Docenten Mgr. Zwijssen College voelen zich onveilig

WILLEMSTAD — Docenten van het Mgr. Zwijssen College hebben vanochtend het werk neergelegd. Het werkklimaat is volgens de docenten onveilig. Het aantal incidenten met leerlingen en ouders loopt volgens hen uit de hand. Vanochtend klopte het docentenkorps voor hulp aan bij de arbodienst en het Rooms-Katholiek Centraal Schoolbestuur (RKSC). De lessen gingen daardoor vanochtend niet door.

De docenten voelen zich bedreigd en machteloos. “De kinderen zijn onhandelbaar. Ook de ouders stellen zich agressief op en komen verhaal halen”, zegt een docent. Afgelopen vrijdag raakte het geduld van het personeel op. De directie was twee dagen vrij en daar hebben de leerlingen misbruik van gemaakt. Op het schoolplein ontstonden er verschillende vechtpartijen. Bij sommige vloeide er zelfs bloed. Toen een lid van het ondersteunend onderwijspersoneel de vechters uit elkaar probeerde te halen, struikelde hij over zijn enkels. Ook moest hij een paar klappen in zijn rug incasseren. Vanochtend was hij bij de Taamskliniek om röntgenfoto’s van zijn verwondingen te laten nemen. “Maar dat was nog niet alles”, zegt een docent. “Toen de vechtende scholieren naar binnen in het kantoor werden gebracht, gooide een leerling een rotje door het raam. Zelf kreeg ik vorige week met een agressieve ouder te maken. Haar dochter sloeg scheldwoorden uit, ik hield haar vast en vervolgens legde zij de situatie anders uit. Volgens haar zou ik haar hebben geslagen. Dat was helemaal niet het geval. De ouder dreigde haar man op me af te sturen om me in elkaar te slaan”, zegt een uitgebluste docent. “Wat voor zin heeft het om les te geven als we ons niet veilig voelen?”

De docenten willen dat de raddraaiers strenger worden aangepakt. Ook willen ze bewaking. Op lange termijn moet het onderwijsstructuur gewijzigd worden. Het Zwijssen College is een vsbo-school, dat is een samenvoeging van het vroegere LTS, BVO en Mavo. De meeste docenten zijn ervan overtuigd dat de basisvorming een flop is. De leerniveaus verschillen sterk, maar in het vsbo zitten deze leerlingen bij elkaar in de klas. De filosofie is dat de sterkere leerling de zwakkere optilt, maar in de praktijk ervaren zij het omgekeerde. De zwakkere scholieren komen moeilijk mee en verstoren daardoor de les. Uit angst om niet buiten de groep gesloten te worden, lopen de andere leerlingen mee. De docenten verlangen naar een schoolsysteem waarbij deze groepen gescheiden les krijgen.

 

Vandalisme

Ook beklagen de docenten over de grootte van de klassen. In sommige klassen zitten 30 tot 32 leerlingen. Dat moet vanwege het V&V-stelsel. De school krijgt geen subsidie voor klassen kleiner dan 28. Ook de leeromgeving is deprimerend. De meeste ramen op het Zwijssen College zijn kapot. Verder hebben leerlingen onlangs het meubilair vernield. De docenten hebben eerder de onbeschoftheid van de leerlingen bij het RKCS en de arbodienst aangekaart. Vorig schooljaar stuurde het personeel een brandbrief naar het schoolbestuur. Er werd toen besloten om een crisisteam in het leven te roepen. Het crisisteam bestond uit docenten, een vsbo-functionaris van het schoolbestuur, een lid van de arbodienst, een psycholoog, een vertegenwoordiger van SGE en een politieagent. Doel was om met een plan van aanpak te komen om de sfeer op school te veranderen. Uiteindelijk bloedde het crisisteam dood. Het team heeft enkele keren vergaderd. Daarna stopten de bijeenkomsten. Tevens zou er een healingsessie georganiseerd worden. Daar zouden de docenten de traumatische gebeurtenissen onder begeleiding van een psycholoog verwerken. Deze healingsessie heeft nooit plaatsgevonden.

Steeds meer docenten hebben om een overplaatsing gevraagd. Ook de natuur- en scheikundedocent. “Als ik geen overplaatsing krijg dan ziet het ernaar uit dat dit mijn laatste maanden in het onderwijs worden. Dan houd ik het voor gezien”, zegt hij.

Morgen gaan de docenten weer aan het werk. Het schoolbestuur heeft vanochtend enkele toezeggingen gedaan. De school krijgt een bewaker. Lastige leerlingen worden zwaarder gestraft. Ook zullen er drugstesten worden uitgevoerd bij leerlingen waarvan het vermoeden bestaat dat ze verdovende middelen gebruiken. Ouders die herrie schoppen worden ook op het matje geroepen. “Maar ook het schoolbestuur is machteloos”, zegt een docent. Curaçao kent geen middelbare school voor moeilijk opvoedbare kinderen. Daar heeft het eiland wel behoefte aan, maar zonder extra subsidie kan het schoolbestuur dit niet aanbieden. Ook kan het schoolbestuur niets doen aan de grootte van de klassen. Alleen AGO-scholen, scholen voor moeilijk lerende kinderen, mogen onder de 28 norm. “Maar dat is het Zwijssen College niet”, aldus een docent.

Uit angst voor represailles willen de docenten niet met naam in de krant. Ook was het RKCS niet voor commentaar bereikbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *