28 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

DM | Ex-Miss België Daisy Van Cauwenbergh riskeert jaar cel met uitstel

HomeMediaDM | Ex-Miss België Daisy Van Cauwenbergh riskeert jaar cel met uitstel

bedrijven systematisch leeggezogen; geld naar Curacaose vennootschappen

Ex-Miss België Daisy Van Cauwenberghen haar echtgenoot Johannes ‘Huub’ Fijen Kos

Het Brusselse parket heeft een gevangenisstraf van 1 jaar met uitstel gevorderd tegen ex-Miss België Daisy Van Cauwenbergh en een celstraf van 2 jaar met uitstel tegen haar echtgenoot Johannes ‘Huub’ Fijen.

De twee werden vervolgd voor valsheid in geschrifte, gebruik van valse stukken, witwassen en kunstmatig krediet. Hun advocaat vroeg de vrijspraak voor alle tenlasteleggingen. Het vonnis valt op 25 november.

Meneer Fijen beschouwde de RSZ en BTW als een soort privé-bank en gebruikte dat geld om andere zaken te financieren

Parket

De Bijzondere Belastingsinspectie legde in 2007 klacht neer tegen het echtpaar Fijen-Van Cauwenbergh nadat de BBI getipt was door enkele ex-werknemers van de vennootschappen van het koppel. Het echtpaar Fijen-Van Cauwenbergh was immers verantwoordelijk voor verschillende bedrijfjes, onder meer vier IT-bedrijfjes in Zaventem: Computer Services Solutions (CSS), Telco Consultants, Utchi Consults en System Integration. Enkel CSS en Telco hadden personeel in dienst, respectievelijk zestig en zesendertig mensen. De klacht van de BBI maakte melding van allerlei voordelen die door de vennootschappen aan het echtpaar werden toegekend, waarbij niet alleen de verschuldigde belasting werd ontdoken, maar waarbij eveneens de schuldeisers werden benadeeld.

Volgens het parket werden enkele van die bedrijfjes systematisch leeggezogen en werd het geld naar andere vennootschappen van het koppel versluisd. Zo zou Daisy Van Cauwenbergh geld uit één van de vennootschappen gebruikt hebben om een woningkrediet versneld af te betalen. Een andere venootschap van Fijen, gevestigd op Curaçao, zou dan weer ten onrechte diensten hebben aangerekend aan de Belgische vennootschappen. Dat geld werd vervolgens doorgestort naar een rekening in het Groot-Hertogdom Luxemburg die door Daisy Van Cauwenbergh zou gebruikt zijn om haar kredietkaarten te spekken.

Daarnaast liet Fijen de schulden van twee van zijn bedrijfjes, CSS en Telco, bij de RSZ, BTW en fiscus torenhoog oplopen. Volgens de curator van beide faillissementen hadden twee bedrijven samen een schuld van 4,7 miljoen euro bij die publieke schuldeisers, en moest het Fonds tot vergoeding van de in geval van Sluiting van Ondernemingen ontslagen werknemers (FSO), dat als taak heeft de werknemers te vergoeden die getroffen zijn door de sluiting van hun onderneming, tussenkomen voor een totaal bedrag van 2,3 miljoen euro.

“Meneer Fijen beschouwde de RSZ en BTW als een soort privé-bank en gebruikte dat geld om andere zaken te financieren”, klonk het bij het parket dat naast de celstraffen voor Fijen en Van Cauwenbergh ook een beroepsverbod voor beiden vroeg, alsook een boete voor de managementsvennootschap van Johannes Fijen, de NV JHS. Het koppel werd oorspronkelijk ook vervolgd voor fiscale fraude maar die tenlastelegging vervalt omdat er na akkoord een administratieve boete betaald werd aan de fiscus.

Volgens meester Hans Symoens, de advocaat van het echtpaar Fijen-Van Cauwenbergh maakt de betaling van die boete elke strafrechtelijke vervolging onmogelijk. De hele constructie rond de vennootschap in Curaçao zou immers mee deel hebben uitgemaakt van het akkoord dat het koppel met de BBI afsloot. Bovendien zou er geen sprake geweest zijn van valse facturen maar leverde dat bedrijf reële diensten, die ook betaald werden. De bedragen die aan de Curaçaose vennootschap betaald werden, waren ook relatief klein, aldus nog de advocaat.

Verder betwistte de verdediging niet dat de Belgische vennootschappen van het koppel hoge schulden had bij de RSZ en BTW. “Maar dat geld werd niet gebruikt om andere zaken te financieren”, pleitte de advocaat. “Nadat enkele voormalige partners van meneer Fijen een eigen bedrijf hadden opgericht en personeel en klanten hadden afgesnoept, kwamen zijn bedrijven in financiële problemen. Hij heeft die, in overleg met de RSZ en de BTW-administratie proberen oplossen mist afbetalingsplannen maar dat is niet gelukt.”

Mensenhandel
Het koppel Fijen-Van Cauwenbergh wordt door het arbeidsauditoraat Halle-Vilvoorde ook nog vervolgd voor mensenhandel en illegale tewerkstelling omdat ze een illegaal Thais koppel in het zwart aan het werk zouden gezet hebben in hun villa in Wemmel. Het arbeidsauditoraat vroeg om die zaak samen met het financiële dossier te behandelen. Gaat de rechtbank daarmee akkoord, dan wordt het mensenhandeldossier eind januari behandeld en volgt er nadien een gezamenlijk vonnis over beide dossiers. Zoniet, dan zal de rechtbank voorlopig enkel een vonnis vellen over het financiële dossier. Dat zou dan op 25 november gebeuren.

Bron: DeMorgen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties