DL | Reisorganisaties ‘vluchten’ naar het belastingparadijs

Frans Dreissen | De Limburger

Voorbeeld BCD Groep (Fentener van Vlissingen), bekend van vliegwinkel.nl en cheaptickets.nl, wordt bestuurd door trustkantoor Boron Trust op Curacao

Nederland is een lucratieve sluis voor belastingontwijking. Een fiscale draaischijf voor buitenlandse bedrijven. Maar ook Nederlandse en zelfs Limburgse bedrijven kunnen er wat van. Om zich enigszins staande te kunnen houden in de tarievenoorlog, hebben diverse reisorganisaties hun toevlucht gezocht tot bijvoorbeeld Zwitserland en Curaçao.

Winstbelasting
Reizen tegen dumpprijzen. Touroperators beconcurreren elkaar op leven en dood. De markt van busondernemers in Limburg is in de loop der jaren flink uitgedund. De een heeft gecapituleerd, een ander richt zich op een ander marktsegment. En bijvoorbeeld een onderneming als Slangen Reizen, kiest voor de Zwitserlandroute om iets van marge te behouden. Met een hoofdzetel in Eich kan fors belasting worden bespaard. De winstbelasting in Nederland bedraagt 25 procent. Die in Zwitserland, afhankelijk van het lokale regime, tussen de 8 en 11 procent. Gevraagd naar een toelichting, wil Slangen Reizen niet reageren.

Zürich en Cuaraçao
Het verplaatsen van winst en vermogen naar het buitenland is niet illegaal. Maar dit soort constructies komt wel steeds vaker onder het vergrootglas te liggen. Belastingontwijking door multinationals wordt al helemaal niet meer gepruimd. Ook een grote jongen als Sunweb Group (Gogo, Beachmasters, Bizztravel en meer) heeft zijn toevlucht gezocht tot Zwitserland (Zürich). BCD Group (onder meer cheaptickets, vliegwinkel.nl) bijvoorbeeld zit op Curaçao.

Onder druk
“De Limburgse touringcarbranche staat fors onder druk”, constateert Peter van der Velden, directeur van C&O Travel in Kerkrade. Hij stapte in 1989 in en debuteerde met zestig busreizen naar het Rolling Stones-concert in Keulen. “Ik heb vijftien jaar lang concertreizen aangeboden, ben doorgegroeid met bedrijfsuitjes en weekendjes Parijs, Londen, Berlijn. Ik heb gouden tijden gekend.”

Maar met de komst van grote landelijke partijen naar de provincie, prijsvechters als Bolderman, Effeweg en Peter Langhout, was de liefde snel voorbij. “Zij maken winst op basis van grote volumes. Daar kun je als ‘kleintje’ niet tegenop, zowel niet qua prijs als advertentiekosten.”

Goedkoop
Daarbij komt dat het grote publiek steeds vaker kiest voor de laagste prijs. De mindere kwaliteit wordt meestal op de koop toegenomen. Zie ook de luchtvaart, de kledingsector en het lageprijsassortiment in detailhandel. “De massa gaat voor het goedkope”, zegt Peter van der Velden. “Maar dan moet je ook niet klagen dat je met een vierdaagse reis naar Praag ergens ver buiten het centrum in een hotel wordt gedropt.”

Kwaliteit
Peter van der Velden doet niet mee met dat prijsstunten. Integendeel. Hij heeft zich met C&O gespecialiseerd. “Bestond het pakket vroeger uit zo’n 90 procent busreizen, nu is dat nog maar 10 procent. Maar dan wel gebaseerd op kwaliteit. Een gekwalificeerde chauffeur, zitplaats met voldoende beenruimte, goede hotels en veel excursies inclusief. Kwaliteit heeft uiteraard wel zijn prijs. Daarnaast ben ik zo’n zeven, acht jaar geleden begonnen met cruises. En die markt groeit momenteel stevig.”

Wie zich onderscheidt heeft toekomst, beweert Van der Velden. Hij neemt het de ondernemers niet kwalijk dat ze fiscaal creatief zijn; zich vestigen over de grens. Ze moeten wel. Om te kunnen blijven wedijveren. Om zo nodig ook hun concurrenten te kunnen overnemen. “De reisbranche wordt gedomineerd door inmiddels zeer grote marktpartijen.”

De slag om de consument woedt in alle hevigheid. En met de uitbreiding van Flixbus in Limburg wordt de tarievenoorlog alleen maar feller. “Het kleine familiebedrijf kan alleen maar overleven door zich te onderscheiden met een excellente service. Het internet staat al vol genoeg met klachten over de reisgiganten.”

Voorbeeld BCD Groep (Fentener van Vlissingen), bekend van vliegwinkel.nl en cheaptickets.nl, wordt bestuurd door trustkantoor Boron Trust op Curacao

Bron: DeLimburger

Een Reactie op “DL | Reisorganisaties ‘vluchten’ naar het belastingparadijs

  1. Saillant detail dat je het laatste jaar merkt dat Curacao een ‘prijsvechtersplek’ wordt, het publiek is niet – om het netjes te verwoorden – je-van-het!
    Het doet mij erg denken aan Benidorm, rond de 80er jaren, maar goed, het brengt geld in het laatje, and that’s what it’s all about, right-::)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *