DNB mag trustdirecteur uitsluiten

Centrale-Bank-van-Curaçao-en-Sint-Maarten-CBCS

Na verzinsels en aanvaring met Centrale Bank op Curaçao heeft de rechtbank bepaald dat De Nederlandse Bank een trustdirecteur mag uitsluiten


Willemstad – De Centrale Bank van Nederland, De Nederlandsche Bank (DNB), heeft van de rechter een omstreden bestuurder van een Antilliaans trustkantoor mogen uitsluiten van beleidsbepalende functies in de financiële wereld. Dat blijkt uit juridische stukken in handen van RTL Z.

 

 

Advertentie


De bestuurder verzweeg conflicten met een financiële toezichthouder en gaf zich ten onrechte uit als persoonlijk adviseur van wijlen Wim Duisenberg.

De 63-jarige jurist was jarenlang bestuurder van een trustkantoor in de Antillen. Het bedrijf kwam na 2008 in aanvaring met de Bank van de Nederlandse Antillen (BNA), thans de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS), omdat het geen toezichtbijdrage betaalde en niet aan de rapportageplicht voldeed. Na enkele onbetaalde boetes trok de CBCS in 2010 de vergunning van het trustkantoor in.

RTL Z vermeldt niet om welke bestuurder het gaat en evenmin welke trustkantoor. Een jaar later diende een nieuw Nederlands trustbedrijf, waarvan de man beoogd bestuurder was, een vergunningaanvraag in bij DNB. In die aanvraag verzweeg de bestuurder zijn conflict met de Antilliaanse toezichthouder.

Ook sloot hij een overdreven curriculum vitae bij. Zo beweerde de bestuurder in zijn cv ‘general council’ te zijn geweest van DNB, ofwel hoofd juridische zaken. Daarna zou hij een vergelijkbare functie hebben vervuld bij de CBCS. In werkelijkheid werkte hij in het verleden wel voor de centrale banken, maar vervulde hij nooit dergelijke zware juridische functies.

Ook beweerde de bestuurder ten onrechte ‘persoonlijk adviseur’ te zijn geweest van Duisenberg, oud-president van DNB en de Europese Centrale Bank (ECB). Op basis van de aanvraag en een gesprek oordeelde DNB vervolgens dat de man niet betrouwbaar genoeg was om bestuurder te worden van het trustbedrijf in oprichting.

Ook dwong DNB hem af te treden als ‘beleidsbepalende functionaris’ bij een ander Nederlands trustkantoor waar hij al bestuurder was. Aldus RTL Z. De uitgesloten bestuurder liet het er niet bij zitten en stapte naar de rechter. Daar stelde hij niet te hebben geweten dat hij zijn conflicten met de Antilliaanse toezichthouder had moeten melden in de aanvraag. Daarnaast probeerde hij begrip te kweken. Volgens hem zouden de verhoudingen met de Antilliaanse centrale bank zijn verstoord, nadat deze een vergunning had afgegeven aan twee ex-werknemers, die door hem wegens malversaties waren ontslagen.

Ook wees hij erop dat een lokale rechtbank in 2012 oordeelde dat de vergunning van het Antilliaanse trustkantoor ten onrechte was ingetrokken. Zijn overdreven cv schreef hij toe aan de haastige indiening van de vergunningaanvraag. Voor de rechter eiste de man dat hij weer beleidsbepalende functies bij financiële ondernemingen mag vervullen en een schadevergoeding.

Maar de rechtbank Rotterdam gaf DNB vorig jaar gelijk. Inmiddels heeft de man ook zijn hoger beroep verloren. Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBB) oordeelde onlangs dat de centrale bank hem terecht uit zijn functie heeft gezet, mede omdat er ten aanzien van invloedrijke personen bij trustkantoren er geen twijfel mag bestaan over hun betrouwbaarheid.

De bestuurder onthoudt zich van commentaar, eindigt RTL Z het bericht dat op haar site staat.

Bron: Antilliaans Dagblad

Advertentie

back home

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *