30 C
Willemstad
• woensdag 24 april 2024 18:34

Dichtbij | Alkmaarse stichting stuurt noodpakketten naar Curaçao

Door  Matt Delahaij

Ruth Groenewoud
Ruth Groenewoud

ALKMAAR – Ruth Groenewoud heeft de stoute schoenen aangetrokken. Ze wil de kinderen van Curaçao, die in een uitzichtloze situatie lijken te leven, weer een toekomst geven. Nu ze er eenmaal aan is begonnen, lijkt er geen weg meer terug.

Ruth Groenewoud heeft het initiatief genomen om noodpakketten voor Curaçao samen te stellen en er zelf op toe te zien dat de pakketten op de juiste plek terecht komen. Hieronder geeft de Alkmaarse antwoord op enkele vragen.

Waarom deze betrokkenheid met Curaçao?
“Op de eerste plaats dat ik er vandaan kom natuurlijk. Daar ben ik geboren. Mijn moeder woont daar nog. Op Curaçao heerst armoede en hebben te veel jonge mensen te weinig kansen om wat van hun leven te maken. Ik wil mijn steentje bijdragen om de vicieuze cirkel te doorbreken.”

Wat maakt dat er een vicieuze cirkel is?
“Curaçao is een eiland. Er is dus weinig internationale economische activiteit. Dat betekent dat de mensen op Curaçao initiatief moeten nemen om wat van de toekomst te maken. De economie, de zorg, de opvoeding en de voedselvoorziening zijn taken waar met name de vrouwen voor opdraaien. Omdat de meeste mensen laag opgeleid zijn, zie je dat er ook weinig bewustzijn is hoe de vicieuze cirkel te doorbreken. Het gevolg is een hoge werkloosheid.“

Hoe arm is Curaçao?
“Van de circa 150.000 inwoners leeft bijna de helft onder de armoedegrens. Om mijn moeder als voorbeeld te nemen, die kan net rond komen met haar overheidspensioen. Zij krijgt 800 Antilliaanse guldens. Daarvan betaalt ze 300 aan stroom, 200 aan water en gemeentelijke belasting en dan houdt ze nog 300 gulden over voor voedsel en kleding. “

Dat is heel weinig.
“Voor Antilliaanse begrippen is dat nog redelijk. Vriendinnen van mijn moeder leven van de bijstand, dat is een kleine 300 gulden per maand. Er zijn veel alleenstaande vrouwen die met meerdere kinderen moeten rond komen van een klein inkomen. Er is nauwelijks werk op het eiland. “

Waar zijn de vaders van die kinderen?
“Antilliaanse mannen nemen geen verantwoordelijkheid. Ze lopen makkelijk van een vrouw weg. Vrouwen kunnen ook geen aanspraak maken op alimentatie. Dat is daar niet zo goed geregeld als in Nederland. De mannen willen een makkelijk en rijk leventje, maar willen hier niet hard voor werken. Jongetjes groeien op zonder vader en zien volwassen mannen een beetje werkloos rondhangen. Dat is hun roll-model.”

Vertel eens , wat zit er in de noodpakketten?
“ Van alles. Nu heb ik voetballen, knuffels, schoolmaterialen. We nemen ook zaken mee als suiker, rijst, groente in blik, maar ook stoelen, lampen en dat soort zaken. Het gaat er om dat de jeugd kan sporten, dat ze naar school kunnen gaan en dat mensen te eten hebben. Wat we daar willen opzetten is een soort van voedselbank, waar de allerarmsten de mogelijkheid krijgen om te overleven in afwachting van betere tijden.”

Hoe kunnen mensen helpen?
“Mensen kunnen donateur worden. Voor 20 euro ben je al donateur en ontvang je de nieuwsbrief van Miss IQ. Sponsor worden kan ook. Voor 250 euro (excl. BTW) wordt dan je logo op de website geplaatst met een link naar de sponsor, de naam wordt in de nieuwsbrief genoemd. Daarnaast wordt je jaarlijks uitgenodigd om ideeën uit te wisselen.

Mensen kunnen ook in natura helpen. Dat kan door schoolspullen als schriftjes, pennen, speelgoed, sportkleding voor kinderen, maar ook voedsel in blik of waterdichte verpakking afleveren op Kitmanstraat 20 bij Stichting IQ.”

Kijk voor meer informatie op de website, mail naar [email protected] of tel: 072 5722266.

Bron: Dichtbij

Gearchiveerd als

3 reacties

  1. Misschien is Ruth Groenewoud niet op de hoogte van het feit dat bij aankomst van deze goederen invoerrechten cq omzetbelasting betaald moet worden.
    Zonder meer pakketten naar Curaçao sturen kan als gevolg hebben dat deze bij de douane blijven staan omdat niet aan de invoerregeling is voldaan.
    Met het gevolg dat levensmiddelen bederven.
    Als advies zou ik haar aanraden om eerst contact op te nemen met de douane alhier wat de voorwaarden zijn.

  2. Fantastisch Idee.Een ander idee.Als elk Curacaonaar woonachtig in Nederland per maand 1 Euro afstaat aan de Stichting dan komen jullie Stichting best ver.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Meer recente reacties