28 C
Willemstad
• woensdag 24 april 2024 21:57

DeTijd | Regering Belgie dicht gaten in Kaaimantaks

Pieter Blomme

Geen trust of tussenvennootschappen in fiscale paradijzen voor Belgen

Belgen die hun geld in een belastingparadijs hebben verstopt zijn niet meer veilig. De regering-Michel dicht de gaten in de Kaaimantaks.

Afgelopen week bleek dat er nog heel wat Belgen zijn die hun geld in belastingparadijzen verstoppen. Ruim 68 miljard euro zou in het buitenland geparkeerd staan.

De regering-Michel hoopt die belastingontduiking tegen te gaan door de zogenaamde Kaaimantaks te verstrengen. Dat heeft ze afgesproken bij de uitwerking van het Zomerakkoord.

Trust

‘Deze regering was de eerste om constructies in het buitenland te belasten. Om ontwijking tegen te gaan hebben we de taks opnieuw verstrengd’, legt minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) uit.

De Kaaimantaks werd twee jaar geleden ingevoerd. De bedoeling is Belgen te belasten die inkomsten halen uit juridische constructies in fiscale paradijzen. Tot dusver kon men ontsnappen aan de taks door een zogenaamde trust op te richten. Daardoor bleven de inkomsten uit gelden in belastingparadijzen belastingvrij. Maar dat achterpoortje wordt gesloten. Vaak werd ook een tussenstructuur opgericht om te kunnen ontsnappen aan de taks. Ook dat poortje gaat dicht.

50 miljoen euro

De verstrenging van de Kaaimantaks moet de overheid zo’n 50 miljoen euro per jaar opleveren. De oppositiepartij sp.a waarschuwde eerder al voor gaten in de Kaaimantaks. De partij diende een wetsvoorstel in om de taks uit te breiden tot trusts en tussenstructuren. De verstrenging van de Kaaimantaks moet helpen om extra geld in het laatje te brengen. De regering rekent volgend jaar op 50 miljoen euro extra.

De regering-Michel breidt de Kaaimantaks ook uit naar feitelijke verenigingen. Dat betekent dat onder andere politieke partijen en vakbonden in het vizier komen. Open VLD had eerder gevraagd ook de vakbonden te onderwerpen aan de Kaaimantaks. De partij wilde dat de buitenlandse inkomsten van de vakbonden belast werden.

Vakbonden ontsnappen

Maar de regeling die de regering heeft uitgewerkt verschilt van die van Open VLD. ‘Vakbonden moeten een juridische constructie hebben opgezet in het buitenland om geviseerd te worden’, legt Gerd Goyvaerts, fiscalist bij Tiberghien, uit. ‘Zover ik weet, hebben ze die niet.’

KORT

De Kaaimantaks, die Belgen viseert die hun geld verstoppen in belastingparadijzen, wordt verstrengd.

Dat moet helpen om de ontwijking via trusts en tussenstructuren tegen te gaan.
De maatregel moet extra geld in het laatje brengen. De regering rekent op 50 miljoen euro extra voor de begroting van volgend jaar.

Mark Delanote, fiscalist aan de Universiteit Gent en de VUB, treedt zijn collega bij. ‘Ik geloof niet dat er vakbonden zijn met een juridische constructie in het buitenland. Dit is dus vooral een symbolische actie.’ Delanote gelooft wel dat de ingreep kan helpen tegen ‘schijnverenigingen’ die worden opgericht in het buitenland.

Marc Leemans, de topman van de christelijke vakbond ACV, gaf eerder toe dat een groot deel van haar stakingskas in het buitenland geparkeerd staat. Volgens hem doet het ACV dat niet om fiscale maar om strategische redenen.

‘Als er ooit een regering komt die de vakbonden minder genegen is en die beslag probeert te leggen op ons geld, dan zit dat veilig weggeborgen’, verklaarde Leemans vorig jaar nog aan De Tijd. De socialistische vakbond ABVV en de liberale ACLVB heeft naar eigen zeggen geen geld in het buitenland geparkeerd.

Bron: De Tijd

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Meer recente reacties