Directe inkomsten Isla lager

money-backWillemstad – Indien de Isla-raffinaderij een upgrading krijgt, zal de raffinaderij in het meest gunstige geval in 2028 tussen de 333 en 393 miljoen gulden per jaar aan directe inkomsten opleveren. Ook zal de raffinaderij in 2028 in dat geval tussen de 7,8 en 8,7 procent aan het bruto binnenlands product (bbp) bijdragen.

Dat blijkt uit het rapport ‘A sustainable future for Curaçao’ ( zie onder) van onderzoeksbureau Ecorys, dat in maart vorig jaar is afgerond.
Op kortere termijn, in 2018, schommelt dit percentage echter tussen de 6,2 en 7,1 procent.
De opbrengsten zullen in het meest gunstige geval in 2018 tussen de 331 en 379 miljoen gulden bedragen.
Het rapport spreekt in de huidige situatie van de Isla-raffinaderij echter van 265 miljoen gulden aan inkomsten en een bijdrage van 5,3 procent van het bbp.
In het persbericht van de regering Schotte, dat op 30 mei vorig jaar uitkwam naar aanleiding van het rapport van Ecorys, hoewel het rapport zelf tot nu toe niet openbaar is gemaakt, staat echter:

,,Het moderniseringsscenario van Ecorys geeft aan dat Isla-raffinaderij bij behoud nog steeds 9 procent aan het bbp bijdraagt, ten minste 1.500 arbeidsplaatsen behouden blijven, technici met hbo- en mbo-diploma’s noodzakelijk blijven en de overheid van Curaçao ontvangt ongeveer 400 miljoen gulden per jaar aan directe inkomsten uit de raffinage-industrie.”

De regering ging toen, zo tonen de cijfers van Ecorys aan, kennelijk uit van het meest gunstige scenario in 2028.
Toch geeft het onderzoeksbureau in haar rapport aan dat men voorzichtig moet zijn met deze gunstige cijfers, die vooral theoretisch zijn.

,,Verwachtingen dat de upgrading van de Isla-raffinaderij zal leiden tot een substantiële groei van de directe inkomsten moeten worden getemperd en zijn volledig afhankelijk van de bereidheid van een buitenlandse investeerder om in de raffinaderij te investeren en daarnaast van de bereidheid om deels of helemaal de voorwaarden van de regering van Curaçao te accepteren.”

Contacten met een eventuele buitenlandse investeerder zijn nog altijd niet gelegd.
Zoals deze krant gisteren meldde adviseerde Ecorys om voor het einde van 2012 al contacten te hebben gelegd, om uiterlijk een contract met een derde partij te kunnen tekenen die 3 miljard gulden in de sterk verouderde raffinaderij zou willen investeren.
Alleen dan zal het moderniseren van de Isla kans van slagen hebben en kan sluiting voorkomen worden, zo concludeert Ecorys.
Verder concludeerde Ecorys dat de optie van upgrading omgeven is met een ‘aanzienlijke onzekerheid’, dat er ‘zeer beperkte tijd’ is om een derde partij te vinden en dat dit project ‘waarschijnlijk geen excessieve winst zal opleveren’.
Ook benadrukt het onderzoeksbureau in haar rapport dat er rekening gehouden moet worden met een ‘no bid’-uitkomst en daardoor sluiting van de raffinaderij.

,,Blijf terdege voorbereid op de reële kans dat sluiting van de raffinaderij – ondanks alles inspanningen – onvermijdelijk blijkt.”

Ecorys Rapport deel 1
by Knipselkrant Curaçao

Een Reactie op “Directe inkomsten Isla lager

  1. Philippe Maaskant

    Kan iemand uitleggen waarom de olie industrie geld zou uitgeven aan het opknappen van een oude raffinaderij als er werldwijd overcapaciteit is? Bij het aantreden van de nieuwe Shell baas lazen we:

    “Behalve met oplopende kosten krijgt de nieuwe Shell topman straks te maken met de kwestie van geld-verslindende overcapaciteit bij raffinaderijen in Europa, een gevolg van afnemende bedrijvigheid en toenemende energiebesparing.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *