29 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

DolfijnFM | Guangdong Zhenrong wil nieuwbouw

HomeMediaDolfijnFM | Guangdong Zhenrong wil nieuwbouw
Guangdong Zhenrong wil nieuwbouw op Bullenbaai

Guangdong Zhenrong wil de oude raffinaderij op het Isla terrein niet overnemen. In plaats daarvan wil het Chinese bedrijf een nieuwe raffinaderij bouwen bij Bullenbaai.

Daarmee komen ze tegenover regering en parlement te staan, die voorkeur hebben voor modernisering van de oude raffinaderij. Haalbaarheidsstudies over beide locaties moeten duidelijk maken wat het beste is.

Bron: DolfijnFM

21 reacties

  1. De Chinezen hebben miljarden geleend aan Venezuela. Om dat terug te krijgen moet er veel Venezolaanse olie worden geraffineerd. Dat kan maar in een paar raffinaderijen in de wereld, waaronder enkele krakkemikkige, slecht onderhouden in Venezuela zelf. Dus hebben de Chinezen veel baat bij een goed werkende raffinaderij dichtbij Venezuela en liggend in een politiek stabiel land: Curacao dus. Als ze daarnaast beslag kunnen leggen op een logistiek-economisch interessant gebied als Bullenbaai (via een concessie van maar liefst veertig jaar!), zijn ze spinnend tevreden. Maar wat schiet Curacao er mee op? Kijk wat China in tal van Afrikaanse landen heeft gedaan. Curacao heeft helemaal geen raffinaderij nodig. De bijdrage aan de lokale economie is bijzonder klein en er zijn voor het gebied rond het Schottegat tal van meer winstgevende en schone projecten. Het is te hopen dat deze regering daar oog voor heeft en ook een einde maakt aan de zelfverrijking van tal van (oud) politici.

  2. Kennelijk gaan alle schrijvers er van uit dat Curacao niet zonder raffinaderij kan. De oude glorie van weleer, moet worden hersteld. Dat komt nooit meer terug. De meeste eilanden hebben niet zo’n vieze fabriek en toch rijden daar auto’s.
    Een andere misvatting is dat het toerisme gewoon blijft groeien als je een raffinaderij op het strand zet. Het is een kwestie van kiezen voor de toekomst. En daar is Curacao niet erg bedreven in.
    Olie is een verdwijnend product. China is bezig met het koloniseren van de wereld. Na Afrika is nu Zuid Amerika aan de beurt.
    Dat de keuze voor nieuwbouw van een raffinaderij op Bullenbaai valt is niet vreemd. Prima plek om een gas-terminal te plaatsen. Steeds meer schepen varen op LNG, dat is de toekomst. Hopelijk ketst de liefde voor de Chinezen af en kiest Curacao voor een hoogwaardige toeristische functie met de nadruk op de kwaliteiten die haar natuur te bieden heeft. Een fijne en unieke plek om te vertoeven onder de Caribische zon. Een zon die meer te bieden heeft dan 100 oliefabrieken. Wedden dat daar ook Amerikanen op af komen?

  3. Er is al jaren een overproducctie van olie, waardoor de prijzen laag blijven. De vraag blijft achter, door o.a. zonne-, wind-, geo en bio-energie. Voor welke markt bouw je die raffinaderij? En, wie betaalt ontmanteling en schoon opleveren oude raffinaderij?

  4. Marlon, wij woonden daar bij wat nu de moskee is en daar gold hetzelfde: af en toe.
    Gelukkig dat Buena Vista er ook niet zoveel last van had. Langs de Schottegatweg naar school rijdend had ik dat nooit kunnen raden.
    Maar je krijgt het idee.

  5. Dikke deur, ik brn opgegroeud in buena vista / santa maria.
    Wij hadden bijna nooit last van de rook vsn isla.
    Alleen af en tie als de wind draaide.

    Je bedoelde marchens, wishi etc.

    Anyway. Hopelijk komt alles bij mekaar:
    1: een nieuwe raffinaderij met veel nieuwe banen
    2: grond bij isla wordt schoongemaakt er wordt er veel real estate gebouwd
    3: pijpleiding van venezuela naar Cur
    4: lng terminal
    5: energie wordt goedkoper
    6: Gerrit Schotte gaat na zijn tijdje in het gevang een conuco beginnen met konijnen, , leguanen, totekis, kakkerlakken, hagedissen, etc . En hopelijk horen wij niets meer van hem net als doña nadie Wiels.
    Schotte gaat na zijn tijdje in het gevang ook mee doen met de gay parade in amsterdam

  6. @Joep Meloen. Men ook via Hato vlaktes aanvliegen. En Grote Berg heeft al veel vliegverkoor. Iets meer naar links of rechts is geen probleem.

  7. Brian S,

    De area’s rondom een vliegveld zijn nauwkeurig vastgelegd. Alle hoogtes zijn gelimiteerd en ook de aanvliegroutes hebben hun eisen. Deze locatie van Bullenbaai zal in de aanvliegroute liggen en zal daardoor forse beperkingen op gaan leveren. Je mag immers niet over de raffinaderij vliegen of er uberhaupt in de buurt komen. En al helemaal niet wanneer er LNG wordt gebruikt.

    Enri,

    Normaal staat de wind inderdaad richting de zee, maar we weten allemaal dat de wind soms sterk is, soms zwak. Dan komt de wind uit 080, de volgende dag uit 130 of nog zuidelijker. Hoe dan ook, de wijken op Bandabou gaan op gezette tijden overlast krijgen van deze rook. Lijkt me niet echt jofel voor de ontwikkeling van die kant van het eiland.

  8. @Joep Meloen, Nu hebben de mensen van Wishi er last van!
    Het zal toch op zee waaien!
    @ffp, Vliegtuigen kunnen ook anders vliegen dus dat is geen probleem!

  9. O Joep, alleen de bewoners van Coral Estate Oost zouden wel eens last kunnen krijgen (afhankelijk van waar precies dat ding komt, wat niemand weet).
    Nou ja, of je nou op BlueBay (waar je nu zuur bent) of Coral Estate woont, geld genoeg om je biezen te pakken? Nee, dat meen ik niet. Maar wel meer dan de bewoners van Buena Vista t/m Wishi.

  10. Achteraf gezien is de eerste intentie om 10 miljard investering te doen door GZE in rook opgegaan. Het zou me niks verbazen dat GZE al hun initiële berekeningen hebben laten doen om, nu blijkbaar de voorkeur te geven aan nieuwbouw inplaats van upgrading van de huidige raffinaderij. Heeft het überhaupt zin om alsnog die haalbaarheidsstudies te doen om te zien wat voordeliger is? Want de GZE heeft al aangegeven wat hun voorkeur ligt en dat is niet te willen investeren in upgrading!

  11. @Tinus Trotyl @Marlon. Rond 2010 hoorden we 500 millioen, tel daar inflatie bij op en het wordt 750 millioen. Maar daar komt het schoonmaken van de grond (volgens mij onmogelijk) nog bij.
    @Lionfish, omdat het grondwater alleen maar totaal vervuild kan zijn komt het Schottegat nooit goed.
    @ Joep Meloen, de wind staat daar van het eiland af. Wat dat betreft is het een gunstiger locatie dan de huidige.

  12. Ffp schrijft:
    Laat het onderhandelen over aan specialisten van de regering met adviezen van Nederland en niet met omkoopbare MDTP

    Ik schrijf: 150% gelijk. Hopelijkdoet men dat ook.

  13. één lekkage en wow, bye, bye Curaçao. alle stranden aan de Zuidkust aangetast.
    Nog niet te spreken over aanvliegroute, opruimen ISLA, enz. We moeten beginnen met de ponentie dat de Chnezen moeten willen wat Curaçao wil en niet andersom. Laat het onderhandelen over aan specialisten van de regering met adviezen van Nederland en niet met omkoopbare MDTP.

  14. Wat zegt Tinus 3 miljoen?
    Of bedoel je 3 miljard.

    Wel raar da men een nieuwe raffinaderij wilt bouwen.
    Wel moet ik zeggen dat nieuwbouw soms goedkoper kan zijn dan renovatie.

    Er zijn vele andere gesloten raffinaderijen overal ter wereld. Bij een grote bij de Virgin Island. Waarom Curacao. Niet dat ik niet blij ben. Natuurlijk ben ik blij. Maar zit er een addertje onder het gras ?

  15. De Chinezen willen nieuwbouw ? Dat zullen de bewoners van Bandabou leuk vinden, want die komen dan allemaal in de rook van deze raffinaderij te zitten. Geheel Coral Estate kan dan per direct de deuren sluiten en ook het vliegveld zal moeten gaan verplaatsen, de aanvliegroute zal dan te dicht langs de nieuwe raffinaderij komen.
    Maar erger nog, de Chinezen zullen wel nieuwbouw willen doen, maar reken er maar op dat ze niet voor de kosten van het opruimen van de oude raffinaderij op willen draaien. Dat staat waarschijnlijk ook niet in het contract, simpelweg omdat men het nooit als optie heeft gezien.
    En zo zullen de Chinezen uiteindelijk gewoon meedelen dat ze alsnog afzien van het overnemen van de raffinaderij. Vrees dat ze langzamerhand beginnen in te zien dat de olie uit Venezuela niet langer kan worden gegaradeerd. Dat maakt investeren in een raffinaderij alhier volstrekt zinloos.

  16. Het zou goed zijn voor de economie op curacao als er nieuwbouw komt veel werk, wat de chinees gaat doen. Het slopen en de grondreineging zal zeker jaren duren en zal zeker een paar hondert miljoen $ gaan kosten, dit word een mooie klus voor de YdK honderden mensen voor jaren aan het werk, met daarna de opbouw van een nog tebedenken bouwplan, er ligt natuurlijk ook? al een paar jaar een supperplan klaar voor dit grond gebied. De regering moet blij zijn met dit aanbod,? aangezien de oude ISLA het hard van CURCAO is, en dat moeten we nou net ff niet aan de Chinesen weg geven, coprento!?

  17. Wel mooi dat de ISLA zo dichtgaat. Jammer dat er een rekening ligt van 3 miljoen dollar voor het opruimen. Wel een kans om wat aan de werkgelegenheid te kunnen doen. Voor het opruimen is er minstens 20-30 jaar benodigd. Enige expertise van buitenaf lijkt hierin zeer gewenst.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties