29 C
Willemstad
• donderdag 18 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

DolfijnFM | Centrum supermarkt in verlegenheid

HomeMediaDolfijnFM | Centrum supermarkt in verlegenheid
Centrum heeft de oude producten nu uit de winkel gehaald | Extra

Centrum Supermarkt is in verlegenheid gebracht door een controle van Economische Zaken. Die vond in de vriezer een groot aantal producten over datum.

Ook verkocht de supermarkt diepvriesproducten die helemaal geen datum hadden. Opmerkelijk was dat de problemen zich beperkten tot één vriezer. De rest van alle houdbaarheidsproducten in de winkel waren okay. Centrum heeft de oude producten nu uit de winkel gehaald

Bron: DolfijnFM

18 reacties

  1. Dit hoeft ook niet omdat die producten niet op Curaçao wordt geproduceerd. De productiebedrijf moet die sticker met prijs en vervaldatum direct plakken bij verpakking.

  2. @Joep Meloen: de tang is op Curacao niet te koop. Echter deze tang is hier wel leverbaar.
    Heel eenvoudig: klik op
    http://www.grafilabel.nl/prijstangen/1670267/prijstang-aanbiedingen/sato-kendo-26-8-incl-15-000-etiketten-bedrukt-t-h-t-
    Betaal via internet en laat hem leveren bij het postkantoor op het Waaigat of Santa Rosaweg.
    Paar tientjes invoerrechten en je hebt een eenvoudige stickertang met “ten minste houdbaar tot” stickers en een variabele datum, inclusief 15.000 diepvriesgeschikte stickers voor nog geen ANG 200,-.

    Dat is iets meer dan 1 guldencent per sticker.

  3. La Stiwz,

    Helaas, voor diepvries of gekoelde producten is het niet zo simpel. De stickers die je daar voor nodig hebt zijn niet te koop op dit eiland. Uiteraard is ook de bijbehorende tang er dus niet.
    Bovendien moet er nog veel meer informatie op de sticker en dat zit allemaal niet op die tang.
    Je kunt het natuurlijk met een laserprinter doen, maar dan kun je daarna sticker voor sticker er met de hand op gaan doen.

    Zag vandaag in AH ook weer een lokaal product, zal niet zeggen welk bedrijf, waar ook geen THT datum op stond.

  4. Er is wel verschil tussen THT (=ten minste houdbaar tot) en TGT= te gebruiken tot.
    THT wordt gebruikt voor levensmiddelen die niet snel bederven en kunnen na die datum nog genuttigd worden.
    TGT wordt gebruikt voor verse producten en moeten na het verstrijken van de datum vernietigd worden.
    Op vlees en melkproducten heb je dus te maken met de TGT datum!!!!!!!

  5. Producten over datum zijn nog goed voor consumptie als die vervaldatum niet ver geleden was m.u.v zuivelproducten. Maar deze producten mogen nooit verkocht worden.

    In Nederland wordt producten waarbij de houdbaarheidsdatum dreig te vervallen aan voedselbanken geschonken.

  6. Bij Dricoma kunnen alle mensen en bedrijven met vries of koel lading deze in een afgesloten gekoelde ruimte uitladen-niemand anders doet dat-en vandaar kan het ook voor hun in MIN 20C worden opgeslagen(ook weer de enigste op het eiland die zo zwaar kan vriezen) of gekoel tot de gewenste temperatuur-groente of fruit eveneens.
    Het is allemaal op Curacao aanwezig maar veel bedrijven laden bevroren goederen -tegen de wettelijke regels in_ uit in de snikhete zon.
    Geen controle is het probleem-en dit gebeurd dagelijks.

  7. Joep zegt: “…Een investering van 10,000 NAF voor 1 datum sticker is niet op te brengen…”

    De investering is nog geen 200 gulden voor een eenvoudige datumtang.

  8. Klopt, velen nemen de ‘cold chain’ totaal niet serieus.
    EWT is een paar jaar geleden begonnen met het introduceren van de ‘cold chain’ in hun bedrijf. Zij hebben gekoeld transport aangeschaft en leveren de producten nu op de juiste temperatuur bij de klant af.
    Een bedrijf dat het niet zo nauw neemt is bv Lovers. Alle melk, juices gaat in gekoeld transport tot bij de klant………………alwaar de deur wagenwijd opengaat, de koeling wordt uitgezet (is immers voor het personeel te koud om in te werken, zo vinden zij zelf) en pas wanneer ze weer wegrijden gaan de deuren dicht en de koeling weer aan.
    Daar is dus duidelijk de ‘cold chain’ doorbroken met alle gevolgen vandien.

    En wie voor de gein eens naar Koningsdag gaat ziet zaken die helemaal het daglicht niet kunnen verdragen. Soms staan dozen met hamburgers de hele dag in de blakende zon opgestapeld naast de BBQ. Maar totaal niemand maakt zich daar druk over.
    Of wat te denken van de vele Truk di Pans waar de schoonmaakste de laatste 100 jaar voorbij aan is gelopen ? Dan mogen ze wellicht vers vlees serveren, maar de bacteriën die daar rondzwermen maken je alsnog ziek. En als het niet de bacteriën op de apparatuur is dan zitten ze wel op het personeel die ook niet al teveel hebben begrepen van voedselveiligheid.

  9. Het is goed dat er wordt gekeken naar houdbaarheidsdata, maar ook op Curacao zal het debat over de THT datum moeten worden gevoerd.
    De THT datum is namelijk niet de datum tot wanneer het product nog eetbaar is. Sommigen hebben het idee dat na de THT datum het product bedorven is.

    Wie echter even gaat zoeken naar de achtergrond van de THT datum zal al snel vinden dat het de datum is tot waarop de producent de kwaliteit garandeert. Oftewel de producent vindt een bepaalde verlaging van de kwaliteit (lees: verminderde smaak) nog acceptabel, omdat het product nog altijd smaakt of eruit ziet zoals de producent dat in gedachten had. Echter, producten verliezen nu eenmaal smaak wanneer ze ouder worden, dus bepaalt de producent zelf tot wanneer het product houdbaar is oftewel tot wanneer de gewenste kwaliteit wordt gegarandeerd.

    Dat heeft dus op zich niets te maken met het bederven van het product. Zo zal bv gebottled water, zout, suiker, cacao etc, mits goed verpakt, niet bederven, maar toch eisen met name de VS en de EU dat er een datum op moet. Gevolg ? Er wordt enorm veel voedsel weggegooid waar eigenlijk niets mis mee is.
    Recentelijk is dan ook de discussie losgebarsten in de VS over deze THT datum. Men heeft berekend dat de hoeveelheid weggegooid en vernietigd voedsel absurd hoog is. Vaak bleek er absoluut niets aan de hand te zijn men de producten, maar ze moesten simpelweg worden vernietigd vanwege de bureaucratische regels.
    Het voorstel is dan ook om deze datum niet langer te plaatsen op goederen die niet binnen de, door de overheid, gestelde maximum termijn kunnen bederven. Ook in de EU wordt deze discussie nu gevoerd.

    V.w.b. het niet vermelden van een datum op lokaal geproduceerde producten is de verklaring vaak doodsimpel. Voor een kleine producent is de vereiste verpakkingsapparatuur absoluut onbetaalbaar. Een investering van 10,000 NAF voor 1 datum sticker is niet op te brengen. Er is al eens voorgesteld aan MEO om zo’n machine door MEO te laten kopen, waarna alle kleine producenten daar de stickers kunnen komen maken. Helaas is er geen antwoord van MEO gekomen.
    Dus rest er niets anders dan het met de hand te doen, maar dat heeft weer andere consequenties. Gevolg ? Veel producenten zetten er geen datum op, hun productie is zo kleinschalig dat de producten vaak binnen een week al zijn geconsumeerd en dat valt ruim binnen de maximale termijn van soms wel 1 jaar.
    Oftewel, ook de kranten zouden er goed aan doen om niet zomaar zaken rond te bazuinen zonder navraag te doen over de achtergronden. Het leidt tot stemmingmakerij en kan zeer negatief zijn voor de al zeer fragiele Curacaose bedrijfjes. Gisteren werd bekend dat slechts 30 % van de kleine bedrijfjes vorig jaar winst heeft gedraaid. De rest draait verlies en vaak houdt het in dat de eigenaar geen inkomen heeft. Het bedrijf om administratieve regels om zeep helpen gaat niemand verder helpen, mee uitkijken dus.

    Tip 1
    Wanneer je een pak melk tegenkomt dat tegen de THT datum aanzit………..gewoon kopen en thuis de melk even naar 85 graden Celsius brengen. Daarna in de vriezer zetten, zodat het binnen 4 uur weer terug is naar 4 graden. Je hebt dan de melk weer opnieuw gepasteurizeerd en deze is daardoor, mits goed verpakt, weer lang genoeg houdbaar om veilig te consumeren. Weggooien kan altijd nog, maar als het niet nodig is moeten we dat ook niet doen.

    Tip 2
    Velen hebben thuis een diepvries. Nu kunnen we vandaag de hele vriezer leeg gaan halen en alles weggooien wat over datum is. Beter is echter de temperatuur van de vriezer te controleren. Is deze -28 Celsius of lager dan hoef je niet bang te zijn. De temperatuur is zo laag dat de ontwikkeling van bacteriën vrijwel geheel tot stilstand is gekomen. Ook het verlies aan kwaliteit ligt dan stil (vochtverlies, smaakverlies) en dat houdt dus in dat het product in feite zonder probleem extreem lange tijd kan worden bewaard.
    Koop je dus een aanbieding vanwege de THT datum ? Gooi het in de diepvries op -28 Celsius en je kunt het zonder probleem over 3 maanden nog consumeren.

    Ergo, wordt een bewuste consument en leer de achtergronden kennen van de diverse data die op de verpakkingen staan.
    Dat producten ruim voor de THT datum al bedorven kunnen zijn is namelijk ook bekend. Er zijn genoeg voorbeelden van producten, welke hier op Curacao bij 33 graden Celsius in de verpakking opgeslagen zijn geweest, maar welke reeds totaal zijn bedorven……………als gevolg van de veel te hoge temperatuur.

  10. Probleem is ook dat veel gekoelde/bevroren producten eerst een paar buiten of binnen staan te wachten tot ze in de koeling/diepvries worden gelegd.
    Niet alleen een probleem van Centrum. Ook bij ex AH zure melk gekregen die niet over datum was.

  11. Ooit bij Centrum in goed vertrouwen een afgeprijsde reep chocola gekocht.
    Nietsvermoedend een stuk in mijn mond gestopt. Ik keek naar de aangebroken reep: de maden kropen eruit ! Houdbaarheidsdatum was meer dan een half verstreken! Dat had vernietigd moeten worden maar nee, Centrum legt het in de bak met afgeprijsde artikelen !

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties