg te lokken uit Londen. ‘Als je van mening bent dat een variabele verloning een manier is om zakenbankiers aan te moedigen, dan is Amsterdam niet de voor de hand liggende keuze om een nieuwe vestiging te openen’, zegt Hamers.

De topman benadrukte te beseffen dat de bankierslonen een ‘gevoelig thema’ zijn in de Nederlandse maatschappij. Maar als alleen Den Haag strengere bonusregels zou invoeren, betekent dat een concurrentieel nadeel voor de Nederlandse financiële sector. ‘Als je een Europese bankenunie nastreeft, moet er ook een gelijk speelveld bestaan.’

Bron: De Tijd.be

Naschrift KKC

Grapperhaus: het OM Curaçao heeft vastgesteld dat KPMG AAS verdachten in de strafrechtelijke onderzoeken Troja en Cymbal heeft gefaciliteerd bij de criminele activiteiten waarvoor die verdachten nu worden vervolgd | Beeld FD

2 reacties

  1. Een directielid van een groot bedrijf a la ING zal nooit en te nimmer spijt betuigen, verantwoording afleggen naar buitenstaanders.
    Je merkt alleen dat hij niet goed functioneerd als er na verloop van tijd een mededeling komt dat hij of zij met een vette handdruk het veld zal ruimen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Meer recente reacties