Deze kinderen kunnen slagen, je moet alleen wat dieper graven

WILLEMSTAD — Baruti Kafele was tijdens zijn tour over het eiland niet geïnteresseerd in flamingo’s. Maar voor het monument van de gebalde vuist met keten bij de zoutpannen van Jan Kok, ter herinnering aan de slavenopstand, wilde hij wel uitstappen.

De deelnemers aan de conferentie zijn zeer divers en komen uit het Caribisch gebied en daarbuiten. Tweede van links Keith Carlo van de organisatie, rechts ex-minister van Sociale Zaken Hensley Koeiman

De deelnemers aan de conferentie zijn zeer divers en komen uit het Caribisch gebied en daarbuiten. Tweede van links Keith Carlo van de organisatie, rechts ex-minister van Sociale Zaken Hensley Koeiman

“Ik begreep dat veel kinderen op het eiland de betekenis van dit monument niet kennen. Dat is zo jammer, want het maakt deel uit van je geschiedenis. Als je die niet kent, kun je ook niet vooruit.”

De veelgevraagde motivational speaker uit Amerika was uitgenodigd voor de conferentie van social work educators uit het Caribisch gebied die deze week in het WTC plaatsvindt. Kafele, wiens ouders Delores James en Norman Hopkins heten, begon zich als jonge student eerst Kwame te noemen.

Baruti betekent in Botswana ‘leraar’, de naam Kafele betekent ‘om voor te sterven’.
In zijn lezing van meer dan een uur weeft Kafele de betekenis van de zwarte geschiedenis in de VS voor hem en het succesvolle empowerment programma voor jonge, zwarte tieners dat hij opzette als leraar en later schoolhoofd op een middelbare school in New Jersey, kunstig door elkaar.
Kafele wist met zijn team ‘The Mighty’ Newark Tech van een laag scorende school om te turnen naar een van de beste high schools in Amerika.
Het idee voor dit empowerment programma ontstond tijdens de Million Men March in 1995 in Washinghton DC waaraan jonge, zwarte mannen vanuit de hele VS deelnamen.

Kafele:

Baruti Kafele

Baruti Kafele

“We verloren simpelweg te veel jonge mannen in de maatschappij door schooluitval en criminaliteit.”

In zijn programma wordt jongens geleerd te streven naar het maximale om succesvol in het leven te zijn in relatie tot jezelf, je familie, je kinderen en je vrouw.

“How to be a man, not a male.”

Doelen stellen, om die vervolgens te behalen.

“Het is niet simpelweg: ga naar school en doe je best.”

Kafele’s inspiratie was het boek van Carter Woodson uit 1933: ‘The mis-education of the negro’ en de belangrijkste passage daaruit.

“When you control a man’s thinking you do not have to worry about his actions. You do not have to tell him not to stand here or go yonder.
He will find his ‘proper place’ and will stay in it.
You do not need to send him to the back door.
He will go without being told.
In fact, if there is no back door, he will cut one for his special benefit.
His education makes it necessary.”

100 procent
Het komt tieners, jongens en meisjes, zwart en blank in hun weg naar volwassenheid niet allemaal aanwaaien.
Een thuissituatie zonder vader, een criminele buurt zijn maar enkele voorbeelden.
Deze tieners hebben gewoon die extra steun nodig van leerkrachten en sociaal werkers op school.
Mensen die niet gelijk bij voorbaat opgeven voordat een leerling ergens aan begonnen is, omdat de leerkracht meent dat er geen eer aan te behalen valt.
Kafele hamert daarbij op het sluiten van de ‘attitude gap’, tevens de titel van zijn nieuwste boek dat in augustus uitkomt en gericht is op het stimuleren van leerlingen om succes te hebben.
In het vierde jaar van het empowerment programma was de score van 100 procent een realiteit.

“These kids can achieve, you just have to dig a little or a lot deeper.”

Wat doen leerkrachten en sociaal werkers om tegemoet te komen aan de behoeftes van deze tieners.
In de Caribische maatschappij ontbreekt het vaak aan mannelijke leerkrachten en schoolhoofden aan wie de scholieren zich kunnen optrekken.
Dat ondervond Kafele ook in zijn eigen land.

“Wij gingen de boer op om mannen en vrouwen te werven die hun verhaal konden vertellen op scholen.”

En dat waren niet alleen de mensen die het ver hadden geschopt in de maatschappij, maar ook de ex-gedetineerde die tien verjaardagen van zijn kind had gemist omdat hij opgesloten zat zodat hij kon vertellen dat het leven in de gevangenis helemaal niet zo leuk is.

De crux van Kafele’s betoog is dan ook eigenlijk heel simpel.

“Do not quit on a child, always see a winner. Don’t give up before they have even started.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *