DeTijd | Sacharovprijs naar oppositie Venezuela

Erik Ziarczyk | DeTijd.be

De Venezolaanse oppositie, met boegbeeld Julio Borges, krijgt de Sacharov Mensenrechtenprijs 2017 van het Europees Parlement. © AFP

Het Europees Parlement kent de Sacharov Mensenrechtenprijs dit jaar toe aan de Venezolaanse oppositie.

Dat hebben de liberale en christendemocratische fracties in het Europees Parlement, die deze kandidaat hadden genomineerd, donderdag bekendgemaakt. De onderscheiding, waaraan 50.000 euro is verbonden, wordt in december uitgereikt.

De prijs is een steun in de rug voor de strijd van de democratische krachten in Venezuela tegen het regime van president Nicolás Maduro, met als symbool parlementsvoorzitter Julio Borges. Ook de honderden politieke gevangenen die vastzitten voor kritiek op het autoritaire regime worden gerekend tot de oppositie.

Maduro heeft het parlement buitenspel gezet. Begin augustus werd na een door de oppositie geboycotte verkiezing een grondwetgevende vergadering opgericht met 545 leden. Die wordt gedomineerd door regeringsgetrouwe socialisten en heeft als staatsorgaan de taken van het parlement overgenomen.

Sinds begin vorig jaar zijn meer dan 130 tegenstanders van het regime vermoord. Ruim 500 opponenten zijn in de gevangenis gezet. ‘Deze prijs zal bijdragen aan het herstel van vrijheid, democratie, vrede, mensenrechten en de rechtsstaat in Venezuela’, zegt het Europarlementslid José Ignacio Salafranca.

De andere twee genomineerden waren een mensenrechtenactiviste uit Guatemala en een gedetineerde journalist uit Eritrea.

Het Europees Parlement stelde de Sacharovprijs in 1988 in. De onderscheiding is vernoemd naar de Sovjetdissident en Nobelprijswinnaar Andrej Sacharov (1921-1989). Nelson Mandela was een van de eerdere winnaars.

Bron: DeTijd.be

Een Reactie op “DeTijd | Sacharovprijs naar oppositie Venezuela

  1. Nu kan de oppositie in Venezuela die prijs mooi in hun reeet stoppen. Volgens mij was Sacharov een voorvechter van de rechten van de mens en hervormingen in de Sovjet-Unie dit staat in schril contrast met wat de oppositie in Venezuela wilt. Vooral Leopoldo Lopez en die enge vieze wijf van hem Liliana Tintori die willen één ding en dat is, de oligarchie weer aan de macht..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *