30 C
Willemstad
• woensdag 24 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

‘Discussie over Camelia-Römer is nutteloos’

HomeMedia‘Discussie over Camelia-Römer is nutteloos’
Suzy Camelia-Römer
‘Discussie over Camelia-Römer is nutteloos’

WILLEMSTAD — Volgens oud-premier en voormalig politiek leider van de PNP Maria Liberia-Peters vindt er een nutteloze discussie plaats over de benoeming van Suzy Camelia-Römer in de evaluatiecommissie justitiële consensus-Rijkswetten. Volgens haar moet Camelia-Römer als een van de experts op dit gebied niet worden gedwarsboomd in haar werkzaamheden.

Na een eigen onderzoek naar de feiten zegt Liberia-Peters dat ze te weten is gekomen dat de Rijksministerraad al op 26 juni een voorstel heeft gekregen voor de benoeming van Raymond Begina tot voorzitter van de commissie en dat de minister van Justitie van Curaçao, Nelson Navarro (Pais), Camelia-Römer zou benoemen als lid van de commissie. Vervolgens heeft de Rijksministerraad op 11 juli een besluit genomen over dit voorstel, aldus Liberia-Peters. “Dus deze namen waren al drie maanden geleden bekend”, zegt ze.

Verder redeneert Liberia-Peters dat de gevolmachtigde minister Marvelyne Wiels (PS) als lid van de Rijksministerraad deel heeft moeten nemen aan de bewuste vergadering op 11 juli.

“Hierbij is het goed om te vermelden dat de gevolmachtigde minister alleen op instructies vanuit Willemstad deelneemt aan de beraadslagingen en besluiten van de Rijksministerraad. Dus dat besluit had niet genomen kunnen worden zonder de wetenschap van de eerste verantwoordelijke van de regering van Curaçao.”

Het is logisch, volgens Liberia-Peters, dat daarna de landen Aruba, St. Maarten, Nederland en Curaçao verder gingen met de voorbereidingen voor de evaluatie die moet plaatsvinden.

“Tot 29 augustus, dus een maand geleden, is het besluit van de Rijksministerraad gepubliceerd in de Staatscourant.”

Wat de oud-premier tegen de borst stuit, is dat op Curaçao drie maanden na het besluit van de Rijksministerraad een discussie is losgebarsten over de persoon Camelia-Römer en niet over de oorzaak of de inhoud van de zaak.

“De argumenten die ik nu hoor zijn emotioneel en brengen ons terug naar het referendum over ‘Si’ en ‘No’. Het trieste is dat er geen discussie plaatsvindt over de capaciteit en ervaring van een van de weinige lokale experts die we hebben op het gebied van deze uiterst gecompliceerde materie, die op basis van hun kennis en ervaring kunnen discussiëren in een commissie van een dergelijk hoog niveau.”

Liberia-Peters zegt ervan overtuigd te zijn dat de benoeming van Camelia-Römer door Navarro niets te maken heeft met persoonlijke of politieke sympathieën, maar dat de minister ervan overtuigd is dat, op basis van haar curriculum, Camelia-Römer de geschikte persoon is voor deze taak.

Dat zowel Begina als Camelia-Römer heeft deelgenomen aan het ontwerpen van de Rijkswetten vindt de oud-premier geen geldig argument, want voordat de evaluatie plaatsvindt moet een werkgroep het toetsingskader en zelfs de eventueel te stellen vragen presenteren. De evaluatie zelf moet concrete resultaten geven over het functioneren van de Rijkswetten, zegt ze.

Liberia-Peters doet een oproep om Camelia-Römer, die al in de materie zit, niet tegen te werken. Het terugdraaien van de beslissing om haar te benoemen zou ook beschamend zijn voor de regering van Curaçao, voor de minister van Justitie die de bevoegdheid heeft om te beslissen wie er in de commissie wordt benoemd, en voor de minister-president die de instructies aan de gevolmachtigde minister heeft gegeven.

Ze spreekt van een tendens sinds het verkrijgen van de autonome status op 10 oktober 2010 dat iedereen zich op het terrein van bevoegdheden van anderen bevindt en meent daar een mening over te kunnen geven. Volgens haar snakt de bevolking naar een bestuur dat correct en dynamisch handelt, in plaats van discussies en controverse die nergens toe leiden.


Hoe kan dat
?

Onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran verbaast zich erover dat de Rijksministerraad al op 11 juli een besluit heeft kunnen nemen over de voorzitter en leden van de evaluatiecommissie, terwijl de vier Justitieministers pas op 21 augustus een besluit hebben genomen over de samenstelling en criteria voor de evaluatiecommissie justitiële consensus-Rijkswetten.

“Hoe kan het dat er al mensen zijn benoemd terwijl er nog geen besluit is genomen over de samenstelling?”, vraagt hij zich af.

Verder zegt het Statenlid dat informatie waarover hij beschikt, aanduidt dat de Raad van Ministers van Curaçao geen besluit heeft genomen over de aanstelling van de voorzitter en leden voor de commissie.

“Hoe kan de gevolmachtigde minister instructies hebben gekregen voordat de Raad van Ministers een besluit heeft genomen over wie voor te dragen in de commissie, voordat de commissie voorevaluatie justitiële consensus-Rijkswetten haar werk heeft geconcludeerd en voordat de vier Justitieministers van het Koninkrijk een besluit hebben genomen over de samenstelling van de evaluatiecommissie”, aldus Sulvaran.

Afgelopen dinsdag werd dit onderwerp aangehouden op voorstel van de politiek leider van de PNP, Humphrey Davelaar, tijdens de wekelijkse bespreking van de politiek leiders in de coalitie. Davelaar vroeg om eerst alle relevante documenten op te sturen voordat de leiders dit onderwerp bespreken.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties